PAJK, eyleminin 22'inci yılında Kınacı’yı andı

Zeynep Kınacı’nın (Zilan) eyleminin 22’inci yıldönümüne ilişkin açıklama yapan PAJK Koordinasyonu, “Zeynep Kınacı, özgür kadın partileşmesinin yaşam ve savaş akademisidir, ilkesidir, varoluşudur” dedi.

Yazılı bir açıklama yapan PAJK Koordinasyonu, Kürt kadının özgürlük mücadelesinde zafer çizgisini temsil ederek, kadın özgürlüğünde yeni bir miladı oluşturan Kınacı’nın 22’inci eylem yılında, bu eylem çizgisinin açığa çıkardığı zihniyet ve tarza olan bağlılığını belirtti ve Kürt kadın8ının düşman karşısında ulaştığı sonuç alıcı tarzı selamladı.

PAJK Koordinasyonu açıklamasında şunlara yer verdi:

“1996 yılının Haziran ayında Önder Apo'ya yönelik uluslararası komplo saldırısına karşı tehlikeyi derinden sezerek Önder Apo'ya yönelik saldırıları varlık-yokluk keskinliğinde ele alan, ortaya çıkardığı mücadele tarzıyla düşmana büyük korku salan, kadın duyarlılığı ve sadakatiyle yanıt olmaya ahtı olan Zilan arkadaşın kişiliği özgür kadın mücadelesinde bir dönüm noktasıdır. Bırakmış olduğu mektubunda dile gelen bilinç ve kararlılık düzeyi kadın özgürlük militanları açısından temel çizgi olmuştur. Fedai tarzda gerçekleştirmiş olduğu zafer eyleminin sonuçları sadece kadın özgürlük mücadelesini değil Kürdistan özgürlük hareketini de derinden etkileyerek 'nasıl yaşamalı ve savaşmalı' sorularına cevap üretmiş, Apocu vuruş tarzının açığa çıkarılmasında yeni bir aşamayı yaratmıştır. Zilan arkadaşın eylemi ile birlikte 'savaş ve yaşam ölçülerinin zafer ve özgürlük' çıtasının yükseldiği açıktır.

Özgür kadın, özgür Kürdistan gerçekliğinde kendisini bir manifestoya ulaştıran mücadelesi ile birlikte kadın özgürlüğüne katılım, Zilan çizgisine katılım anlamına gelmiştir. Kürt toplumu açısından bir gurur kaynağı olan Zilan gerçekliği, Kürt kadınları için onur ve güven kaynağıdır. Özgürlük hareketine katılan tüm kadınlar Zilanlaşarak toplumsal cinsiyetçiliğin yaratmak istediği klasik-köle kadın ölçülerinden kopmuş, Kürdistan üzerindeki egemen güçleri kahreden özgürlük çıkışlarını gerçekleştirmişlerdir. Zilan gerçekliği Kürt özgür kadın hareketinde çoğalarak PKK'nin yenilmezlik aşısı olma gücüne ulaşmıştır. Zilan arkadaşın ortaya çıkardığı tarihsel bilinç, özgür yaşam iddiası ve kararlılığı, Kürdistan Özgür Kadın Partisi’nde ilke ve programa dönüşmüştür. Bu anlamda Kürdistan Özgür Kadın Partisi Önderlikle Zilan arkadaşın sözleşmesinin ideolojik-politik hattını oluşturmuştur. PAJK Önder Apo'nun Zilan şahsında özgür kadına verdiği sözdür. Bu anlamda Zilan çizgisi gelinen aşamada tüm Ortadoğu ve Kürdistan'ı şekillendiriyor, öncülük ediyor ve savaşmaya devam ediyor.

‘ZİLAN’IN EYLEMİ KÜRT KADININ YURT SEVGİSİNİN GÜNCELDEKİ İFADESİDİR’

30 Haziran 1996 tarihinde sömürgeci Türk ordusuna karşı gerçekleştirdiği fedai eylem ile Kürt kadının özgürlük bilincinin eyleme geçme hali olan Zeynep Kınacı arkadaş, bu eylemi ile Kürt kadının yurt sevgisinin günceldeki ifadesidir. Kürt coğrafyasını işgal eden güçlere karşı her zaman yurtseverliğin sembolü olan Kürt kadınlarının düşünce ve duygularını kendi şahsında açığa çıkarmış, en etkili vuruşu gerçekleştirerek ülke ve özgürlük değerleri savunulmuştur. Kürdistan'da uyanışa geçen kadın hakikatini, kendinde açığa çıkaran, yaratan çağdaş Tanrıça olmayı başarmış, Kürt AŞK'ın ölçülerini oluşturarak ahlak ile güzelliğin, savaş ile sevginin ilişkisini nasıl olması gerektiğini açıklamıştır.

