Rusya’da kadınlardan 25 Kasım etkinlikleri 

Rusya'daki Kürt kadınlar, 25 Kasım vesilesiyle etkinlikler düzenleyerek, "YPJ ve YJŞ’nin sergilediği mücadele tüm dünya kadınları için ilham kaynağı olmuştur" mesajını verdi.

Rusya’nın başkenti Moskova, Kranodar ve Adıgey Özerk Cumhuriyeti'nde kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle kadına yönelik şiddeti protesto etti. 

MOSKOVA

Rusya Federasyonu'nun başkenti Moskova’da, Moskova Kürt Kadın Organizasyonu-Viyan öncülüğünde 25 Kasım vesilesiyle bir basın açıklaması düzenledi. Lunaçerski Kültür Evinde yapılan eyleme çok sayıda kadın katıldı. 

Basın açıklamasında konuşan Moskova Kürt Kadın Organizasyonu Başkanı Tara Qadir, kadınlara yapılan şiddetin evrensel bir baskı aracı olduğuna dikkat çekti. Konuşmasının devamında Kürt kadın hareketi öncülüğünde kadın dayanışmasının geliştiğine dikkat çeken Qadir, “dünya kadınları için ilham kaynağı olan Kürt Kadın mücadelesi tüm ezilen ve kadınların ve dünya kadınların özgürlük umududur. Kadınlar Kürt kadın hareketi öncülüğünde buluşmaya ve evrenselleşen erkek egemenlikli şiddete karşı çıkmaya çağırıyoruz” diye konuştu. 

KRASNODAR

Krasnodar kentinde Kürt Kadın Meclisi tarafından 25 Kasım vesilesiyle bir açıklama yapıldı.

Kültür Binasındaki açıklamayı kadınlar adına Meclis üyesi Besê Ahmed Ahmet yaptı. Ahmet, şöyle dedi: "Tüm kadınları birlik olmaya çağırıyoruz. Kadına yönelik şiddetin her geçen gün arttığı bir dönemde kadınlar için büyük bir ilham kaynağı olan ve başta Rojava olmak üzere geri zihniyete karşı yürüttüğü mücadele ile Kürt kadını özgürlük yolunda biz kadınlara ilham kaynağı oluyor. Tüm kadınları bu mücadele etrafında birleşmeye çağırıyoruz."

ADIGEY

Adıgey Özerk Cumhriyeti'nde faaliyet yürüten Adıgey Kürt Kadın Organizasyonu-Bêrîtan da, 25 Kasım vesilesiyle bir basın açıklaması düzenledi. 

Kürt Kültür Binası önünde yapılan açıklamayı kadınlar adına Kubar Dadayeva yaptı. Dadayeva; şunları kaydetti: “25 Kasım kadınlara uygulanan şiddetin tüm dünya tarafından görünmesine vesile olan önemli bir gündür. Bugün Kürdistan'ı işgali altında bulunduran başta Türkiye olmak üzere İran, Suriye ve Irak Kürt kadınlara çok büyük acılar çektirmiştir. Bu acıların tekrar yaşanmaması için Kürt Özgürlük Mücadelesi yürüttüğü mücadele ile tüm dünyanın takdirini topladı. Rojava’da DAİŞ ve onun yan kolu olan El-Nusra ile diğer çete gruplarına karşı YPJ ve YJŞ’nin sergilediği mücadele tüm dünya kadınları için bir ilham kaynağı olmuştur. Kadınların özgürlük için yürüttüğü bu mücadele kadına yönelik şiddete de son verecektir."

Açıklamanın ardından kadınlar, “Jin, jiyan, azadî” ve “Bijî Serok Apo” sologanlarını attı.