Newaya Jin'ın 152. sayısı çıktı 

Aylık kadın gazetesi Newaya Jin’in 152. sayısı 'Kadın devrimi borcumuzdur' manşetiyle çıktı. 

Kürdistan ve dünyadaki gelişmeleri kadın penceresinden Türkçe ve Kürtçe yorumlayan aylık kadın gazetesi Newaya Jin’in 152. sayısı çıktı. 

'Kadın devrimi borcumuzdur' manşetiyle çıkan Kasım sayısı Kürdistan, Türkiye, Ortadoğu ve dünya gündemleri içerikli yazıları kapsıyor. 

Gerçekleştirilen 8. KJK Kurultayı'nın sonuçlarını gazete okurları ile paylaşan Çiğdem Doğu, kadın devrimini Ortadoğu'da büyütmenin bütün kadınların görevi, sorumluluğu ve borcu olduğunu ifade ediyor. 

Reqa'nın kurtuluşu ile sonuçlanan özgürleşme hamlesinin sonuçlarını ise Zerya Gül, 'Karanlığın başkentinde özgürlük rüzgarları' başlığıyla kaleme almış. Gül, YPG ve YPJ öncülüğündeki QSD’nin, Şengal’den gelen YJŞ’li kadın savaşçıların ve enternasyonal grupların aynı cephede halkların umudunu gerçeğe dönüştürmelerinin duygusunu yansıtıyor. 

ROJAVA'DA KADIN UYANIŞI

Rojava'da devam eden kadın uyanışı, inşa çalışmaları ve 22 Eylül 2017'de gerçekleştirilen komün eşbaşkanları seçimine dikkatleri çeken Mihriban Ersöz de yazısında; Kürt kadınların öncülük duruşunun Arap kadınlarına da büyük cesaret verdiğini, kadınların binlerce yılın ölüm uykusundan uyandıklarını belirtiyor. 

2017 TÜRKİYESİ'NDE KADIN

2017 Türkiyesi’nde kadınların yaşadığı hak ihlalleri tablosunu yansıtan gazeteci Hacer Altunsoy ise, iktidarın kadın düşmanı politika ve projelerine dikkat çekiyor. Devamında ise faşizmin şiddet sarmalında kadınların korku duvarlarını yıkarak, demokratik mücadeleye nefes aldırdığını vurguluyor. 

LATİN AMERİKA İZLENİMLERİ

Geçtiğimiz ay Latin Amerika ülkelerinde seminerlere ve eğitim kamplarına katılan Jineoloji Komitesi üyelerinden Zilan Diyar izlenimlerini yazarken, Latin Amerika’daki sömürgeciliğin Kürdistan’dakiyle benzerliğini şöyle ifade ediyor: "Sömürgeciler bizdeki gibi toprakları işgal etmekle yetinmemiş, bu toprağın sahiplerine dilleri ve renklerinden utanmayı reva görmüş." 

ATAERKİLLİĞE KARŞI ALTERNATİF

Gazetenin daimi yazarlarından Rojda Yıldırım, bu ay Almanya'nın Wendland bölgesinde bulunan ve alternatif yaşam arayışçılarının yaşadığı komünleri tanıtmış. Yazısında, şehir yaşantısından uzak, doğal görüntüsü ve kendine özgü mimarisiyle “ben farklıyım” diyen bir realiteye dikkat çekmiş. 

ALMANYA'DA KADIN KATLİAMLARI

'Erk(ek)-devlet menşeili kadın cinayetleri' dosyası ile Almanya'da artan Kürt kadın katliamlarının nedenlerini yazan kadın aktivisti Şükran Sincar, artarak devam eden kadın katliamlarındaki toplumsal gerilikleri ve egemen sistemin rolünü irdeliyor. 

Gazetenin diğer sayfalarında AKP rejiminin Kürt dili ve kültürüne yönelik soykırımcı saldırılarını Mülkiye Birtane'nin, kindar ve dindar nesil yetiştirmeyi amaçlayan dini eğitim müfredatını Dicle Firat’ın, varlık ve özgürleşme mücadelesine öncülük eden Kürt gençlerine yönelik asimilasyon ve dejenerasyon politikalarına karşı ‘Xwebûnlaşma’yı Mazda Mariya’nın kaleminden okumak mümkün.  

SİYASETTEN EDEBİYATA, BİLİMDEN SANATA...

Kamuoyuna pek yansıyamayan Rojhilat Kürdistanı ve İran'ın gizli kalan iç gündemlerini takip etmek isteyenler, PJAK Eşbaşkanı Zilan Vejîn ile yapılan dolu dolu söyleşiyi okuyabilir. 

Raperin Munzur’un kaleme aldığı ve bir solukta okunabilen 'Şemse'nin hikayesi'nde ise Şengal Katliamı ve DAİŞ tarafından kaçırılan Êzîdî kadınların trajedisi anlatılıyor. 

Bunların yanı sıra, bilimden edebiyata, tarihten sağlığa, mizahtan bulmacaya kadar kadınların ortak emeğinin ürünü olan Kasım sayısı okurların beğenisine sunuluyor.