Helsingborg ve Toronto'da şehit anması

9 Ocak 2013 günü Türk devleti tarafından Paris'ta katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylamez İsveç'in Helsingborg ile Kanada'nın Toronto kentlerinde anıldı.

Helsingborg Demokratik Kürt Merkezi tarafından dernek merkezinde düzenlenen etkinlik, Paris'te katledilenler başta olmak üzere tüm devrim şehitlerin anısına düzenlenen bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Helsingborg NCDK Eş Başkanı Eylem Batak, PKK'nın tutsak ettiği MİT yöneticileri ve ortaya çıkan belgelerin Paris katliamının Türk devleti tarafından en üst düzeyde planlandığını gösterdiğini söyledi.

Sakine Cansız ve diğer Kürt kadınlarının başlattıkları mücadelelerin Rojava ve Kürdistan'ın dört parçasında etkisini gösterdiğine dikkat çeken Batak ”Artık tüm dünya Kürt kadınlarının mücadelelerinin haklılığını kabul ediyor” dedi.

Batak, Paris katliamının amacının Kürt Özgürlük Hareketi'ni tasfiye etmeyi amaçladığına dikkat çektikten sonra Fransa devletine Türk devletiyle sürdürdüğü kirli işbirliğine son vermesi ve katliamla ilgili tüm belgeleri kamuoyuna açıklaması çağrısı yaptı.

Etkinlikte Cansız, Doğan ve Şaylamez'in yaşam ve mücadelelerini konu alan film gösterildi.

TORONTO

Kanada’nın Toronto kentinde de Paris’te 9 Ocak 2013’te katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ile Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez ile Şırnak’ın Silopi ilçesinde 6 Ocak 2016’da katledilen DBP PM üyesi Sêvê Demir, Silopi Halk Meclisi Eş Başkanı Pakize Nayır ile KJA aktivisti Fatma Uyar anıldı.

Saygı duruşu ile başlayan anma, sinevizyon gösterimi ile devam etti. Anma konuşmalarla sona erdi.