RAJIN 2. Konferansını gerçekleştirdi

RAJIN 2. Konferansını Medya Savunma Alanları’nda gerçekleştirdi. Konferansın sonuç bildirgesinde, konferansta iktidar ve erkek medyasına karşı özgür basın mevzilerini büyütme kararlılığına ulaşıldığı belirtildi.

RAJIN (Ragihandina Jinen Kurdistan) 2. Konferansını’nın sonuç bildirgesinde, konferansın Medya Savunma Alanlarında “RAJIN, özgürlük çizgisiyle halkların ve kadınların hakikatini aydınlatacaktır” şiarıyla, 7-10 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirildiği kaydedildi.

RAJIN II. Konferansının; Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın, Kürt halkının özgürlük koşullarına odaklanarak, önemli tartışmalar yürüttüğü belirtildi.

“Özgürlüğünü Kürt halkının özgürlüğünde gören Önderliğimizin yaşam ve mücadele felsefesiyle, halkımızın büyüyen özgürlük direnişini örgütleyeceğimizi ve bu direnişin sesi olmaktan asla vazgeçmeyeceğimizi, özgür basın alanındaki mücadelemizi bu gerçeğe dayandıracağımızı belirtiyoruz” denilen sonuç bildirgesinde konferansın özgür basına yönelik baskı, kapatma, sansür, tutuklama yönelimlerinin zirveye vardığı bir dönemde kadınların ve halkların gerçeğini aydınlatma, ezilenlerin sesi olma, iktidar medyasına karşı alternatif basın geleneğini büyütme iddia ve kararlılığına ulaştığına da dikkat çekildi.

‘MEDYA BÜTÜN EGEMENLERİN KENDİSİNİ EN FAZLA KURUMLAŞTIRDIĞI ALANDIR’

Medyanın bugün egemenliğin kendisini en fazla kurumlaştırdığı, hakikatleri manipüle ettiği, iktidarını en fazla yerleştirdiği alanlar olduğu ifade edilen sonuç bildirgesinde şunlara yer verildi: “Gerçekler en fazla bu alanda çarpıtılmakta, toplum en fazla bu alanda kendisine yabancılaştırılmaktadır. Kadınlara, topluma, doğaya, çocuklara dair değerler en fazla bu alanda istismar edilmektedir. Bu rolü itibariyle dördünce kuvvet olarak tanımlanan medyanın bugün birinci kuvvet olarak toplumun zihinsel formunu belirlediğini, algıları ters yüz ettiğini, yalanı gerçek diye sunduğunu belirtmek mümkündür. Karanlığın, maneviyatsızlığın, tüketimin, kutuplaşmanın, ayrımcılığın ve şiddetin medya aracılığı ile esir aldığı toplumu bu cendereden aydınlığa taşımak alternatif medyanın asli görevidir. Bizler, Gurbeteliler’den Deniz Fıratlar’a uzanan özgür basın geleneğinin ardılları olarak gerçekleştirdiğimiz 2. RAJIN Konferansı ile bu görevin yüksek bilinci, başarısına dair derin inancı içindeyiz. Bu anlamda egemen karşısında tarafız, karşıtız, cepheyiz. Gericiliğe, esarete, dinciliğe, milliyetçilik ve cinsiyetçiliğe karşı alternatif medya olarak kalemimizle, objektifimizle, düşüncemizle devrimin mevziisindeyiz. Bir tarafsızlık olarak sunulan gazetecilik alanında gerçeğin izini sürenler olarak kadınların ve toplumun tarafındayız. Egemene, işgalciye, erkekliğe karşı itirazlarımız ve retlerimizle demokratik modernitenin inşa güçleri olma iddiasındayız.”

‘KADINA YÖNELİK ŞİDDET VE BASKI BU ALANDA MEŞRU KILINMIŞTIR’

Medyanın erkeğin kendisini en fazla ürettiği ve bu erkekliği öğrettiği bir alan olduğuna da dikkat çekilen sonuç bildirgesinde, “Kadına yönelik baskı ve şiddet en çok da bu alanda meşru kılınmıştır. Kadınların kendi adına söyleyeceği tek bir sözü dahi bırakılmamış, bedeni sömürülmüş, bir kar aracı olarak ekranlara, gazete sayfalarına, magazin dergilerine, fotoğraflara yerleştirilmiştir. 2. RAJIN Konferansımız eril dile ve zihniyete karşı kadının öz hakikatini açığa çıkarma, kadının sözünü ayaklandırma kararlılığıyla bu gerçeği tartışmış ve büyük bir kararlaşma yaşamıştır.

Egemenlerin tekelinde bulunan medya, kendisine karşı sesini yükselten herkese karşı bütün araçları ile saldırmakta, alternatif olabilecek her kesimi tehdit olarak görmektedir. Bugün Türkiye ve Kürdistan’da birçok ekranın karartılmasının, gazetelerin kapatılmasının ve basın üyelerinin tutuklanmasının altında yatan temel neden budur. Bu saldırı dalgasına denk gelen günlerde gerçekleştirilen 2. RAJIN konferansımız tüm bu saldırılara karşı bir mesaj niteliği taşımış, sesi kısılanların sesi olma moral ve coşkusu ile konferansını başarıyla tamamlamıştır. Bu temelde toplumun örgütlendirilmesinde pozitif yayıncılık yapma rolümüzle, paradigmamız temelinde toplumsal inşaya, halkımızın öz yönetimini sağlama ve özgürlüğünü garanti altına alma direnişinin de örgütleyicisi ve öncüsü olma kararlılığı açığa çıkmıştır” denildi.

Bugün işgalci güçlerin Kürdistan topraklarında, Kürt halkına, kadınlara, gençlere, Kürdistan doğasına ve tarihine bütün şiddetiyle yöneldiği de belirtilen sonuç bildirgesinde şunlar belirtildi: “Tek bir an tereddüt yaşamadan, nerede hakikat varsa orada olmanın ve gerçeğin sesini büyütmenin takipçisi olacağız. Mineler, Gurbeteliler, Şilanlar, Saryalar, Rojindalar ve Denizler bize gerçeği işaret etmekte ve aydınlığın yanında olma görevini yüklemektedir. Halkımızın özgürlük mücadelesinin önemli bir aşamaya geldiği böylesi tarihi bir süreçte, alternatif basın olarak özgürlüğün sesinin taşıyıcısı olacağımızı bir kez daha belirtiyoruz.”

...