Rojava’da Halk Mahkemesi kadın katiline müebbet verdi

Rojava’da bir kadını katleden Abdurrezzak Mahmut İbrahim’in mahkemesini gerçekleştirerek müebbet cezası verdi. Mahkemede kadın katledilmesinin asla kabul edilmeyeceği ifade edildi.

Cizîr Kantonu’nun Qamişlo şehrinde Abdurrezzak Mahmut İbrahim Demokratik Özerk Yönetim bünyesinde daha önce birlikte çalıştığı Henan İbrahim’i kasten öldürmekten,  İbrahim Huseyin Kuso’da cesedin saklanmasına yardımcı olmaktan Halk Mahkemesi tarafından müebbet hapis cezasına mahkûm edildi.

Cîzîr Kantonu’na bağlı Qamışlo kentinde yaşayan Henan İbrahim 28 Nisan günü ortadan kaybolmuştu. Henan'ın katledildiğinden şüphelenen eşi Bengin Bikenti’nin ihbarı üzerine Qamişlo Xerbî Asayişi araştırma başlattı. Henan'ın cenazesi 12 gün sonra Sixa Xerbi köyünde bulundu. Henan'ın katledilmesiyle ilgili bağlantıları tespit edilen Asayiş üyesi olan Abdulrezzak İbrahim ve ona yardım yataklık eden İbrahim Huseyin Kuso tutuklandı.

5 AYDIR TUTUKLULARDI

Henan İbrahim’i kasten öldürdüğü kanıtlanan Abdurrezzak Mahmut İbrahim ve kendisine cesedi saklamasında yardımcı olan İbrahim Huseyin Kuso’nun 5 aydır tutuklu olarak soruşturmaları devam ediyordu. 5 aylık süreçte hakkında delil toplayan savcılık, delilleri mahkemeye sunarak hakkında müebbet isteminde bulundu. Qamişlo Adalet Divanı Halk Mahkemesi’nin gerçekleştirilmesine karar verdi.

Dün sabah 09:00’da başlayan mahkemeye 67 kişilik Halk Mahkemesi Jürisi ve çok sayıda misafir katıldı. Halk, Kadın Bakanlığı, kadın kurumları ve sivil toplum örgütleri de mahkemede hazır bulundu.

Savcılığın Henan İbrahim’i katleden Abdurrezzak Mahmut İbrahim ve cesedi saklamakta kendisine yardımcı olan İbrahim Huseyin Kuso ve cinayet hakkındaki iddianameyi Arapça ve Kürtçe okumasıyla başladı. İddianamenin okunması ardından sanıklara, iddia makamına ve sanıkların avukatlarına söz verildi. Sanık avukatları mahkemeyi erken olduğu iddiasıyla terk etti.

Sanıkların dinlenmesi ardından soru bölümüne geçildi.  Sanıkların soruları tek tek yanıtlaması sonrası Halk Mahkemesi Jürisi ve katılanlar önemli değerlendirmeler yaptılar.

 ‘MÜEEBET HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI’

Değerlendirmelerde Abdurrezzak Mahmut İbrahim hakkında kasten cinayetten müebbet hapis ve geçmişte görevine yaklaşım ve halk değerlerini suistimalden açılan soruşturmanın yeniden görülmesi istendi.

Mahkeme Abdurrezzak Mahmut İbrahim’in kasten cinayet işlediği için müebbet cezasına çarptırılmasına ve hakkında geçmişte açılan soruşturmanın yeniden başlatılmasına, cesedi saklamasına yardımcı olan İbrahim Huseyin Kuso’nun ise 1 yıl hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.

‘HALKIMIZ DEVRİMİN ÖLÇÜLERİNİ ORTAYA KOYDU’

Qamişlo Genel Savcılığı üyesi Neda Melke Huseyin, “Bugün Halk Mahkememiz karar verdi ve katili müebbet cezasına çarptırdı. Yeni bir soruşturma açılmasını istedi ve bu soruşturmayı da yürüteceğiz.  Bu topluma mal olan önemli bir davaydı. O nedenle bizde Qamişlo Adalet divanı da Halk Mahkemesi’ni daha uygun gördük. Çünkü artık Rojava halkımız bu düzeye gelmiştir. Ve bu gün burada gerçekleştirilen halk mahkemesi gerçekten insana, kadına ve devrime yaklaşımdaki ölçüleri ortaya koydu. Kadın katliamlarını, devrim değerlerinin çiğnenmesini asla kabul etmeyeceğini değerlendirdi. Bunu yapan kişiye Rojava yasalarımızdaki en ağır ceza olan müebbet cezasını verdi” dedi.

‘TOPLUMUMUZ KADIN KATLİAMINI KABUL ETMEYECEĞİNİ GÖSTERDİ’

Kadına şiddete karşı mücadele için kurulan SARA kurumu yöneticisi Nura Xelîl de şunları söyledi: “Rojava’da kadın yasası var. Bu yasayı mahkemelerde uyguluyoruz. Bizde Sara Kurumu olarak temsilci düzeyde tüm kadın mahkemelerine katılıyoruz. ‘Kadın üzerine geliştirilen şiddeti ve kadın katliamlarını bitirdik’ diyemem ama tüm kadın hareketleri ve kurumları olarak kadın üzerine geliştirilen şiddete karşı Rojava’da ciddi bir mücadele yürütüyoruz. Kadın cinayetlerini önleme ve şiddeti azaltma da önemli bir aşama kat ettik.

Bu davada çok önemliydi, bir kadın katledildi. Kendisi demokratik özerk yönetimin bir çalışanıydı ve yine böyle bir çalışan tarafından katledildi. Ve demokratik özerk yönetim kurumlarında ilk defa gerçekleşen bir durumdu.  Rojavalı kadınlar ve halk olarak bu dava şahsında kadın katliamlarına önemli bir tavır konuldu. Erkek egemen zihniyet aşılmamıştır, ona karşı mücadelemiz devam edecek. Ama bu gün burada kadınıyla erkeğiyle herkesin aynı tavrı koyması Rojava devrimi içinde aslında gerçek anlamda bir kadın devrimi ve toplumsal devriminde yaşandığını göstermektedir.”

...