Samanyolu nasıl altüst oldu?

Avrupa uzay sondası Gaia, 6 milyon yıldızı inceleyerek Samanyolu’nun hareketli tarihini ortaya çıkardı.

Bundan 300 ila 900 milyon yıl önce çok şiddetli bir olay, galaksimizin yapısını altüst etti. Uydu bir galaksi, Samanyolu ile sürtüştü. Galaksimiz halen bunun izlerini taşıyor.

Bu tespit, Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Gaia uydusunun verilerini inceleyen bir ekip tarafından yapıldı.

Nature dergisinde yer alan habere göre Fransız-İspanyol araştırmacı ekip 6 milyon yıldıza ilişkin verileri inceledi.

Gaia uydusu, yıldızların konumu ve hızını büyük bir netlikle ölçmeyi ve üçboyutlu bir tanıtım yapmayı sağlıyor. Ölçümler, özellikle fizikte hareketleri incelerken çok kullanılan “Faz uzayı” adlı bir diyagramda gruplanıyor. Bu diyagramda yıldızların dikey hızı, samanyolu ile ilişkisi kapsamında mesafelerine göre temsil ediliyor.

Sarmal biçiminde elde edilen diyagramın, galaksilerin alışıldık “faz uzayı”ndan farklı bir durum ortaya çıkarması bilim insanlarını şaşırttı.

Araştırmacılar ilkin elde ettikleri sonuçlara şüpheyle yaklaştı, ancak bir çok kez inceledikten sonra, şu tespit kendisini dayattı: galaksimizde benzersiz bir olay yaşandı.

Bilim insanlarına göre büyük olasılıkla bir galaksi Samanyolu ile sürtüştü ve yol açtığı gravitasyonel aksaklıklar halen geçmedi. Tahminlere göre bu olay yüzlerce milyon yıl önce gerçekleşti. Astrofizikçiler sızma yapan galaksinin ise, Samanyolu galaksisinin merkezine 500 bin ışık yılı mesafedeki Yay Eliptik Cüce Galaksisi olduğundan şüphe ediyor. Samanyolu’nun bir uydusu olan cüce galaksinin yaklaşık 100 milyon yıl içinde yeniden galaksimizin diskinden geçmesi bekleniyor.