PAJK, Berçem Cilo’yu andı

PAJK Koordinasyonu, Amed’de şehit düşen Berçem Cilo’yu andı.

Yazılı bir açıklama yapan PAJK Koordinasyonu 20 Ekim’de Amed’de 4 gerilla ile birlikte şehit düşen Berçem Cilo kod adlı Nursel Oktay’ı andı.

“Şehit Beritan-Gülnaz Karataş yoldaş gibi Berçem Cilo yoldaş da 24 yıl önce, özgür kadın doğuşunu Zağros dağlarının isyancı-asi coğrafyasında gerçekleştirmiş, Xakurke'de Beritan yoldaşın mekanında büyütmüştür” denilen PAJK Koordinasyonu açıklaması şöyle:

“Kürdistan'ın dört parçasında kapsamlı ve yoğun bir savaş sürecinin içinden geçiyoruz. Kürt kadının öncülüğünde yürütülen özgürlük mücadelemiz, Kürt halkı üzerinde inşa edilen Kültürel soykırım sistemini sürdürülemez bir noktaya getirmiştir. Kültürel soykırım sisteminin yeniden işlevli hale getirerek, Kürt halkını ve coğrafyasını yeni sömürgecilik koşullarında tutmak isteyen saldırılara sömürgeci TC devleti, AKP hükümeti ve Erdoğan faşizmi liderlik etmektedir. Bunun bir sonucu olarak Kürdistan özgürlük savaşı Bakur Kürdistan'ın da yoğun bir mücadele içinde olmakta, bu özgürlük savaşına gerilla öncülük etmektedir. Önder Apo'ya tarihte eşine rastlanmayan bir tecrit işkencesini dayatan AKP faşist rejimi, Kürt özgürlük gerillalarına yönelik savaşla Kürt halkını teslim almak istemektedir. Bu onur ve özgürlük savaşını, Kürt halkının özgür kimlik ve Önderlik temelinde yaşama kararlılığı ile karşılayan özgür kadın gerçekliği, bulunduğu her yerde gurur kaynağına dönüşerek öncülüğe şekil vermekte, direnişin karakterini belirlemekte, zaferin garantisi olarak rolünü oynamaktadır.

Ekim ayı kadın özgürlük tarihine, Kürt kadınlarının kimliğine, vatanına, tarihsel toplumun açığa çıkardığı maddi-manevi tüm değerlerine ve kadınlar olarak varlığına, kendi olmaya verdiği kararlılığın ifadesi olarak kadın şehitler ayı olarak anlam kazandı. Kadın öncülüğünde savaşın, savaş içerisinde kendisini küllerinden yaratan Kürt kadının özgürleşerek güzelleştiği, sevgi kaynağı olarak tüm toplumun çözüm gücü, inşa öznesi, özgür yaşam kararlılığı oldu. İçinden geçtiğimiz bu tarihsel zaman aralığında Kürdistan'ın tüm parçaları bu kararlılığın ayaklandığı bir süreci yaşıyor. Kürdistan, Kürt kadınlarında olduğu gibi kendisi olmak istiyor. Dayatma, şiddet, el koyma süreçlerine başkaldırıyor. Önder Apo şahsında tüm özgürlük çıkışlarını tecrit politikalarıyla barajlamak isteyen devletçi-iktidarcı erkek egemen sistem güçlerine Kürt kadını, bulunduğu her alanda kadın özgürlük sistemi olan demokratik toplum çözümünü inşa ederek, savunarak, buna alan açarak yanıt oluşturuyor.

Kuzey Kürdistan başta olmak üzere tüm Kürdistan coğrafyasına yayılan kadın özgürlük mücadelesi, başta AKP-MHP faşist saldırılarının amaçladığı kültürel soykırım savaşı olmak üzere, iktidarcı, erkek egemenliğe dayalı devlet ve paramiliter güçlerin hegomonik saldırılarına karşı fedai çizgide karşılık vermektedir. Sakine Cansız yoldaşın mayaladığı, Zilan'ın büyüttüğü, binlerce kadın şehidin yenilmez kıldığı özgür kadın ölçüleri Kadın ve Kürt düşmanlarının saldırılarını hezimete uğratmaktadır. Güncel de bundan 26 yıl önce sömürgeciliğe Gülnaz Karataş'ın verdiği cevap, Amed'in Lice bölgesinde Berçem Cilo şahsında hayat bulmaktadır.

Şehit Beritan-Gülnaz Karataş yoldaş gibi Berçem Cilo yoldaş da 24 yıl önce, özgür kadın doğuşunu Zağros dağlarının isyancı-asi coğrafyasında gerçekleştirmiş, Xakurke'de Beritan yoldaşın mekanında büyütmüştür. O Gever yurtseverliğinde yetişmiş ve PKK özü ile yoğrulmuş sürekli parıldayan bir mücevher olmuştur. Berçem Cilo yoldaş, kişiliğinde özümsediği özgür kadın çizgisi duruşu ile öncü kadın komutanlaşmasını bulunduğu her alanda en üst seviyede temsil etmeyi başarmıştır. Berçem yoldaş, mücadelemiz içinde Önder APO'nun özgür kadın ölçüsü olarak belirlediği melek saflığı ve dürüstlüğünün kaynağı olmuştur. En zor anlarda, en zor mekanlarda karar gücü olarak çözüm kaynağı olmuş, moral merkez haline dönüşmüştür. Kadın komutanlaşmasına öncülük eden Berçem yoldaş, şahsında yarattığı özelliklerle toplumsal cinsiyetçiliğin tüm biçimlerini, zihniyet kalıplarını parçalamış erkek egemen yaklaşımları alt üst etmiştir. Savaş alanlarında gösterdiği özgür kadın duruşuyla tüm savaşçı yapısının kadın iradesine duyduğu güvenin adı olmuştur. Şahsında yakaladığı bu düzeyi, doğal katılımı ve özünden gelen kapsayıcılığı, üstün sorumluluk bilinci ve kadının güzel özü ile başarmıştır. Katıldığından bu yana sürekli en kızgın savaş alanında yer alan Berçem arkadaş gerillanın öncülük yaptığı bu süreci de büyük sorumluluklar alarak rolünü oynamıştır. Buna göre gücünü motive eden, eğiten, koruyan ve en önemlisi de gerillacılığı bir yaşam tarzında yaşayan ve yaşatan bir komuta tarzına sahibi olmuştur. Savaşın doğasına göre şekillenen eylemci kişiliği ile komutamızın yetkin, nitelikli ve güvenilir isimlerinden biri olmayı başarmıştır.

Sömürgeci TC ordusunun ekim ayında Amed Eyaletine yönelik yürüttüğü kapsamlı imha operasyonları sırasında şehit düşen Berçem Cilo yoldaş PAJK Meclis üyesi olarak savaşta ve yaşamda özgür kadın ilkelerini, mücadele duruşunu ve fedai çizgisini eksiksiz yerine getirerek mücadele geleneğimize yenilmez bir halka oluşturdu. Berçem arkadaş şahsında açığa çıkan özgür kadın, özgür vatan çizgisine yanıtımız PAJK çizgisini partileşmeyi büyüterek verme kararlılığımızdır. Bu kızgın savaşı, halkların ve kadınların kazanacağı bir başarı tarzını açığa çıkararak karşılayacağız. Bu temelde Berçem arkadaş şahsında bu süreçte şehit düşen arkadaşlarımızın başta aileleri olmak üzere tüm Kürdistan halkına başsağlığı diliyor, şehitler çizgisini zaferle taçlandırma kararlılığımızı belirtiyoruz.”