Minbicli genç kadın Rana Şêx Eli’nin hikayesi

Minbic Askeri Meclisi’nin 1 Haziran günü başlattığı Minbic’i özgürleştirme hamlesinin zafer ile sonuçlanması kadınların yaşamlarını da etkiledi. Rana Şêx Eli bunlardan biri.

Minbic’i özgürleştirme hamlesi ile birlikte geri bırakılmış ülkelerde dayatmacı ataerkil yapısı, toplumsal değerler, gelenek görenekler, işsizlik, yoksulluk ve eğitimin niteliksiz ve de yetersiz oluşu gibi nedenler ile kız çocuklarının erken yaşta evlenmelerine yada evlendirilmelerine neden olmakta olduğunu çok yakından gördük.

Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye, Irak, Ürdün hatta Avrupa’ya giden genç kadınların hayatın her alanında tacize ve tecavüze uğradığı su götürmez bir gerçek.

Tacize ve tecavüze uğramayan genç kadınlar ise ülke içinde ve göç ettikleri ülkelerde zorla evlendiriliyor.

Birleşmiş Milletler'in (BM) açıkladığı son raporlar da, çocuk gelinlerin sayısında hızlı bir artış yaşandığını ve bunun engellenemediğini ortaya koyuyor.

GENÇ KADINLAR ZORLA ÇETE ÜYELERİ İLE EVLENDİRİLİYOR VE SEKS KÖLESİ YAPILIYORDU

Minbic’i özgürleştirme hamlesinde tanışma ve sohbet etme fırsatı bulduğumuz 16 yaşındaki genç bir kızın başına da benzer olaylar gelmiş. 15 yaşında evlendirilen Rana Şêx Eli şimdi 1,5 aylık hamile.

Genç kadın kendisinin, DAİŞ çetelerinin Minbic’i işgal etmesi ardından ailesi ile birlikte ülke içinde göç etmek zorunda kaldığını belirterek, gittikleri Humus kentinde ekonomik zorluklar yaşadıklarını bu nedenle ailesinin kendisini rızası olmadan kendisinden 17 yaş büyük biri ile evlendirdiğini söylüyor.

Rana Şêx Eli, evlendikten sonra kocasının DAİŞ işgali altındaki Minbic’e taşınmak istemesi nedeniyle Minbic’e taşındıklarını ifade ederek, yaşadıklarını kısık ve acılı sesi ile dile getiriyor.

Genç kadın kocasının DAİŞ sempatizanı olduğunu, bu nedenle Minbic’e taşınmak istediğinin altını çizerken, kocasından haber alamadığını, kocasının Minbic’i özgürleştirme hamlesinde öldürülmüş olabileceğini, öldürülmese dahi Cerablus’a geçmiş olabileceğini kaydetti.

Kocasından boşanmak istediğini söyleyen Rana Şex Eli, ancak boşanması ve çocuğu doğması halinde kendilerine bakacak kimsesi olmadığını anlatıyor.

DAİŞ işgali ile birlikte kadınların daha katmerli bir şekilde fiziki ve psikolojik şiddete uğradığını söyleyen Rana Şex Eli, özellikle de genç kadınların DAİŞ çete üyeleri ile zorla evlendirildiğini, seks kölesi olarak kullanıldıklarını ifade etti.