Zilan çizgisi PAJK öncülüğünde direnen, savaşan bir kadın toplumsallığını yaratmıştır. Zilan eylemi sonrası Kürt toplumunda değişim hızlanarak kadına olan güven ve inanç başat bir özellik kazanmıştır. Bunun sonucu olarak Kürt kadınının demokratik siyasete katılımı önündeki engeller ortadan kalkarak kadının toplum ve siyaset alanındaki öncülüğü gelişmiştir. Toplumun zihniyetini özgür kadın hakikatiyle şekillendiren Zilan arkadaşın Kürt kadınlarına, genç kızlarına ve tüm toplumsal yapısına biçim verdiği açıktır.

Zeynep Kınacı, özgür kadın partileşmesinin yaşam ve savaş akademisidir, ilkesidir, varoluşudur.

Önder Apo üzerinde yoğun saldırıların olduğu, AKP yönetimindeki Türk devletinin Kürdistan'ın tüm parçalarında imha ve tasfiye operasyonlarını planlayarak yürüttüğü, başta Kürt kadınları olmak üzere özgür ve demokratik yaşam arayışında olan tüm kadınlara yönelik erkek egemen saldırılarının yoğunlaştırılarak sürdürüldüğü bu dönemde Kürdistan Özgür Kadın Partisi olarak Zilan yoldaşın mücadele duruşu ve tarzıyla bu saldırıları etkisiz kılacağımızı belirtiyoruz. Zilan yaşayan bir gerçeklik olarak Türk devletinin askeri ve siyasi uygulamalarını elinde patlatacaktır. Nasıl ki 90'lı yılların faşist saldırıları Zilan'ı açığa çıkarmış ve harekete geçirmişse, mücadele ile geçen 20 yıl sonunda artan bilinç ve kararlılıkla daha yetkin ve yaygın bir biçimde Zilan çizgisi pratikleşecektir. Zınar ve Doğa yoldaşların AKP faşizmine verdikleri yanıt bu anlama gelmektedir. Tüm sahalarda, şehirlerde, dağlarda, zindanlarda bulunan PAJK kadın militanlığı aynı gelenek üzerinden binlerce şehide ulaşmıştır.

Önder Apo, Zilan arkadaşın eylemi sonrasında 'YAŞAYAN ZİLAN'LAR' kavramını kullanmıştı. Özgür kadının Zafer Eyleminin 22. yılında, PAJK olarak Zilan çizgisi temelinde Önder Apo üzerinde yoğunlaştırılan İmralı sistemini parçalama iddia ve kararlılığını belirtiyoruz. Kürt kadınları, Önder Apo'nun kadınlar için taşıdığı anlamı bilirler. Önderliğimizin yaşamı, özgürlüğü ve güvenliği konusunda en hassas olan ve bunun için yanıp tutuşan Kürt kadınlarıdır. Tüm kadınları Önder Apo'nun özgürlüğü temelinde İmralı sistemini parçalamak için aktif mücadeleye çağırıyoruz. Kadınlar, özgür bir yaşam ve ülke için bulundukları tüm alanlarda ayağa kalkmalıdır. Önder APO, 'ben Zilan'ın komutasındaydım' demiştir. Zilan'ın içinde bulunduğumuz süreçteki emrinin bu temelde olduğu şüphesizdir.

PAJK olarak, 22. Zilan yılında özgürlük güneşimiz Önder Apo'ya, tüm şehitlerimize, Zilan gerçekliğini açığa çıkaran kahraman halkımıza, Zilan'da özgürlük tutkusunu eyleme geçiren Kürt kadınlarına ve bu yolda yürüyen tüm yoldaşlarımıza verdiğimiz sözü yenilerken Özgür Önderlik, özgür Kürdistan temelinde sonuç alıcı bir mücadeleyi pratikleştirme kararlılığımızı belirtiyoruz.”