Stockholm'de kadınlar şiddete karşı alanlardaydı

İsveç'in başkenti Stockholm'de 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Uluslararası Dayanışma Günü'nde meydana çıkan kadınlar ”Jin, jiyan, azadî” sloganını attı.

Sosyalist Feministler, Amara Kürt Kadın Meclisi, Komünist Parti, Ne Fahişe Ne Boyun Eğen Derneği, İran Halklarının Demokratik Platformu'nun çağrısıyla dün akşam saatlerinde Medborgarplatsen Meydanı'nda gerçekleşen eylemde, örgütleri adına konuşmalar yapan kadınlar, kadına yönelik şiddetin ataerkil anlayışın sonucu olduğuna dikkat çekti ve İsveç Hükümeti'ne şiddetin önlenmesi için Birleşmiş Milletler nezdinde girişimde bulunma çağrıları yaptı.

Amara Kürt Kadın Meclisi'nden Ajeen Ahmed, dünyanın pek çok ülkesinde kadınların şiddete karşı meydanlara çıktıklarını hatırlattıktan sonra “Biz burada sadece şiddeti değil onun kaynağını oluşturan ataerkil sistemi protesto ediyoruz. Örgütlenerek ve kendimizi savunarak alternatif bir yaşam biçimi oluşturmanın mücadelesini veriyoruz” dedi.

ROJAVA'DAKİ DEVRİM KADINLARA UMUT VE İLHAM VERİYOR

Kürt kadınlarının diğer tüm kadınlar gibi toplumun ve kadınların özgürleşmesi için mücadele ettiklerini hatırlatan Ahmed, İsveç'teki tüm kadınlara ataerkil kapitalist sisteme karşı mücadele etmeleri çağrısı yaptıktan sonra Rojava'daki kadın devriminin desteklenmesinin önemine şu cümlelerle vurgu yaptı.

Ahmed “Kürdistan'daki kadın devrimi, sadece Kürt kadınlarına değil dünyadaki tüm kadınlar ve ezilenlere ilham ve umut veriyor. Onu ve kendimizi savunmalıyız. Eğer biz kendimizi savunmazsak bunu başkaları yapamaz” dedi.

Sosyalist Feministler adına konuşan Katja Svensson, İsveç'te kadınlara yönelik fiziki ve cinsel şiddetin oldukça yaygın olduğunu, ABD ve Brezilya başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde kadın ve emekçi düşmanı devlet başkanlarının bulunduğunu söyledi.

ÖRGÜTLENMEMİZ VE DİRENMEMİZ GEREKLİ

İsveç'te son yapılan seçimlerde yabancı ve kadın düşmanı İsveç Demokratları'nın ilerleme kaydettiğine dikkat çeken Svensson, “Yapmamız gereken örgütlenmek ve bu güçlere karşı direnmektir. İspanya'da geçtiğimiz hafta yapıldığı gibi yüzbinlerin katıldığı gösteriler örgütlemeliyiz” dedi.

Komünist Partisi adına konuşma yapan Anita Salven ise, İsveç Hükümeti'nin silah ihraç politikasına sert eleştiriler yöneltti.

Ağır kadın ve insan hakları ihlallerinin gerçekleştiği Suudi Arabistan'ın İsveç'in silah sattığı ülkeler sıralamasında ilk sıralarda olduğuna dikkat çeken Savlen, kendisini feminist olarak adlandıran İsveç Hükümeti'ni iki yüzlü davranmak ve kadınları baskı altında tutan Suudi Arabistan'a destek vermekle suçladı.

Kadına yönelik şiddetin son bulmasının talep edildiği döviz ve pankartların yanı sıra Türk devletinin Paris'te katlettiği üç Kürt kadını; Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylamez'in fotoğrafları, YPJ ve KJAR bayraklarının taşındığı gösteride zaman zaman kadınlara yönelik şiddeti kınayan sloganlar atıldı.