Strasbourg’da sessiz eylem, Duisburg’da anma etkinliği

9 Ocak 2013'de Paris'te katledilen 3 Kürt Kadın Devrimci Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez için Fransa’nın Strasbourg kentinde sessiz eylem yapılırken, Almanya’nın Duisburg kentinde ise bir anma etkinliği düzenlendi.

STRASBOURG

Fransa’nın Strasbourg kentinde bir araya gelen onlarca kişi kent merkezindeki Place Kléber’de katliamı ve Fransız devletinin tavrını protesto etti.

Alana üzerinde Cansız, Doğan ve Şaylemez’in resimleriyle ‘Sessizliğiniz suç ortaklığınızdandır’ yazısı bulunan pankart asan Kürtler ve Fransız dostları, saygı duruşu ardından sessiz bir eylem düzenlediler. Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in posterlerini ellerinde tutan onlarca kişi soğuk havaya rağmen çember oluşturarak katliamı protesto etti.

DUİSBURG’DA ANMA ETKİNLİĞİ

Almanya'nın Duisburg kentinde Duisburg Kürt Kadın İnisiyatifi tarafından 3 Kürt kadın devrimcinin katledilişlerinin 4’üncü yılında bir anma etkinliği düzenlendi.

Duisburg Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde yapılan anma etkinliği, Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’nde yaşamını yitirenlerin anısına bir dakkikalık saygı duruşuyla başladı.

Anma etkinliğinde TJK-E adına konuşan Medya Botan, şöyle dedi: "Kürt kadın Hareketi, Sakine arkadaş gibi öncülük ruhuyla kendini mücadeleye adamış, Fidan arkadaş gibi Avrupa'nın merkezinde siyaset ve diplomasi alanında çok önemli başarılarda bulunmuş ve Leyla arkadaş gibi genç yaşına rahmen güçlü bir iradeyi temsil eden öncüler sayesinde özgürlüğe yürümektedir. Her 3 kadın devrimcinin Fransa'nın başkenti Paris'te katledilmesi sıradan bir olay değildir. Öncelikle bu olayın aydınlatılması Fransa’nın sorumluluğudur. Fakat olayın tetikçisi Ömer Güney’in bir kere olsun mahkemeye çıkmadan ölmesi, kafalarda soru ìşareti yaratmaktadır. Kürt halkı ve Kürt kadın mücadelesi, olayın Ömer Güney'in ölümüyle kapanamayacağını ve unutturulamayacağının bilinmesini istiyor.”

Etkinlikte Şehit ve Kayıp Aileleri Kurumu (KOMAW) adına Şilan Fırat bir konuşma yaptı.

Anma etkinliğinde Sakine Cansız ve arkadaşlarının mücadele yaşamlarını anlatan sinevizyon gösterimi sırasında çok duygusal anlar yaşandığı dikkatlerden kaçmadı.

Etkinlik, daha sonra Kürdistanlıların ‘Şehit namirin’ sloganıyla bitirildi.