Muş'ta kapatılan iki kadın derneğinden dayanışma çağrısı

Çocuk evlendirmelerden erkek şiddetine kadar pek çok çalışma yürüten, ancak OHAL uygulamaları kapsamında kapısına mühür vurulan Muş Kadın Derneği ve Muş Kadın Çatısı Derneği kadınlara dayanışma çağrısında bulunuyor.

OHAL uygulamaları ile çalışmaları 3 ay boyunca durdurulan 370 dernek arasında Muş Kadın Derneği ve Muş Kadın Çatısı Derneği de yer alıyor. Dün kapıları mühürlenen iki kadın derneği de Sabancı Vakfı ortaklığı ile çocuk evlendirmeler üzerine çalışmalar yürütüyordu. Muş'un feodal erk zihniyetine karşı örgütlenen kadınlar,çalışmaları ile Muşlu kadınlara ön açıcı oldu. Köy köy, mahalle mahalle kadınlara yönelik çalışmalarını sürdüren her iki derneğin kapıları mühürlendi. 

Muş'ta 2009 yılından bu yana kadınlara yönelik çalışmalar yapan Muş Kadın Derneği, 68 üye ve gönüllü olarak çalışan kadınlardan oluşuyordu. Kapısı tüm kadınlara açık olan derneğin kapatılmasına tepki gösteren aktivistleri ise siyasi bir karar ile kapılarının mühürlendiğini belirtiyor.  Müfettişler tarafından denetlemesinin yapıldığını ve eksik hiç bir evraklarının bulunmadığını söyleyen kadınlar, kadın dayanışması içinde çalışma yürüttüklerini ve kapatılmayı hak etmediklerini ifade etti. Kız çocuklarının evlendirilmesini engellemek ve okula gönderilmesi için dernek olarak faaliyet içinde olduklarını belirten dernek aktivistleri, tüm kadınları dernekleri ile dayanışmaya davet etti. 
Ayrıca dün kapısına mühür vurulan Muş Kadın Derneği'nin tüm belgelerine ve bilgisayar kasalarında da el konuldu.  

Muş'ta kapısına mühür vurulan bir diğer dernek 2013 yılında kurulan Muş Kadın Çatısı Derneği de bugüne kadar birçok çalışmaya imza attı. Kadınlar ile bir araya gelerek seminerler veren dernek aktivistleri, Muş'un soğuk kış aylarına aldırış etmeden kadınlar ile buluşmaya devam etti. Muş Kadın Çatısı Derneği de Sabancı Vakfı'nın desteğini alarak Muş'ta çocuk yaşta evliliklerin önüne geçmek için çalışmalar yürüttü. Dernek dün alınan karar ile kapısına mühür vurularak çalışmaları durduruldu.