ÖHD ve MHD'li kadınlar: Cezasızlık zırhına izin vermeyeceğiz

ÖHD ve MHD'li kadınlar, AKP'nin 'tecavüzcü önergesi'ne sert tepki göstererek, erkek egemen iktidarın toplumu şekillendirmeye çalıştığını vurguladı. Kadınlar, yasa değişikliği önerisinin derhal geri çekilmesini istedi.

Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD) Kadın Komisyonları, AKP hükümetinin tecavüzü meşrulaştırmayı hedefleyen önergesi üzerine yazılı açıklama yaptı.
"Kadın bedeni üzerindeki ataerkil tahakkümünü hızla güçlendirmeye çalışan siyasi iktidar şimdi de çocuk istismarına cezasızlık düzenlemesiyle karşımızda" denilen açıklamada, şunlar ifade edildi:

'EGEMENLİĞİNİ GARANTİYE ALMAK İSTİYOR'

"Üç çocuk dayatması, kızlı-erkekli tartışmaları, kadının kahkaha atmasının bile engellenmek istenmesi, fiili kürtaj yasağı gibi birçok söylem ve uygulamanın gösterdiği gibi, erkek egemen iktidar toplumu şekillendirmeye çalışırken en çok kadınları baskı altına almak istemektedir. Amaç, kadınların daha çocuk yaştayken kutsal ailenin içine sıkıştırılması ve üzerimizde kurulan egemenliğin garanti altına alınmasıdır. AKP hükümeti bir yandan çocuk istismarcılarına verilen cezaları arttırdığının propagandasını yaparken bir yandan iki yüzlü bir biçimde 15 yaş altındaki çocukların istismarcılarla evlendirilmesine ve halihazırda tamamen erkek egemen bakış açısıyla yorumlanan rıza kavramına çocuklar bakımından sonuç bağlamaktadır. 

'İSTİSMARCILARA YÖNELİK CEZASIZLIK SİSTEMATİK HALE GELECEK'

Bu düzenleme ile birlikte kız çocuklarının evlendirilmesinin önü açılacaktır. Ensar Vakfı Davası gibi örneklerde çokça karşımıza çıkan çocuk istismarcılarına yönelik cezasızlık, daha da sistematik hale gelecektir. Zaten erkeklik indirimleri ile koruma altına alınan failler geriye dönük af uygulaması ile serbest kalacaktır."
Türk devletinin de taraf olduğu uluslararası sözleşmelerde, devletlerin kadın ve çocuklara yönelik şiddete dair yükümlülüklerinin açıkça düzenlendiğine dikkat çekilen açıklamada, "Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları ve İstanbul Sözleşmesi çerçevesinde kadınlara ve çocuklara yönelik şiddeti ve ayrımcılığı önlemekle yükümlü olan, çocuğun üstün yararını öncelikli olarak ele almak zorunda olan devlet, uluslararası hukuk ilkelerini çiğnemektedir. Kadın ve çocuk örgütlerinin yıllardır verdiği mücadeleler sonucu adeta çekip aldığımız birtakım haklarımız elimizden alınacaktır" denildi.
Söz konusu yasa değişikliği tartışılırken her zamanki gibi konunun muhataplarının sürecin dışında tutulduğunun da vurgulandığı açıklamada, "Kadın ve çocuk örgütleri muhatap alınmamakta, erkek egemen hükümet binlerce çocuğu ve kadını ilgilendirecek olan böyle bir düzenleme için tek başına karar vermektedir" diye kaydedildi.

'ACİLEN GERİ ÇEKİLSİN'

ÖHD ve MHD'li kadınlar, söz konusu yasa değişikliği önerisinin acilen geri çekilmesini, kadın ve çocuk örgütlerinin taleplerine kulak verilmesini isterken, "Sokaklardan mahkeme salonlarına, her yerde çocuk istismarcıları için cezasızlık zırhına, kız çocuklarının küçük yaşta evlendirilmesine karşı mücadele edeceğimizi ilan ediyoruz" dedi.