YENİLENDİ

Pervin Buldan: Gün birlik olma günüdür

Iğdır'da binlerce kadının katılımıyla gerçekleşen 'Kadın Buluşması' konuşan HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan, “Gün Önderliğimize, özgürlüğümüze, toprağımıza sahip çıkma ve birlik olma günüdür" dedi.

KJA tarafından ‘Önderliğime, Toprağıma, Özgürlüğüme sahip çıkıyorum’ kampanyası kapsamında Iğdır'da binlerce kadının katılımıyla gerçekleşen 'Kadın Buluşması' konuşan HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan, “Gün önderliğimize, özgürlüğümüze, toprağımıza sahip çıkma ve birlik olma günüdür. Bizim kaybedeceğimiz bir canımız var, onu da mücadele yolunda vermeye hazırız" dedi.

KJA tarafından “Önderliğime, Toprağıma, Özgürlüğüme sahip çıkıyorum” kampanyası kapsamında Iğdır'da "Kadın buluşması" gerçekleştirildi. Binlerce kadının katılımı ile gerçekleşen buluşma, Vali Yolu İnci Düğün Salonu’nda gerçekleşti. KJA bayrakları ve flamalarının yer aldığı buluşmaya HDP ve DBP İl eş başkanları, HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan, HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Iğdır Belediyesi Eş başkanı Şaziye Önder, yine DBP ve HDP ilçe eş başkanları ile belediye eş başkanlarının yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. Demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına gerçekleşen saygı duruşu ile başlayan buluşmada ilk olarak konuşan Yıldırım, böylesine zorlu bir süreçte kadınların çözüm için ortak yaşamı esas aldığını söyledi.

"Irkçılık insanlık düşmanıdır" diye devam eden Yıldırım, “Kimse Kürt ve Kürt Önderi Abdullah Öcalan kadar çözümlü ve ahlaklı bir yaklaşımda bulunmamıştır. Bakıldığında bu kadar zorlu süreçte bu topraklarda çözüm için ortak yaşamı esas alıp özgür bir yaşam istiyorlar. Herkes kendi toplumunda özgür olmak ister. Erdoğan bu topraklarda zulümler yetmezmiş gibi Musul’a ve diğer topraklara el uzatıp ırkçı davranıyor” dedi. 

Devletin kadına olan yaklaşımına da değinen Yıldırım, “Kadın toplumu özgürleştirmek için vardır. Ortak yaşam ve özgürlüğü getirecek olanın kadın olduğunu biliyorlar ki bu kadın buluşmaları saltanata göre değil. Kadın ve ortak yaşam düşmanlığı yapıyorlar” sözleriyle dile getirdi. 

BARIŞ VE ÖZGÜRLÜK İÇİN MÜCADELEYE DEVAM

Ardından söz alan Pervin Buldan, Türkiye'de baskı ve tutuklamaların son bir yıldaki artışına dikkat çekerek, "AKP hükümeti bugün ağzını açan herkese tutuklama ve katletmeye reva görüyor. Kürtler yüzyıllardır kendilerini katleden ve tasfiye edene yönetenlerin zulmüne alışıktır. Biz Kürtler hiçbir zaman bizi yönetenlere boyun eğmedik, biat etmedik ve Recep Tayyip Erdoğan'a da boyun eğmeyeceğiz. Barış ve özgürlük için mücadeleye devam edeceğiz" diye konuştu. 

AKP SİYASİ DARBE YAPIYOR

Buldan, Kürtlere yönelik darbenin AKP hükümeti tarafından çözüm sürecini bitirmesiyle başladığına işaret ederek, şöyle devam etti: "15 Temmuz günü bir darbe gerçekleşmiş olsaydı bile AKP darbesi kadar bu halka bu kadar zarar vermezdi. AKP darbe bahanesiyle iktidarlığını pekiştirip Kürtlere yakın olan medya organlarını aydınları, gazetecileri tutukluyor ya da katlediyor. AKP bugün bu ülkede siyasi darbe yapıyor. İlk darbe barış ve müzakere sürecine yapıldı. Savaş istemeyen demokrasiden yana olan Kürt halkına karşı yapıldı. Bu yetmezmiş gibi halkın seçtiği vekillerin dokunulmazlığını kaldırıp belediyelere kayyım atadı."

GÜLTAN KADINLARIN MÜCADELE SEMBOLÜDÜR

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak ve KJA Dönem Sözcüsü Ayla Akat Ata'nın tutuklanmasına da değinen Pervin, "Gültan Kışanak cesaretin adı, mor bayrak taşıyan kadınların mücadele sembolüdür. Ayla Akat ise, 'Kobanê düştü düşecek' diyenlere karşı Suruç'ta sınırda 200 gün boyunca yerde yatan bir kadındı. Bizler iyi biliyoruz ki yapılanlar kadın kazanımlarına yöneliktir" dedi.

AKP HERKESİ SUSTURMAYA ÇALIŞIYOR

Ajansımız JINHA, DİHA ve Azadiya Welat gazetesinin KHK ile kapatılmasına "AKP kendisi gibi düşünüp yazmayan herkesi susturmaya çalışıyor" diyen Buldan, "Herkes bilsin ki bizler bundan sonra JINHA ve DİHA muhabiriyiz. Bizleri korku ile bastırmaya çalışırsanız daha çok direnen kadın göreceksiniz. bugün halk ve kurumlar olarak kenetlenme günüdür" sözlerini kullandı.

Son olarak Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çeken Pervin Buldan, "Gün önderliğimize, özgürlüğümüze ve toprağımıza sahip çıkma günüdür. Bizim kaybedeceğimiz bir canımız var, onu da mücadele yolunda vermeye hazırız" diye belirtti.

Buluşma, Kürtçe ezgilerin seslendirilmesiyle sona erdi.