Savaş tünellerinde coşku ve moralin adı iki gerilla

İşgalci ordunun korkulu rüyası iki gerilla… Biri BKC’ci diğeri ise suikastçı… Gerillanın kolektivizm duygusunu ve güçlü yoldaşlık bağlarını Şikefta Birîndara’da savaşan bu gerillalarda görmek mümkün.

Bijî Serok Apo, Bijî berxwedana Zapê, Bijî berxwedana Şikefta Birîndara…

Gerillanın dilinde bu sloganlar var şimdi. Bu sloganlardaki ruh ve inançla işgalcilere karşı savaşıyorlar.

Bir destan ancak böyle bir moralle yazılabilir. Zap bölgesine bağlı Şikefta Birîndara savaş tünellerinde savaşan gerillalar, işgalci Türk ordusunun kızılca kıyamet saldırıları altında coşku ve morallerinden hiçbir şey kaybetmiyorlar. PKK hareketinin en güçlü mekanizmalarından olan eleştiri-özeleştiri mekanizmasını bunca yoğun savaş altında en güzel haliyle yaşama koyuyorlar.

Kürdistan Özgürlük Gerillasının en küçük biriminde dahi gözlemlenebilen kolektivizm duygusunu, güçlü yoldaşlık bağlarını Şikefta Birîndara’da savaşan Serxwebûn Hewreman ve Çiçek Ali isimli gerillalar temsil ediyor.

Serxwebûn BKC’ci, Çiçek Ali ise suikastçi. Onun ufak tefek boyunu görenler şaşırabilir ancak hedefini tam on ikiden vurabilecek kadar kabiliyetli.

Bu savaşçıların azmi, cesareti ve gözüpekliği sayesinde işgalci ordu Kevirê Kun’da başını kaldıramıyor.

‘NE GERİ ÇEKİLEBİYORLAR NE DE İLERLEYEBİLİYORLAR’

Serxwebûn Hewreman, savaşın 4’üncü gününde nöbetteyken kameralara şunları söylüyor:

“Bugün 17 Nisan’da Zap’ta başlayan savaşın 4. günü. Bugün hava akşama kadar kapalıydı, düşman hareketliliği hiç yoktu. Arkadaşlar suikast, bomba atar, B7 ve A4 ile eylem gerçekleştirdi. Tepê Cûdî’de bulunan arkadaşlarımız ise suikast tarzı ve B7 ile eylem gerçekleştirdiler. Bugün sonuç alıcı bir gündü, arkadaşlar iyi bir darbe vurdu düşmana. Çiya arkadaş, Tepê Cûdî’de suikast eylemleri ile düşmana üç kayıp verdirdi. Kevirê Kun alanını izlediğimizde Türk askerlerinin savaşın ortasında kaldığını görüyoruz. Ne ilerleyebiliyor ne de geri çekilebiliyor. Zordalar, çemberde sıkışıp kalmışlar.”

‘ŞAKALARIMIZLA BİRBİRİMİZE MORAL VERİYORUZ’

Saat 04.00’dan 07.00’a kadar nöbetçi olduklarını ve nöbeti birazdan kameranın arkasında hazır bekleyen arkadaşlarına devredeceklerini belirten Serxwebûn Hewreman, günün geri kalanına dair öngörüsünü şöyle dile getiriyor: “İhtimalle bugün hava kapalı olduğu için akşama  hareketlilikleri olur, indirme yapabilirler. Bu yüzden düşmana daha güçlü cevap verebilmek ve gelen skorskyileri vurmak için bu gece tedbirlerimizi daha fazla alacağız. Şimdiye kadar ben ve heval Çiçek buradaydık. Biz bir grubuz. Heval Çiçek bazen üşüyor. Kendisi usta bir suikastçıdır.”

Kendisinin, yoldaşı Çiçek Ali’nin yardımcısı olduğunu söyleyen Serxwebûn, devamla şunları aktarıyor: “Ben BKC’ciyim. Şakalarımızla birbirimize moral veriyoruz. Biz iyi bir grubuz. Arkadaşlar bazen bana keyfiyetçi olduğumu söylüyor ama tam olarak öyle değil. Grubumuz gerçekten çok güzel. Bu grupla düşmana büyük darbeler vuracağımıza inanıyorum. Savaşın 4. gününü böyle değerlendirebiliriz.”