'Seçimlerde 'Demokratik Kadın Cephesi'ni oluşturacağız'

HDP MYK Üyesi Bedia Akkaya, seçim sürecinde 'Demokratik Kadın Cephesi' oluşturmayı da hedeflediklerini belirtirken, ‘200 bin sandığa 200 bin kadın’ şiarıyla başlatacağımız kampanya ile sandıklara sahip çıkacağız” dedi.  

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Kadın Parti Meclisi (PM) üyelerinin geçen hafta yaptığı toplantı sonrası seçimlere ilişkin bir yol haritası belirlendi. HDP MYK ve Kadın Koordinasyonu Üyesi Bedia Akkaya, Türkiye ve Kürdistan’da yürütecekleri kadın çalışmaları ve seçim boyunca izleyecekleri stratejiye dair konuştu.

'DEMOKRATİK KADIN CEPHESİ'

Jinnews'in haberine göre, Akkaya planlamalarına dair şu değerlendirmeleri yaptı:

"Uzun süredir Kadın Meclisi olarak gündemimizde olan ‘Demokratik Kadın Cephesi'ni oluşturmak için çabalıyoruz. Yani Türkiye’de kadın ittifakını bu hat üzerinden kurmaya yönelik planlamamız vardı. Bu aynı zamanda kongre ve konferans kararımızdı. Son süreçte hız verdiğimiz bir çalışma oluşturduk. Çeşitli görüşmelerimiz de devam ediyor. Aynı zamanda bunu seçim ittifakına dönüştürme gibi bir hedefimiz de var.

Kürdistani partilerde çalışan kadın arkadaşlarımız, aynı zamanda bu dönemde iktidar tarafından mağdur edilen ihraç kadınlarla, yine sendikal çalışma yürüten kadınlar, işçi kadınlar, şiddete maruz bırakılan kadınlar ve varlığı sürekli tehlike altında olan, kendisini nasıl savunacağını bilemeyen birçok kadınla ortak birlik ruhunu yaratmaya çalışıyoruz.

Türkiye ve Kürdistan’daki kadınlarla güçlü bir paylaşımla geleceğimizi kurmaya doğru gidiyoruz."

'KİMSENİN İNANMADIĞI ŞEYLERİ KAZANDIK...'

HDP’nin halklara sunulmuş bir önerge ve yeni bir yaşam umudu olduğunu vurgulayan Akkaya, diğer siyasi partilere bakıldığında yeni bir yaşam tahayyülleri olmadığını söyledi.  Akkaya, erkek siyasetinin her alanda dayatıldığının altını çizerken, şöyle devam etti: "Hem bunun reddi hem de eşit temsiliyet noktası üzerine toplumlara kazandırdığımız ciddi şeyler var. Deneyimleyerek kazandıklarımızı büyütme hedefindeyiz. Dünyada ilk örnekleri oluşturan bir parti ve mücadele gücüyüz. Eş başkanlık sistemini ilk tartıştığımızda herkes afalladı. Olmazını dillendirdi, nasıl olacağını tartıştı. Ama kendi mücadele deneyimiz bize bunu yaptırdı. Kadın kotası, eşit temsiliyet, kadın bakışı ile toplumsal sorunlara yaklaşım ve yönetimde yüzde 50’nin üzerine çıkan kadın sayısı ile kadın rengini her alana yansıttık. Partimiz aynı zamanda toplumcu bir hareket. Toplumun tüm sorunlarına kadın bakış açısıyla bakmayı kazandırdık. Biz ekolojik sorunlara da, toplumun siyasal sorunlarına, aynı zamanda toplumsal krizlere de kadın bakış açısını kazandırmayı hedef edindik. Gerçekten sisten kaynaklı kaybetme, yok etme, talan etme, sömürme politikalarına karşı varlık gerekçesi oluşturuyoruz. Yetemezsek de nihayetinde böylesi bir mücadele tarzına da sahibiz.”

ADAYLARIN YARISI KADIN

Akkaya, milletvekilliği için 600 adaylık kotasının 300’ünü kadınların oluşturacağı bilgisini verdi.

Kadınların HDP’den aday adayı olmalarını isteyen Akkaya, kadın kotasında genç kadınların yanı sıra Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile ihraç edilen, işçi, şiddete maruz bırakılan ve toplum tarafından ötekileştiren kadınların yer alacağını vurguladı.

200 BİN KADIN SANDIKLARA SAHİP ÇIKACAK

HDP Kadın Meclisi olarak seçime ilişkin bir kampanya başlatacaklarını söyleyen Akkaya, “200 bin sandığa 200 bin kadın” şiarıyla kadınların sandıklara sahip çıkacağını belirtti. Kadınların gönüllü olarak bu ağ üzerinden örgütleme çalışmaları yapacaklarını da dile getiren HDP MYK ve Kadın Koordinasyonu Üyesi Bedia Akkaya, şu çağrıyı yaptı: “Şimdiden tüm kadınlar tüm illerde oluşturulan bilgi işlem merkezlerine gidip kaydını yapmalı aynı zamanda seçim kurumlarına gidip kendilerini sandık görevlisi olarak yazmalarını istiyoruz."