Necef’te ilk kez erkeksiz yürüyüş

Irak’ın kutsal Şii kenti Necef’te ilk kez kadınlar erkeksiz bir yürüyüş düzenledi.

Her yaştan yüzlerce kadın, Bağdat’ın güneyindeki Necef kentinde yolsuzluklar ile ABD ve İran’ın ülke içişlerine karışmasına karşı sokaklara çıktı.

Yürüyüşte “Amerika’ya hayır”, “İran’a hayır” gibi sloganlar atılırken, “Hiç bir ses kadınlarınkini bastıramaz” yazılı pankart dikkat çekti.

Eylemde ayrıca, kısa bir süre önce toplumsal hareketten desteğini çeken Şii lideri Muktada Sadr’a da tepkiler dile getirildi. Muktada Sadr ayrıca yürüyüşlerin karma olmasına karşı da açıklamalarda bulunmuştu. Eylemciler Sadr’ın sözlerine tepki gösterdi.

SADR’IN KADIN KARŞITLIĞINA TEPKİ

AFP’ye konuşan 22 yaşındaki Saba, “Rejimi devirmek için eylemlere başladık, şimdi sadece kadınların olduğu bir yürüyüş yaptık çünkü bize hakaret edildi.

Yaklaşık 50 yıldır üniversite profesörlüğü yapan Nada Kasım da Sadr yanlısı milislere tepki gösterdi. Kasım, “Biz özgürüz, bir din adamının emri üzerine sokaklara çıkmaz, bir fetva yüzünden durmayız” dedi. Kasım da kısa bir süre önce Sadr yandaşları ile yaşanan çatışmalarda yaralananlar arasında yer alıyordu.

Irak’ta 1 Ekim’de başlayan protesto eylemlerinde şimdiye kadar 550’ye yakın kişi hayatını kaybetti, 30 bin dolayında kişi yaralandı. Çatışmaların yanısıra onlarca eylemci suikast kurbanı oldu, onlarcası da kaçırıldı.

Kasım, “Sivil bir devlet ve çalınan haklarımı geri istiyorum” dedi. Kasım, ayrıca bu devletin dışarıdan yönetildiği tepkisinde bulundu.