Süleymaniyeliler Viyan Soran'ı andı

PKK Merkez Komite Üyesi Viyan Caf, memleketi Süleymaniye’de anıldı.

PKK Merkez Komite Üyesi Viyan Caf, şehadetinin 13. yıl dönümünde memleketi Süleymaniye’de düzenlenen bir etkinlikle anıldı. Saat 14.00’da Süleymaniye Holi Rewşenbiri'de düzenlenen anma etkinliği, Güney Kürdistan Kadın Özgürlük Hareketi RJAK tarafından organize edildi.

'ONUN ÇİZGİSİ KOBANÊ VE EFRÎN'DE YEŞERDİ'

Etkinlikte, Güney Kürdistan PKK Şehitler Komitesi adına Fethiye Ana bir konuşma yaptı.

Fethiye Ana, şunları dile getirdi:

"Viyan Güney Kürdistan kadınlarının öncüsü oldu, yolunda yürüyenler yeni ve özgür yaşamı Kobanê ve Efrîn’de yeşertti. Şehit Viyan’ın arkadaşları şimdi Efrîn’de faşist işgalci Türk devletine karşı savaşıyorlar. Şehit Avesta Xabur onun çizgisinde yürüyerek faşizm ve işgalciliğe karşı büyük bir öfke oldu. Viyan’ın izinde yürüyenler kadın özgürlük çizisi ile dünyanın her yerinde en önde mücadele ediyorlar. Şehit Viyan’ın amacından biri, Kürt ulusal birliğinin sağlanmasıydı. O yüzden anma töreninde de bu talebini dillendirmek bize verilmiş bir görevdir. Kürtlerin imhadan kurtulmaları için bu talebin bir an önce yerine gelmesi gerektiğini, Kerkük, Efrîn ve Kuzey Kürdistan’da Kürtlere yönelik imha saldırıları bir kez daha kanıtlamıştır. O yüzden artık vakit kaybetmeksizin bu birliğinin sağlanması gerekir” diye konuştu.

Fethiye Ana’dan sonra Tevgerê Azadi Hareketi Yönetim Kurulu Üyesi ve Süleymaniye Eş Başkanı Ronak Mecid bir konuşma yaptı. Mecid, Viyan Soran’ın 2006 yılında mektuplarında yazdıklarının hepsinin günümüzde yaşandığına dikkat çekerek, “Güney'de, Rojava’da, Kuzey’de Kürtlere yönelik işgalci Türk devleti ve işbirlikçilerinin gerçekleştirdiği saldırılar Kürtlerin nasıl hareket etmeleri gerektiğini gösteriyor. Efrîn’deki direniş ve ona sahip çıkma bizim Kürtlük onurumuz ve gururumuz olacak” dedi.

MEZARI ZİYARET EDİLDİ

Etkinlikte, Şehit Viyan’ın yaşam öyküsü ve eylemini gerçekleştirmeden önce Kürt Halk Önderi, Kürt halkı ve Güney Kürdistan halkına bıraktığı mektupların seslendirilmesini de içeren bir sinevizyon gösterildi. Sinevizyondan sonra Tev-Çand Güney Kürdistan hareketi sanatçıları Viyan Soran repertuvarından oluşan şarkıları seslendirdi. Törenin sonunda yüzlerce kadın, Şehit Viyan Soran adıyla anılan şehitlikteki mezarını ziyaret etmeye gitti.