‘Sara Rojava’dan dünya kadın mücadelesine uzanan özgürlük kavgası

Sakine Cansız Kadın ve Kültür Festivalinde buluşan kadınlar, “Sara ve onun Rojava’da mücadele veren yoldaşlarının, dünya kadın mücadelesinin öncüsü olduğu” mesajını verdi.

Fransa’nın başkenti Paris’te katledilen PKK’nin kurucu kadrolarından Sakine Cansız (Sara) anısına her yıl İsviçre’de düzenlenen Kadın ve Kültür Festivali’nin 4.sü İsviçre’nin Zürih kentinde gerçekleştirildi. Zürih Kasernarea’da açık havada düzenlenen festival, İsviçre Kürt Kadın Hareketi, Kasama, Labyrınthplatz, Mor Vereın, Sosyalist Parti, Al Alternatıve Liste, Dünya Kadın Konferansı, Frauen Cafe, Kampus Cadıları, Medıco İnternational, Basta, Grüne (Yeşiller Partisi), SKB, Yeni Kadın, Solifonds, WILPF Schweız International Womens, Tev Çand-Kadın, Kongra Star, Free Nekane gibi kurumlar, siyasi partiler öncülüğünde düzenlendi.

Çok sayıda kurulan çadırlar kurularak farklı etkinliklerin yapıldığı festival alanı, PKK, YPG, YPJ bayraklarının yanı sıra Paris’te katledilen 3 kadın devrimci Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylamez başta olmak üzere devrim mücadelesinde hayatlarını kaybeden kadınların posterleri asıldı.

İsviçreli, Kürdistanlı ve Türkiyeli kadınların katılımıyla gerçekleştirilen festivalde, Türkiyeli ve İsviçreli kadın örgütleri alanda yaptıkları etkinliklerle kadınlara yönelik yapılan baskıların boyutuna dikkat çekti. Sık sık “Jın jiyan azadi” sloganlarının atıldığı festivalde, “Sakine Cansız’ın (Sara) anısının dünya kadın örgütlerinin yürüttüğü özgürlük kavgasına öncülük ettiği” mesajı verildi.

Festivalin sabah saatlerinde ‘kadın ve öz savunma’ konulu panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak Kürt Kadın Hareketi adına Rojda Yıldırım, Sosyalist Kadın Birliği adına Leyla Şahin, Yeni Kadın adına Zeynep Çalışkan, Amed-Zürih Kardeşlik Köprüsü Temsilcisi Maya Hess ve Kasama adlı İsviçreli kadın örgütü adına Suzanne Schöfe katıldı.

Panel, Kürt Kadın Hareketi ve Sakine Cansız’ın kadın mücadelesi içerisindeki yerine değinilerek başladı. Kadın’a yönelik geliştirilen her türlü şiddete değinilen panelde, kadınların bilinçli ve örgütlü yapısı ile geliştireceği öz savunma ile, maruz kaldıkları her türlü şiddetin ötesinden gelmeleri gerektiği vurgulandı.

‘HER TÜRLÜ ŞİDDETE KARŞI ÖZ SAVUNMA GERÇEKLEŞTİRİLMELİ’

Panelde Kürt Kadın Hareketi adına konuşan Rojda Yıldırım, bilinçli ve örgütlü olmadan öz savunmanın olmayacağının altını çizdi. Dünyada her dakikada bir kadının öldürüldüğünü veya taciz ve tecavüze maruz kaldığını ifade eden Yıldırım, “Kadınlar bilinçli ve örgütlü bir şekilde ortaya koyacakları öz savunma ile kendisine karşı uygulanan her türlü şiddetin ötesinden gelmeli. Kadının şiddete karşı kendisini savunması en meşru haktır” dedi. Yıldırım sözlerini şekilde sonlandırdı: “Özgürlük ailede başlar, özgürlük iki eş arasında başlar, özgürlük çalıştığımız iş yerinde başlar, özgürlük sokakta başlar. Artık her kadın, gördüğü şiddete karşı mücadele etmeli.”

‘KADINLAR MÜCADELEYİ BÜYÜTMELİ’

Yine panelde söz alan diğer konuşmacılarda, dünyanın yarısından ibaret olan kadınların yaşadıkları şiddet ve ötekileştirme politikalarına değinerek, kadınların he alanda aktif bir mücadele ortaya koyması gerektiğinin altını çizdiler.

Festival düzenlenen panelin ardından devrim mücadelesinde hayatlarını kaybedenler anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

‘SAKİNE KAVGAMIZIN ADIDIR’

Festivalin açılış konuşmasını İsviçre Kürt Kadın Hareketi Sözcüsü Semra Aytaç yaptı. Sakine Cansız’ın mücadele yaşamına değinen Aytaç, Cansız’ın başta Kürt kadınları olmak üzere dünya kadınlarına kadın özgürlük mücadelesi adına çok şey kattığına vurgu yaptı. Aytaç, “Sakine Cansız, Kürt kadınlarının verdiği savaşın ve direnişinin adıdır. Sakine’nin hayatı hep kavgaydı bizim için de sakine, kavgamızın adı olarak kalacak” dedi.

KADIN ÖRGÜTLERİ: SAKİNE VE YOLDAŞLARI KADIN MÜCADELESİNİN ÖNCÜSÜDÜR

Aytaç’tan sonra söz alan festivali düzenleyen İsviçreli, Türkiyeli ve Kürdistanlı kadın örgütlerinin temsilcileri kısa konuşmalar yaparak, Sakine Cansız ve kadınların mücadele direnişine dikkat çektiler. Sakine Cansız ve onun Rojava’da savaşan kadın yoldaşlarının dünya kadın hareketlerine ruh kattığı ve öncüsü olduğu ifade edilen konuşmalarda, dünya kadınların hep birlikte geliştireceği mücadele ile erkek egemenlikçi ve sömürgeci zihniyetleri üzerinden gelmesinin altı çizildi.

KARDEŞ CANSIZ: SARA ROJAVA SAVAŞIYOR

Yine festivalde Sakine Cansız’ın kardeşi Metin Cansız bir konuşma yaparak, Fransa’nın nasıl dosyanın üzerine kapattığına değindi. Kardeş Cansız, “Kim ne yaparsa yapsın Sara ve katledilen yoldaşlarının verdikleri mücadelenin önüne geçemeyecek. Sara bugün Rojava’da, savaşan her kadının mücadelesinde” dedi.

Yapılan konuşmalara eşzamanlı olarak festivalde, farklı dillerde düzenlenen birçok etkinlik gerçekleştirilerek dünyada kadınların yaşadıkları sorunlara dikkat çekildi.

Etkinlerin ardından festivalde dans ve folklor gösterimleri yapılırken, sahne alan sanatçılar Berivan Arin ve Eylem Akdaş ise seslendirdiği ezgilerle alandaki kadınlara coşkulu anlar yaşattı.