GÖRÜNTÜLÜ

Şengal Soykırımı protestoları: Yok olma değil direniş seçildi

Êzidî halkına dönük 2014 yılında gerçekleştirilen Şengal Soykırımı'nın yıl dönümü dolayısıyla birçok merkezde protestolar düzenlendi.

VAN
KJA Van bileşenleri , saat olan 11.00’de Şengal Kadın Parkı'nda toplanarak katliamı kınayarak, yaşamını yitirenleri andı.
Eyleme, DBP PM Üyesi Berfin Alev Taş,  HDP Van İl Eş Başkanı Gülistan Orhan, DBP Van İl Eş Başkan Vekili Nazmiye Acar, HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan,  ilçe belediye eş başkanları,  HDP-DBP ilçe örgütleri,  Van MEYA-DER Eş Başkanı Neriman Urar, Van TUYAD-DER Eş Başkanı Aynur Bağış,  Barış Anneleri İnisiyatifi, KJA aktivistleri ve halk katıldı.
DBP İpekyolu İlçe Eş Başkanı Rojbin Bor,  eylemdeki konuşmasında Êzîdîlerin tarih boyunca 73 defa katliama uğradığını hatırlatarak,  DAİŞ tarafından yapılan son katliamda ise beş bin kadın ve çocuğun kaçırıldığını, binlerce kişinin ise katledildiğini söyledi.
Şengal'de yaşananların soykırım olduğunun BM tarafından da kabul edildiğine dikkati çeken Bor, "Soykırımın yanı sıra, Êzîdî kadınların savaş ganimeti olarak kaçırılıp köleleştirilmesi, sistematik tecavüze ve işkenceye maruz bırakılması, bir kadın kırımına yol açmıştır. Başta Şengal’deki kadınlar olmak üzere, Êzîdî halkı, kendini ölüme ve yok olmaya yatırmak yerine, direnişi seçerek, IŞİD’in bu katliam politikalarına öz savunma ile cevap verdi. Tüm Ortadoğu’da olduğu gibi, Êzîdî halkı üzerindeki IŞİD tehdidi hâlâ devam ettiğinden, bu tehdit ortadan kaldırılana kadar mücadele etmek biz kadınların tarihi sorumluluğundadır" diye konuştu.

ANKARA 
Ankara'da KJA ve HDP Kadın Meclisi üyeleri, “Êzidî Soykırımı ve Kadın Kırımını Unutmadık" çağrısıyla beyazlar giyerek Avrupa ve Türkiye’de düzenlenen sessiz eyleme destek verdi. Eş zamanlı yapılan eylem kapsamında Yüksel Caddesi’nde bir araya gelen kadınlar, ellerinde “Bizim topraklarda önce kadınlar uyanır, sonra güneş doğar çünkü güneşi kadınlar doğurur”, “Öcalan’ın üzerindeki tecrit kaldırılsın” mesajlarının bulunduğu dövizleri taşıdı.
BES Kadın Sekreteri Meryem Çağ, 2 yıl önce DAİŞ'in, binlerce Êzidî kadını kaçırarak vahşice katlettiğini hatırlattı. Çağ, bugün hala çetelerin denetiminde binlerce kadının köle pazarında olduğuna işaret etti.
KJA Aktivisti Mizgin Tayşan tarafından okunan basın metninde ise şöyle denildi: "Êzîdî kadınların bizlere yaptığı çağrı ile dünya kadınlarını kadın kırımına karşı mücadele gününe öncülük etme aşamasına gelmiş durumdadırlar. Yine meşru savunmanın bir hak olduğundan hareketle kendini savunmalarını örgütleyerek, soykırım ve saldırı riski altında olan tüm dünya haklarına örnek teşkil etmektedirler. Unutulmasın ki, hesabı sorulmamış kıyımlar yenilerinin habercisi olabilir."

İSTANBUL 
Êzidî Kadın Meclisi'nin 3 Ağustos'un "Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü" ilan edilmesi yönünde yaptığı çağrıya karşılık, İstanbul'da da kadınlar beyazlar giyerek Beyoğlu Mis Sokak'ta bir araya geldi. 
HDP İstanbul Kadın Meclisi, HDK Kadın Meclisi ve KJA üyelerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kadın, "Êzidî kadınlara reva görülen köle pazarlarıydı", "Dersim ve Şengal soykırım devam ediyor" dövizleri ve Êzidî kadınların fotoğrafları ile katledilen tüm kadınlar için saygı duruşunda bulundu.
KJA Üyesi Şafak Özanlı, Şengal'de kadın ve çocukları kaçırıp katleden DAİŞ çetelerinin elinde hala 3 binden fazla kadının olduğunu hatırlattı. Özanlı, "Savaş her zaman mazlum halka acı vermektedir. IŞİD kadınları Şengal ve Kobane'de savaş ganimeti olarak görmektedir. Sağ kalan kadınlar da Arap şeyhlerine para karşılığında satılıyor. IŞİD'e ve tüm diktatörlüğe karşı kadınlar olarak bir olacağız" dedi. 
Kadınlar, daha sonra saat 20.00'da Galatasaray Lisesi önünde yapacakları basın açıklamasına katılım çağrısında bulundu.

