Newaya Jin'in Aralık sayısı çıktı

"Patriyarkanın çürümüş çarkına isyan var" manşeti ile çıkan Newaya Jin'ın Aralık ayı sayısında, kadınların direnişi öne çıkıyor.

Newaya Jin Gazetesi, birçok farklı konu başlığının yer aldığı yılın son sayısı ile okurlarına ulaştı. Aralık Sayısı’nda "Patriyarkanın çürümüş çarkına isyan var" manşetini tercih eden gazete, yıl içerisinde kadın ve topluma dönük erkek/devlet şiddetine karşı direniş mevzilerini terk etmeyen kadınların mücadelesine odaklandı.

SEMBOLLERİN ANLATTIKLARI

Rojava’ya dönük Türk işgalciliğinin başlattığı soykırım saldırılarının nedenleri ve sonuçlarına dair yazan Zeynep Kızılırmak, kadınların devrimini boğmak için egemen erkek iktidarların sahaya sürdükleri bekçilerin, güçlü kadınların ayakları altında ezildiğini kaydetti.

Rojava’ya yönelik saldırıların anti kadın karakteristiğini irdeleyen Meral Çiçek ise, DAİŞ’i alt etme direnişine öncülük eden cesur Kürt kadın motifinin hedefte olduğuna dikkat çekti.

DİRENME HAKKINDA ISRAR YILI

Rojava’daki Kürt soykırım saldırılarının emperyalist güçlerin imzasını taşıdığını hatırlatan Zerya Gül de, 2019’un 2020 yılına, ‘güvenlikli ve özgür yaşayana kadar direnişe devam!’ mesajını taşıdığını belirtti.

Gazeteci Ruken Cemal, 9 Ekim’den itibaren Kuzey-Doğu Suriye’ye dönük başlayan Türk işgal saldırılarının çetelesini gazetenin Kürtçe sayfası için derledi.

'BALTANIN HÜKMÜ'

Türkiye’de diktatörlüğe evrilen Erdoğan rejiminin gündelik politikalarının toplumsal yansımalarını analiz eden gazeteci Roni Eylem, "Kürd'e kurşunun ülkenin batısında siyanüre evrildiği" tespitini yaptı. Eylem, ülke çapında yaşananları ‘Erdoğanizm'in orman kanunları’ olarak tanımladı.

ERKEK KAFASI KADIN NAFAKASI

Tek adam rejimi politikalarının en çok tehdit ettiği ‘kadın hakları’ mevzusunu yorumlayan teolog Rabia Tamer, AKP Hükümeti’nin “erkekçi bir hükümet” olduğu hatırlatmasında bulundu. Tamer, nafaka gibi kadın haklarına ilişkin algı operasyonunun yürütüldüğü uyarısında bulundu.

Kürdistan ve dünya çapında gerçekleşen 25 Kasım eylemlerinin sonuçlarını ise gazetenin yazarlarından Gulistan Çiya Îke yorumladı. Îke eylemlerde, şiddet kültüründen beslenen baskıcı devlet/erkek zihniyetine karşı ortak mücadele vurgusunun öne çıktığına dikkat çekti. 

AĞAÇLARA FISILDANAN AĞITLAR

Aralık sayısında dikkat çeken dosyalardan biri de üzerinden 41 yıl geçmesine rağmen, hala kanamaya devam eden Maraş Katliamına ilişkin Elif Sonzamancı’nın tanıkların ifadelerinden derleyip hazırladığı haber/dosya.

Katliamda yakınlarını kaybedenlerin, yaşadıklarının bir bedelinin olmasını istediğini hatırlatan Sonzamancı, acı hafızanın taşıyıcısının en çok da kadınlar olduğunu kaydetti ve ekledi: "Zira o taşıdıkları hafıza bizlere unutturmadı. O hafıza hep cesurca mücadele etti."

GERİLLANIN HAFIZASIDIR ANILAR...

Gazetenin 177. sayısında; KNK Eşbaşkanı Zeyneb Murad ile ulusal birliğe dair röportaj, HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir’in Kürt siyasetine yönelik faşizan saldırılara ilişkin analiz yazısı ve Hintli aktivist Shehla Rashid Shora ile Amerikalı aktivist Lucy Parsons’un portreleri de yer almakta.

Toplum yaşam sayfasındaki anı yazısı Tijda Amed tarafından 21 Mayıs 2009’da Amed’de yaşamını yitiren Leyla Şanlı (Beritan Hevi) anısına yazıldı.