Morning Star: Erdoğan-Damgalı bir terörist ve savaş suçlusu

İngiltere’de yayınlanan sol eğilimli The Morning Star gazetesinde yayınlanan haberde, Erdoğan’ın ‘damgalı bir terörist, savaş suçlusu ve cihatçıların müttefiki’ olduğuna vurgu yapıldı.

Gazetede Steve Sweeney imzalı haberde, bugün Londra’da Kürt, İngiliz ve Türkler başta olmak üzere birçok halkın bir araya gelerek düzenleyeceği işgal karşıtı eyleme dair bilgiler paylaşılırken, Erdoğan ve çetelerinin işlediği insanlık suçlarına dikkat çekildi.

Gik-Der yöneticileri ile gazeteci Zehra Doğan’ın görüşlerine yer veren Sweeney, işgale karşı ‘ayağa kalkma’ çağrılarını yansıttı. Sweeney, ayrıca 2015-2016 yılları arasında Kuzey Kürdistan’da Türk devletinin yaptığı katliamları hatırlattı.

MİT-DAİŞ İŞ BİRLİĞİ VE ÇETELERLE TİCARİ İLİŞKİLER

Rojava’ya yönelik işgal saldırılarına değinen Sweeney, Erdoğan’ın güvenli bölge kurma iddialarına rağmen radikal İslamcı çetelerle bağına ilişkin suçlamaları üzerinden atamadığının altını çizdi. Sweeney, 2015’te Ankara Garı’nda devlet-DAİŞ iş birliğiyle 109 kişinin katledilmesine işaret ettiği yazısında, ağustos ayında kimi belgelerde Türk MİT’inin birçok eski DAİŞ çetesini Efrin’i işgal saldırılarında kullandığının ortaya çıktığını belirtti.

Erdoğan ve ailesinin DAİŞ’le petrol ticaretine ilişkin belgelerin 2015 sonunda bizzat Rusya tarafından duyurulduğunu hatırlatan Sweeney, çetelere silah ve eğitim sağlandığı iddialarına da göndermede bulundu.

AĞIR SAVAŞ SUÇLARIYLA KARŞI KARŞIYA

“Türkiye, silahlı güçlerinin Kuzey Suriye’deki işgal saldırıları sırasında işkence, tecavüz ve toplu infaz suçlamaları sonrasında potansiyel olarak savaş suçu suçlamalarıyla karşı karşıya” diyen Sweeney, Suriye’nin Geleceği Partisi yöneticisi Havrin Xelef’in vahşice katledilmesini örnek gösterdi.

Türk savaş uçaklarının kimyasal silah kullandığına dair görüntülere işaret eden The Morning Star yazarı, işgal saldırılarından bu yana 18’i çocuk 218 sivilin katledildiği bilgisine yer verdi.

Sweeney, Türkiye’nin saldırılarının ateşkesle durmasının kesin olmadığını ve YPJ güçlerinin verdiği bilgilere göre, çetelerin telsizlerinden yaptıkları ‘saldırılarını durdurmayacakları’ yönünde konuşmalar yaptıklarını da kaydetti.