Polis Ayla Akat daha gözaltındayken tutuklanacağını söyledi

Tutuklanan KJA Dönem Sözcüsü Ayla Akat Ata’nın DTK’de yaptığı çalışmalar “yasadışı örgüt faaliyeti” olarak gösterildi. Polisler Ata daha gözaltındayken, “Artık tutuklanırsın. Seni İstanbul’a götüreceğiz” dedikleri ortaya çıktı.

Diyarbakır Cumhuriyeti Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında Kongreya Jinên Azad (KJA) Dönem Sözcüsü ve 2 dönem BDP’den Batman Milletvekilliği yapan Ayla Akat Ata, DTK’de yaptığı çalışmalar, katıldığı basın açıklamaları ve yürüyüşler “Yasadışı örgüt faaliyeti” olarak gösterilerek “örgüt yöneticisi olduğu” iddiasıyla tutuklandı. Amed Büyükşehir Belediye eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı ile birlikte apar topar Kandıra F Tipi Cezaevi’ne götürülen Ata, hakkında yürütülen soruşturmada ifade vermek için daha önce adliyeye gitmesine rağmen, soruşturmayı yürüten savcı tarafından ifadesi alınmadan geri gönderildiği ortaya çıktı. Polislerin, gözaltında olan ve daha adliye getirilmeyen Ata’ya, “Artık tutuklanırsın. Seni İstanbul’a götüreceğiz” dedikleri öğrenildi.

KÜRT SİYASETÇİNİN ANADİLDE EĞİTİM VE KÜRT KONFERASINDAN BAHSETMESİ SUÇ!

Soruşturma dosyası, bölge illerindeki 400’e yakın STK’nin katılımıyla kurulan DTK’nin kurulduğu 2007 yılına dayanıyor. Polis teşkilatı ve yargı içinde etkili ve örgütlü olan cemaat üyelerince başlatılan soruşturmada o dönem milletvekili ve DTK’ye bağlı Hukuk ve Anayasa Komisyonu üyesi olan Ata’nın 2011-2012 yılları arasında katıldığı DTK’nin bütün toplantıları mahkeme kararıyla onlarca kez dinlenmiş. Ata’nın bu toplantılarda DTK’nin kuruluşu ile misyonu, anadilde eğitim, demokratik özerklik, Kürt Ulusal Konferansı, güncel, siyasal gelişmelere ilişkin söylediği bütün sözler ve yaptığı değerlendirmeler kayıt altına alınarak suç delili olarak gösterildi. “Çözüm süreci” nedeniyle rafta bekletilen soruşturma dosyası 2015 yılında kaldığı yerden sürdürüldü. Ata’nın 2015-2016 yılları arasında KJA’nın düzenlendiği 8 Mart etkinliklerine katılması, basın açıklaması yapması da suç sayıldı.

TÜRKİYE'NİN DESTEKLEDİĞİ MİCK DE 'TERÖR ÖRGÜTÜ' YAPILDI

Bağımsız izleme heyetinde Türkiye’nin de bulunduğu, Filipinler Devleti ile Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) arasında süren 40 yıllık savaşı bitiren barış anlaşmasını ve çözüm deneyimini yerinde incelemek için Ata’nın ülkeye yaptığı ziyaret sırasında tuttuğu el yazması notlar suç delili sayıldı. Türkiye’nin destek verdiği görüşmelerde, MİCK “terör örgütü” gösterilirken, notlarla ilgili Ata’ya skandal sayılabilecek şu soruyu yöneltildi:

“ … Defterin bir bütün olarak değerlendirildiğinde sizin Filipinliler ülkesinin MİKC isimli terör örgütü ile yapmış olduğu anlaşma hakkında araştırmalarını içeren notlar olduğu, bu notların Türkiye’nin PKK KCK terör örgütünü tanıması ve terör örgütünün eylem ve faaliyetlerinin meşru bir zemine oturtulması için çaba sarf ederek PKK KCK terör örgütünün amacı doğrultusunda eylem ve faaliyetlerde bulunduğunuz değerlendirilmektedir. Konuyla ilgili ayrıntılı şekilde ifade veriniz?”