Moskova’daki Kürt Kadın Konferansı başladı

Rusya Federasyonu'nun başkenti Moskova’da İzmaylovski Otel'de 2. Kürt Kadın Koferansı saat 11.00'de başladı. Konferansa Kuzey Kürdistan, Rojava ve Güney Kürdistan’ın yanı sıra Rusya'dan çok sayıda kişi katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını Rusya Kürt Kadın Hareketi Yönetim Kurulu Üyesi Kürdistan Lezgiyeva yaptı. Lezgiyeva, Ortadoğu’daki gelişmelerin yanı sıra Kürt Kadının Mücadelesine değinerek şöyle konuştu;

“Bugün Rusya Federasyonu Başkenti Moskova’da Rusya Kürt Kadın Hareketi ve Moskova Kürt Kadın Organizasyonu’nun ortak düzenlediği 2. Ulusal Kürt Kadın Konferansını gerçekleştiriyoruz. ‘Radikal İslam’a karşı kadın mücadelesinin rolü’’ şiarıyla yapılan konferansımıza, Kürdistan’ın dört parçasından siyasi parti temsilcileri ve Rusya’nın farklı kentlerinden siyasetçiler, aydınlar, tanınmış kişiler ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katılıyor.

Konferansımızın ana gündem maddesi radikal İslam’a karşı kadının kadınların üstlendiği roldür. Radikal özellikle DAIŞ’ın ortaya çıkmasıyla Uluslararası alanda bu konunun daha da tartışıldığı ve çözümü için her ne kadar farklı görüşler ortaya çıksa da şu an Ortadoğu’da radikal İslam’a karşı en aktif mücadeleyi veren Kürtlerdir. Dolayısıyla bu konuyu değerlendirdiğimizde Kürtlerin rolüne de değinmek gerek.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın büyük bir emekle ortaya çıkardığı kadın mücadelesi ve ordulaşması, Ortadoğu kaosunda kilit rol niteliğindedir. Kürt Kadın Hareketi bölgede üstlendiği misyon ile uluslararası bir çok kadın hareketi tarafından ilgiyle takip edilmektedir. Özellikle son yıllarda ortaya koyduğu direniş ve başarılarla adından sıkça bahsettirmeyi başarmıştır.  Bölgede radikal İslam’a bu gün en çok yardım ve yataklık eden AKP iktidarıdır. Türk devletinin DAIŞ arasına mesafe koymayarak onun ben büyük destekleyicisi olmuştur” diye konuştu.

DAVETLİLER

Kuzey Kürdistan’dan HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Avukatı Newroz Uysal, Rojava’dan Kongra Star Yönetim Üyesi Ruken Ehmed ve Leyla Mihemed, Güney Kürdistan’dan YNK Parlamenteri Talar Latif Muhammet, Şengal Kadın Hareketi Yönetim Üyesi Zuhra Süleyman Xelef  ve Goran hareketi Palamenteri Parwa Ali Hema, Rusya Yazarlar Birliği Üyesi Ludmila Yevgenyevna, Rusya Donbass Gönüllüler Birliği Organizasyonu Yönetim Üyesi Olga İvanovna, Rusya “İktidarda Kadınlar” Hareketi  Başkanı Muraşko Svetlana Nikolayevna, Afgan Diasporasının Kadın Komitesi Başkanı Nik Latifa Muhammed,  Rus İş kadınları Konfederasyonu Başkanı Galina Nikolayevna, Rusya Kadın Sivil Toplum Dernekleri Birliği başkanı Diyana Yakovlevna, "Rusya'nın İş Kadınları" birliği Başkanı Natalya Grigoryevna Moskova Yerel Parlamenteri Darya Sarokina, Rusya Kominist Partisinden Tatyana İvanovna, Büyük Ülke Partisinden İrina Vlademirovna, Stratejik Projeler Araştırmalar Merkezi Yöneticisi Anna Viktorovna, Sosyal Demokrat Partisi Kadın Kolları Başkanı Natalia Mixailovna, Yahudi Evi Yönetiminden Marek Valeria, Moskova Halk Evi Yönetiminden Lilyan Çanglyan, Ortadoğu Uzmanı Lana Macid ve Moskova’dan da siyasetçiler, akademisyenler, düşünce kuruluşlarının temsilcileri ile aydınlar konferansın davetlileri arasında yer alıyor.