RJAK'tan kadına yönelik şiddete karşı 11 maddelik çözüm önerisi

RJAK tarafından "Kadın kırımına hayır, köklü çözüme evet" şiarı ile düzenlenen konferansta, kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında 11 maddelik çözüm önerisi kabul edildi.

Kürdistan Özgür Kadın Örgütü'nün (RJAK), "Kadın kırımına hayır, köklü çözüme evet" şiarıyla Süleymaniye'nin Ranya ilçesinde düzenlediği konferans sona erdi.

100’ü aşkın katılımcının katıldığı konferansta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın perspektifleri doğrultusunda kadının yaşadığı toplumsal sorunlar ve bu sorunların çözüm yolları tartışıldı.

Konferansta Necibe Ömer, Vicdan Nurettin, Nigar Muhammed Ali, Qeywan Maruf ve Destan Maruf kadının yaşadığı toplumsal sorunlar ve çözüm yolları üzerine birer sunum yaptı.

Konferansta açılış konuşması RJAK üyesi Qeywan Mahruf tarafından yapıldı. Kadınların nerede ve hangi düşünceye sahip olursa olsun sonuç itibarıyla aynı sorunları yaşadıklarının altını çizen Qeywan Mahruf, "Düşünce ve fikirlerimiz farklı olsa da yaşadığımız sorunlar aynı ve bu sorunların kaynağı erkek egemen sistemdir. Sorunun kaynağı cinsiyetçi ve iktidarcı anlayıştadır. Şiddet toplumu boğma noktasına getirmiş durumda. Çözüm bulamayan kadın her gün ölüyor, öldürülüyor ve bir şekilde şiddete maruz kalıyor. Biz kadınlar yaşanan bu sorunlara çözüm buluncaya kadar şiddet devam edecek. Yaşanan sorunlara karşı çözüm bulmamız, çözüm geliştirmemiz gerekiyor ki biz kadınlar yaşaya bilelim" dedi.

Açılış konuşmasının ardından kadına yönelik şiddettin anlatıldığı bir sinevizyon gösterimi yapıldı.

2017'de intihara sürüklenen, katledilen, şiddete maruz bırakılan kadınlara dair istatiksel belgelerin de paylaşıldığı konferansta, şiddetin nedenleri ve çözüm yollarına dair de tartışımalar yürütüldü.

Ardından aktivist Nigar Semed ve RJAK yönetim kurulu üyesi Necibe Ömer de kadına yönelik şiddetin son bulması için gerekli çözüm yolları konusunda birer sunum yaptı.

Konferas RJAK tarafından sunulan kadına yönelik geliştirilen şiddete karşı mücadele için 11 maddelik çözüm önerilerinin kabul edilmesiyle son buldu.

Konferansta kabul edilen maddeler şöyle:

*Toplumun her konuda daha bilinçli be duyarlı olması için Jineoloji Akademisinin açılması ve bu akdemide bilim, tarih ve felsefe, biyoloji, sanat, arkeoloji vb. Toplumsal kültür ve tarihi ilgilendiren tüm konularda başta kadınlar olmak üzere toplumun eğitilmesi.

*Toplumda var olan şiddetin temelinde yatan anti demokratik ve baskıcı aile modelinin yerine demokratik, eşit bir aile modelinin oluşturulabilmesi için özgür eşyaşamın esas alınması ve bunun içinde mücadele edilmesi

*Demokratik siyasette kadının aktif yer almasını sağlayacak çalışmaların yürütülmesi

*Basın yayın organlarının kadını meta olarak gören ve özelliklede Kürt kültür ve dili konusundaki yapılan negatif yayıncılığa karşı doğru ve toplumcu bir yayıncılığın geliştirilmesini sağlamak için kadın basın yayıncılığını geliştirmek

*Ekonomiyi erkeğin tekelinden çıkararak kadının söz sahibi olduğu bir alan haline getirmek için projeler geliştirmek

*Kadının öz haklarını elde etmesi için hem hukuksal hem de toplumsal alanda mücadele yürütülmesi

*Din adına yapılan kadın kırıma durdurabilmek için geliştirilen dinciliğin yerine toplumsal ve kültürel inancın hakim kılınması ve tüm inançlara saygılı olunması

*Verili eğitim sisteminin değiştirilerek yerine demokratik, cinsiyetsiz, özgürlükçü bir eğitim sisteminin oluşturulması için mücadele

*Kadın kırımı ve kadın şiddetine dur diye bilmek için sivil toplum örgütleri ve kadın örgütlerinin dayanışma içerisinde olması ve ortak mücadele yürütmesi

*Kadının kendi bedenini ve varlığını koruya bilmesi için öz savunma anlayışının kadınlarda hakim kılınması için çalışmaların yürütülmesi