Stêrk: Efrîn seferberlik ruhuyla hareket etmeli

KCK Genel Başkanlık Konseyi Üyesi Zilar Stêrk, Efrîn halkının, özellikle de gençlerinin Türk işgaline karşı silahlanması ve seferberlik ruhuyla hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Uluslarası siyasi dengeler, bölge dengeleri, Kürt halkının direnişi, QSD'nin gücü, Kuzey Suriye güçlerinin birleşmesi ve DAİŞ'e karşı direnişinin bloke ettiği AKP yönetimindeki Türk devletinin şimdi de yeni işgal için diş bilediğini belirten KCK Genel Başkanlık Konseyi Üyesi Zilar Stêrk, ancak bunu da başaramayacağını vurguladı.

KCK Genel Başkanlık Konseyi Üyesi Zilar Stêrk, Stêrk TV'nin "Rojeva Jin - Kadın Gündemi" programına konuk oldu.

KOMPLO DÖNEMİ TAVRI GÖSTERİLMELİ

'Dolmabahçe Mutabakatı'na müdahelede bulunan Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aynı doğrultuda 7 Haziran seçim sonuçlarını da kabul etmeyip tekrarlatarak, siyasi darbe yaptığını hatırlattı. Diyalog sürecinde gelişen demokrasi alanının, o andan itibaren etrafının sarıldığını ve saldırıya geçildiğini kaydeden Stêrk, demokratikleşmeye zemin sunan ve büyük emek veren Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin de gidederek 'mutlak' hale getirildiğini söyledi. Kürt halkının, Öcalan'ın esaretini kendi esareti, özgürlüğünü kendi özgürlüğü olarak gördüğünü vurgulayan Zilar Stêrk, mevcut tecridin de uluslararası komplonun devamı olduğunu belirtti. Stêrk, Kürt halkının komplo döneminde sergilediği tavır ve duruşu bu dönemde de göstermesi gerektiğininin altını çizdi.

EYLEMLER TOPYEKUN ÖZGÜRLÜK İÇİN

Fransa'nın Strasbourg kentindeki 'Öcalan'a özgürlük nöbeti' ile Rojava'daki (Batı Kürdistan) Öcalan'a özgürlük eylemlerinin önemine işaret eden Stêrk, şunları kaydetti: "Kürdistan'ın özgürlüğü için yapılan/yapılacak eylemler, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın da özgürlüğünü sağlayacak. Kürt Özgürlük Hareketi ve Kürt halkının temel gündemi Öcalan'ın özgürlüğüdür. Kürtlerin yaşadığı her yerde yapılan siyasi, ideolojik, askeri, kültürel ve hukuki mücadelenin bu amaç doğrultusunda geliştirilmesi gerekir."

ULUSAL BİRLİKTE KADININ ROLÜ

Genel Başkanlık Konseyi Üyesi Zilar Stêrk, programın devamında, Kürt ulusal birliğinin sağlanmasında kadının önemli rolü olduğunu söyledi. Stêrk, şöyle izah etti: "Bir ulusun hakları çiğneniyor; ulus bölünmüş ve kendisini koruyamıyor; ülkesi parçalanmış ve bu devam ediyorsa bundan en fazla etkilenen kadındır. Kadın iki defa eziliyor. Bundan dolayı da Kürt Özgürlük Hareketi'ni en çok sahiplenen Kürt kadınıdır. Savunma ve güvenlik alanında gelişme sağlayan Kürt kadınının tecrübesi yayılıyor. Kadın mücadelesi Rojava'da, Şengal'de, Mexmûr'de ve Kuzey Kürdistan'da öz savunma alanlarında gelişti. Kürt kadını demokratik siyasette de gelişti. Kürt ulusunun içinde bulunduğu durum, Kürdistan'daki sömürgecilik ve iktidar, Kürt kadının gelişmesine neden oldu. Kürt kadınının direnişi tüm dünya kadınlarına ilham oldu. İşte şimdi Kürtlerin topyekun bir şekilde birliğini oluşturmalarının zorlu olduğu bir evredeyiz. Kadından da Kürt ulusal birliğine öncü olması bekleniyor. Böylece ortaya çıkan imkanlar, ulusal birlikle değerlendirilir."

BÜTÜN EFRÎN SİLAHLANMALI

Zilar Stêrk'in üzerinde durduğu bir konu da Türk devletinin Şehba ve Efrîn'e saldırıları ile yeni işgal hazırlıkları oldu. "Türk devlet, Rojava Devrimi'ni boğmak, kazanımları ortadan kaldırmak için, Kuzey'de yürüttüğü siyasetin aynısı Rojava'da da yürütmek istiyor" diyen Stêrk, ancak Türk devletinin bunu başaramayacağını söyledi. Şimdi de tüm siyasi ve diplomatik gücünü devreye koyarak, uluslararası alanda inisiyatif kullanmaya çalıştığını ifade eden Stêrk, şunun altını çizdi: "Uluslarası siyasi dengeler, bölge dengeleri, Kürt halkının direnişi, QSD'nin gücü, Kuzey Suriye güçlerinin birleşmesi ve DAİŞ'e karşı direnişi, AKP'yi bloke ediyor. O da kimseyi kulak vermeden işgal etmeye diş biliyor. Türk devleti bunu başaramayacak. Efrîn'e saldırı, Kuzey Suriye'nin işgali anlamını taşıyor. Bu işgale karşı, askeri savunma gücü ile birlikte şimdiye kadar diren Efrîn halkının da bu çizgide devam etmesi gerekiyor. Efrîn halkı, özellikle gençleri Türk işgaline karşı silahlanmalı ve seferberlik ruhuyla hareket etmeli. Kuzey Suriye halkları da birleşik güçleriye karşı durmalı. İhtiyaç duyulması halinde askeri anlamda da Türk devletine cevap vermeli. Bütün Kürdistan halkı da nasıl ki Kobanê sürecinde seferberlik ruhuyla harekete geçti, daha fazlasını Efrîn için göstermeli."