MERSİN 
Mersin Kadın Platformu, Özgür Çocuk Parkı’nda bir araya gelerek “Êzîdî kadınların sessiz çığlığına ses olalım” pankartını açtı.
Platform adına açıklama yapan Mersin Cemevi Kadın Kolları Başkanı Zeynep Kaya Çavuş, Êzidî kadınlarının söz konusu saldırılara karşı ölüm yerine direnişi seçtiğini hatırlattı. 
Açıklamanın ardından bir dakikalık sessizlik eylemi yapan kadınlar, daha eylemine verdi. 

URFA

KJA Urfa bileşenleri öncülüğünde Urfa merkez ve ilçelerinde Şengal Soykırımı'na ilişkin basın açıklamaları gerçekleştirildi. 
Halfeti ilçesindeki 4 Nisan Özgürlük Parkı'nda KJA bileşenleri öncülüğünde bir araya gelen kadınlar, yaptıkları açıklama ile "Soykırım ve kadın kırımını unutmadık, unutturmayacağız" dedi. Onlarca kadının bir araya geldiği eylemde HDP ve DBP Halfeti ilçe örgütü yöneticileri, Halfeti Belediyesi eş başkanları ve çok sayıda kişi de katılarak destek verdi. 
Kitle adına basın metnini okuyan DBP Halfeti İlçe Eş Başkanı Afife Canpolat, "Halen sayıları 3 bin olarak tahmin ettiğimiz Êzidî kadın ve çocuk, IŞİD'in elinde zorla alıkonulmaktadır" dedi.
Canpolat, DAİŞ'in Êzidî halkına karşı gerçekleştirdiği soykırımın, geçtiğimiz Haziran ayında Birleşmiş Miletler’in (BM) özel bir komisyonu tarafından da kabul edildiğini hatırlattı.
"3 Ağustos, 'Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü’ olarak kabul edilsin diye mücadelemizi bugünden itibaren alanlarda, uluslararası mecralarda, ulusalüstü yargı mekanizmaları nezdinde sürdüreceğiz" diyen Canpolat, katledilenleri andı.
Urfa merkez, Suruç,Viranşehir, Ceylanpınar, Bozova, Siverek, Hilvan ve Birecik ilçelerinde de KJA bileşenleri öncülüğünde HDP ve DBP'lilerin de katılımıyla ortak basın metni üzerinden basın açıklamaları düzenlendi.

KOCAELİ
Kocaeli Darıca'da da kadınlar beyazlar giyerek Şengal'de yaşamını yitiren kadınları andı.

ADANA
HDP Adana Kadın Meclisi, HDK Kadın Meclisi ve KJA bileşenleri, HDP Adana İl Örgütü binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan HDP Adana İl Eşbaşkanı Gülseren Tural, DAİŞ çetelerinin iki yıl önce Êzîdî halkını korkunç bir kıyım ve vahşete tabi tuttuğunu belirterek, beş bin kadın ve çocuğun ise kaçırıldığını hatırlattı. Hesabı sorulmayan kıyımların yeni kıyımların habercisi olabileceği uyarısında bulunan Tural, “Şengal’de, Rojava’da, Ankara Garında, sokağa çıkma yasakları adı altında Kuzeyde ve tüm Kürdistan’da yitirdiğimiz kadınları saygıyla, sevgiyle ve minnetle anıyoruz” dedi.

ANTALYA 
Antalya'da HDP Kadın Meclisi'nin çağrısı ile Atalos Heykeli önünde bir araya gelen kadınlar, Êzîdî kadınların sesini duyurmak amacıyla bir dakikalık sessiz eylem gerçekleştirdi. Beyazlara bürünen kadınlar, "Kadına yönelik soykırım ve şiddete karşı Şengal'de IŞİD tarafından katledilen Êzîdî kadınlar için bir dakika duruyoruz" yazılı pankartı açtı.
HDP Kadın Meclisi Üyesi Selma Yavuz da eylemde bir konuşma yaptı.
 

...