Sadece savaşa değil, devrime gidiyordu

Sêrt’te iki yoldaşı ile birlikte Ekim 2016’da şehit düşen Bêrîtan Çiya, Botan yolundayken şunu söylüyordu: ”Oraya sadece savaşmaya değil, devrim yapmaya gidiyoruz.”

Beritan Çiya, Garzan’da şehit düşen YJA STAR komutanlarından Arjîn Garzan ve Berfîn Mardin’in ile 15 kadın gerillanın yasını, gerilla saflarına katılarak tuttu.

Sêrt’in Şemsê mıntıkasında 17 Ekim 2016’da Türk ordusu ile yaşanan çatışmada Amed Çekdar (Seyfettin Orak), Ruken Mardin (Şerife Ergün) ile birlikte Bêrîtan Çiya (Yeliz Tağu) da son mermsine kadar çatışıp şehadete ermişti.

Bêrîtan Çiya’yı Kürdistan dağlarına getiren etmenlerin en başında 15 kadın gerillanın Garzan’da Mart 2012’de katledilmesi geliyordu. Onu kadın özgürlük hareketine ve gerilla saflarına, ‘Duy dağların öfkeli sesi çağırır seyduna türkülü sesini... Ar olsun, jin olsun, Arjin olsun tüm gülüşler’ ezgisinin dizelerinin barındırdığı kadın gerillaların direniş ifadeleri çeker dağa.

Batman’da 1994’te dünyaya gelen Bêrîtan, üniversiteye kadar burada okur, sonra üniversite eğitimi için ilk defa evinden ve ailesinden ayrılır. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde Organik Tarım bölümünde öğrenciyken Garzan’da 15 kadın gerillanın katledilmesi üzerine ‘onurlu bir duruş’ olarak ifade ettiği gerilla saflarına katılmaya karar verir. Van’da gerilla saflarına katılır, ardından Heftenîn, Zagroslar, Cilolar ve Botan’da görev alır.

Gerillanın çok yönlülüğüne kısa sürede adapte olurken kendisini yetkinleştirmek için Mehmet Hayri Durmuş Sağlık Akademisi’nde eğitim görür. Zap, Zagroslar ve Cilolarda doktorluk yapar. Savaşın ihtiyaçları için kendisini kuşatmayı esas alır. Ağır silahlarda da profesyonelleşerek Botan’da soluğu alır.

PKK, DEĞİŞİMİ İFADE EDİYORDU

Ağır silah uzmanı ve gerilla doktoru Bêrîtan, Kuzey yolu üzerinde PAJK ve PKK’nin kendisi için ifade ettiği anlamı şöyle aktarıyordu: “PKK, benim için sadece değişimi ifade ediyor. Değişim. Değişim nedir? Değişim, basit bir kavram gibi görünse bile baştan aşağı ifade ettiği derin bir anlamı vardır. Yeniden var olmak, yeniden yaratılmak ve yeniden yaratmaktır.”

Ateş gibi yanan ve yakan sürece dikkat çeken Bêrîtan, “Bu saflarda, bu yangında yer almak için partimin bana sağladığı donanımlardan ve eğitimden geçerek Botan’a yolcuyum. Botan’a doğru gidiyorum. Oraya sadece savaşmaya değil, devrim yapmaya gidiyoruz. Teknik ve ideolojik olarak buna kendimi yeterli görüyorum. Devrime yakışır bir şekilde mücadele edeceğimi düşünüyorum” diyordu.