Rojavalı mülteci Evin katledildiği yerde anıldı

Yunanistan’ın Lavrio kentinde dün eşi tarafından katledilen Rojavalı Kürt mülteci kadın Evin Ekrem Ali anıldı.

Lavrio’da Kürt mültecilerin yaşadığı kampta bir araya gelen yüzler kişi, Evin Ekrem için anma töreni düzenledi.

Lavrio kampında düzenlenen anma saygı duruşu ile başladı. Anmada konuşan kamp sakinlerinden Saliha Roj, toplumda kadına erkek zihniyet tarafından çocuk bakıcısı ve namus rolü verildiğini belirterek, “Kadın çocuk bakıcısı ve namus değildir. Kadın bu dünyanın yarısını oluşturduğu gibi diğer yarısını da yaratandır. Namus ise bizler için özgürlüğümüzdür. Erkeklerin, erk zihniyetin kadına el kaldırmayı, katletmeyi kendisine hak görmeyi asla kabul etmeyeceğiz ve sonuna kadar kadın özgürlüğü için mücadele edeceğiz” dedi.

Bir kadının katledilmesinin vahşetten başka bir şey olmadığını söyleyen kamp sakinlerinden Nurşen ise, şöyle konuştu: “Dünyada her gün onlarca kadın farklı bahanelerle erkekler tarafından katlediliyor. Sebebi her ne olursa olsun kadın katliamlarını kabullenmeyeceğiz, normal görmeyeceğiz. Bir kadının katledilmesi yaşamın katledilmesidir. Kadına kalkan her el, aynı zamanda kadın özgürlük mücadelesini yürütenlere dönük bir saldırıdır.”

Yapılan konuşmaların ardından yüzlerce kişi, Evin’in katledildiği yere doğru sessiz yürüyüş yaptı.  Anmada Evin’in katledildiği yerde mumlar yakıldı ve karanfiller bırakıldı.

Anma, “Jin, Jiyan, Azadî” sloganıyla sona erdi.

Yaklaşık 2 yıl önce Yunanistan’a gelen 4 çocuk annesi Evin Ekrem Ali, Lavrio kentinde mültecilerin barınmak için kullandığı polis karakolunun üst katında eşi Behzat Ali tarafından katledilmişti.