Stockholm’de Jineoloji Konferansı yapılacak

İsveç SARA Kadın Birliği (SARA), “Jineoloji-Bilimin Yeniden İnşası” başlığıyla İsveç’in başkenti Stockholm’da Jineoloji Konferansı gerçekleştiriyor.

19 Kasım Cumartesi günü gerçekleşecek olan konferansta “Neden Jineoloji?” sorusuna farklı konu başlıkları altında cevaplar aranacak.

ANF’e açıklamalarda bulunan Konferans Hazırlık Komitesi Üyesi İmran Karaer, hazırlıkların tamamlandığını belirterek, Stockholm’de yaşayan Türkiye, Kürdistan, Asuri-Süryani ve İsveçli kadınlara konferansa katılmaları çağrısı yaptı.

Karaer, günümüzde hala kadın köleliğinin bu denli güçlü olmasında, bilimlerin kadına yaklaşımıyla bağı olduğunu belirterek, mevcut bilimlerin kadının inkarı üzerinden varlık gösterdiğini, cinsiyetçi ve iktidar yüklü olduğunu söyledi.

Karaer, “Konferansta neden Jineoloji” sorusuna cevap arayacağız. bu cevaplar başta biz kadınlar olmak üzere esasında tüm toplum için yeni bir anlam dünyasının kapısını aralıyor. Kadın aydınlanmasını yaratmak, kadın gerçeğine dayalı hakikatle buluşmak, özgür-eş yaşamı geliştirmek, kendini savunan, özgürleşen ve güzelleşen kadın gerçeğine ulaşmak için Jineoloji önemli bir adım. Aynı zamanda Kadın özgürlük mücadelesinin yarattığı değerleri kuramlaştırma ve dünya kadınlarıyla paylaşma temelinde de bu tarz çalışmalar önemli bir role sahip” dedi.

Jineoloji kavramının, ilk olarak Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan tarafından Demokratik Konfederalizm projesi çerçevesinde gündeme getirildiğini belirten Hazırlık Komitesi Üyesi Karaer, Kürt Kadın Hareketi’nin son bir kaç yıldır jineoloji kavramı üzerinde çalıştığını ve önemli bir aşama katettiğini belirtti. Böyle bir konferansın kendileri açısından önemli olduğunu ifade eden Karaer, bunun İsveç’de de tartışmaya açılmasının önemli ve gerekli olduğunu söyledi.

“Jineoloji- Bilimin Yeniden İnşası” başlığı altında yapılacak Jineoloji Konferansı birçok farklı toplumsal yapıdan kadınları bir araya getirmeyi hedefliyor. Konferans “Sosyal bilimlerin gelişimini doğru okumak”, “Bilgi-iktidar ilişkisi ve zihinsel sömürgecilik. Bilim-özgürlük-kadın arasındaki bağ”, “Sosyal bilimlere bir zihniyet müdahalesi olarak jineoloji: Jineolojinin kavram, kuram ve kurumlarının dayanacağı bilgi yapılanmaları. Kadın hakikatine ulaşmak mümkün mü?” ve “Özsavunma deneyimlerinin jineoloji ekseninde analizi” başlıkları altında yapılacak.

Sara Kadın Birliği de, kadınlara 19 Kasım Cumartesi günü saat 12’te Stockholm İşçi Eğitim Merkezi’nde (ABF) düzenlenecek konferensa katılmaları çağrısında bulundu.