Nucan: Yeni bir askeri kadın örgütlenmesi geliştireceğiz

YPJ Genel Komutanlık Üyesi Axin Nucan, kadınların SDG’nin yeniden örgütlenmesinde öncülük yapacağını belirterek, “Henüz biçimini somutlaştıramamış olsak da yeni bir askeri kadın örgütlenmesini geliştireceğiz” dedi.

Suriye Demokratik Güçleri’nin(SDG) temel bileşenlerinden biri olan YPJ, SDG’nin yıllık toplantısında yerini aldı. YPJ, bu toplantıda hem genel kararların ortağı olurken hem de kendi özgünlüğüyle kadın örgütlülüğünü yeniden yapılandırmanın hazırlıklarını yapıyor.

YPJ Genel Komutanlık Üyesi Axin Nucan, toplantı gündemlerini, tartışma ve kararlaşma düzeyini ANF’ye anlattı.

‘TARİHİ SORUMLULUĞUMUZUN BİLİNCİYLE TARTIŞTIK’

Axin Nucan, QSD’nin yıllık toplantısında tartışılan konuların uzun bir süredir gündemlerinde olduğunu belirterek, temel gündemlerinden biri olan DAİŞ’e karşı mücadele konusunu nasıl ele aldıklarını şöyle anlattı: “DAİŞ’le mücadele noktasında başarı elde ettik ama mücadelenin bitmediğinin de bilincindeydik. Bu toplantıda daha güçlü tartışıp karar aldık ki DAİŞ’e karşı mücadelede daha büyük başarılar elde edelim. Her zaman belirttiğimiz gibi bu bizim için esas olan bir mücadeledir. Toplantımızda birkez daha bu duruma dikkat çekildi.

Bizler QSD olarak ve O’nun içerisinde YPJ olarak tarihi bir görevle karşı karşıya olduğumuzu biliyor ve bu tarihi sorumluluğu daha iyi bir şekilde yerine getirmek istiyoruz. Bunun için elde ettiğimiz tecrübelerden yola çıkarak zayıf kaldığımız yönleri ele aldık. Yine güçlü yönlerimizi de görüp bunları daha fazla güçlendirmenin yollarını aradık. Toplantımızdaki bir tartışma konusu buydu.”

‘TEHLİKELER VE MEŞRU SAVUNMAYI KONUŞTUK’

Toplantıda içinden geçilen sürece ve tehlikelere dikkat çekildiğini ifade eden Axin Nucan, “Sadece DAİŞ’i bir tehlike olarak görmüyoruz, Türk devletinin topraklarımızı işgal etme tehditleri var. Buna karşı neler yapılabileceği ve kendimizi nasıl hazırlayacağımız noktasında fikir alışverişleri de oldu. QSD komutan ve savaşçıları olarak öz savunmamızı nasıl geliştirebileceğimize dönük bir askeri güç olarak tartışmalarımız gelişti. Yüzyüze kaldığımız tehlikeler ve bu tehlikelerin somutlaşması durumunda bir meşru savunma gücü olarak bunlara nasıl cevap olabileceğimizi konuştuk” dedi.

‘REJİMLE DEMOKRATİK ÇÖZÜME HAZIRIZ’

Nucan, her zaman bu topraklardaki muhatapları ve komşu güçlerle barış içinde olmayı tercih ettiklerini belirterek, “Toplantımızda buna uygun olarak bölgede huzur, istikrar ve çözümün nasıl gelişebileceğine dönük fikirlerde gelişti. Barışın yolunun hangisi olduğu ve huzur ortamının nasıl sağlanabileceği konuşuldu.

Kalıcı bir barış nasıl yakalayıp halkımıza huzur ortamının sağlanması arayışındayız. Buna inanıyoruz ve Suriye Rejimi’yle bir çözüme hazırız. Kürtler ve tüm Suriye halklarının hakları tanınıp anayasal güvenceye kavuşturulması temelinde Suriye Rejimi’yle bir çözüme hazırız. Bunu dün de söylüyorduk, bugün de yine bu biçimde tartıştık ve ifade ediyoruz” diye konuştu.

‘YENİDEN ÖRGÜTLENECEĞİZ’

7-8 yıldır savaş içerisinde olan YPJ, YPG, QSD güçleri olarak bir araya gelip yeniden örgütlenmeyi tartışmaya ilk defa fırsat bulduklarına dikkat çeken YPJ Genel Komutanlık Üyesi Axin Nucan, şu hususları dile getirdi: “Bugün bizim için tarihi bir gün ve fırsat oldu ve toplantımızda yeniden örgütlenmeyi tartıştık. QSD olarak yeni döneme uygun daha iyi nasıl örgütlenebileceğimiz üzerinde durduk. Meclisimizi daha fazla nasıl aktifleştiririz, nasıl daha bilinçli mücadele eder, yeni dönem görevlerine ve yeni savaş tarzına hazır hale geliriz bunları konuştuk.

Başarılı bir toplantıydı. Zaten her şehrin askeri meclisleri kuruldu, kuruluyor. QSD bundan sonra meclisler şeklinde örgütlenecek.”

‘5 KM’LİK ALANDAN GÜÇLERİMİZİ ÇEKİYORUZ’

Nucan toplantının önemli gündem maddelerinden biri olan sınır güvenliğine ilişkin tartışma ve gelişmeler hakkında da şöyle konuştu: “Güvenli Bölge planı halen tartışılmakta olan bir plan. Henüz ayrıntılar netleşmiş değil, tartışılan konular var. Çünkü Türkiye’nin de bizim de kabul etmediğimiz bazı noktalar var.

Bazı iyi niyetli pratik adımlar var. Şu anda sınırdan 5 kmlik alandan YPG, YPJ güçlerini çekiyoruz. YPG, YPJ’yi çektiğimiz alanlarda bölgelerin askeri meclislerinin savaşçıları yerleşiyor. Ama henüz sınır güvenliği için tartışmalar sonuçlanmış değil. Halkımızın güvenliği ve huzuru için atılacak her adım için tartışmaya açığız ve 7-8 yıldır bunun çağrısını yapmaktayız.”

 ‘YENİDEN ÖRGÜTLENMENİN DE ÖNCÜLÜĞÜNÜ YAPACAĞIZ’

Son olarak askeri kadın gücünün de yeniden örgütlendirileceğini belirten Axin Nucan, “Rojava Devrimi’nin başlaması ve uzun süren mücadele ve savaşın ardından bizlerde YPJ olarak yeni süreçte ve yeniden örgütlenmede nasıl yer alacağımızı tartışıyorduk. 3 ay önce gerçekleştirdiğimiz konferansta yeniden örgütlenmede, meclisler içinde nasıl yer alacağımızı ele alıp tartışmıştık fakat somut bir biçime kavuşturmamıştık.

Konferansımızda geçmiş savaş sürecine nasıl katılıp öncü rol oynadıysak yeniden örgütlenme sürecinde de böyle öncü bir rol üstlenmemiz gerektiğini tartışmıştık. Geçmiş süreçte kararların alınmasında, savaşın koordine edilmesi, savaş ve örgütlenmede nasıl öncülük yaptıysak yeniden örgütlenmede de öyle öncülük yapacağız.  Bu temelde henüz nasıl olacağını tam olarak somutlaştırmamış olsak da askeri kadın örgütlülüğümüzü yeniden yapılandırma üzerine tartışmalarımız var. Önümüzdeki süreçte üzerimize düşen görev ve sorumlulukların farkındayız” şeklinde konuştu.