Fransız Le Point gazetesinde L’Oréal Vakfı Genel Direktörü Alexandra Palt imzasıyla yayınlanan yazıda, Afrika’da ekonomik ve demografik büyümeye rağmen iklim, yoksulluk, eğitime erişim ve doğal kaynakların azalması gibi sorunların gözden kaçırılmaması gerektiğine vurgu yapıldı.
BAZI ÜLKELERDE KADIN ORANI YÜZDE 5-8 ARASINDA
Palt, Dünya genelindeki tüm bilim insanları arasında Afrikalıların oranının yüzde 2,4’te kaldığını; Afrikalı bilim insanları içerisinde kadınların oranının ise yüzde 30 olduğunu hatırlattı. Bilim kadınlarının oranlarının Afrika ülkelerinde farklılıklar gösterdiğini kaydeden Palt, Batı ve Orta Afrika’da yüzde 5-8 arasındaki bir düzeyde kalındığına işaret etti.
48 milyon nüfuslu Kenya’da yılda 300 kadar öğrencinin doktora tezini bitirdiğini yazan Palt, bu kişilerin sadece 75’inin kadın olduğunu belirtti. Afrika’nın birçok ülkesinde bilimsel çalışmaların finansmanında yaşanan sıkıntılara dikkat çeken Palt, bunun laboratuvarların yetersizliği ve araştırmaların kalitesinde düşüşe yol açtığını vurguladı.
ROL MODEL YOKLUĞU GENÇ KADINLARIN BİLİME YÖNELMESİNE ENGEL
Alexandra Palt, kadınların bilimdeki yerinin az olması ve ‘rol modelinin’ olmayışının da erkek egemen anlayış tarafından bugüne kadar kadınlara biçilen ‘rolün’ devamını sağladığı ve genç kadınların bilime yönelmesine engel oluşturduğunun altını çizdi.
Bilimsel çalışmalara yönelmek isteyen kadınların hem mali sorunlar hem de ‘ailevi zorunluluklarını yerine getirme’ gibi engellerle karşılaştığını yazan Alexandra Palt, bunun akademi dünyasında zaten var olan engelleri güçlendirdiği uyarısında bulundu.
KADIN BİLİM İNSANLARINI DESTEKLEMEK ÖNEMLİ
Var olan sorunların aşılması için Afrikalı kadın araştırmacıların desteklenmesinin temel öncelik olması gerektiğini vurgulayan Alexandra Palt, “Bu, Afrika’ya özel, Afrika için ve Afrikalı kadınlarca yönetilen araştırmaları geliştirmek için zorunluluktur” diye yazdı. Palt, “Afrika’nın kendi içinden çıkan yeteneklere dayanması şart. Çünkü Afrika’nın bilime ihtiyacı var ve bilimin de kadınlara ihtiyacı var” yorumunu yaptı.
AFRİKA İÇİN TEK FORMÜL: KADIN-BİLİM
Kendisinin de yöneticisi olduğu vakfın Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) ile ortak bir biçimde son 10 yılda 140 kadar kadın araştırmacı, doktora ve doktora sonrası kadın öğrenciyi desteklediğini yazan Palt, bu tür desteklerin iki katına çıkarılmasının planlandığı bilgisini de paylaştı.
Palt, yazısının sonunda, Afrika’nın bugün ve gelecekteki gelişimi için ‘kadın ve bilim’ formülünün tek şart olduğunu dile getirdi.