'Sur için birlikte direnelim’

Sur ilçesine bağlı Alipaşa mahallesinde yıkım hız kazanırken mahallenin abluka altına alınmasına tepki gösteren Hatun Tülay, “Bu abluka ile Sur’a desteğin önünü kapatmak istiyorlar. Buna izin vermeyeceğiz" dedi.

Amed’in Sur ilçesinde özyönetim ilanıyla başlayan, çatışmaların ardından alınan ‘Acil kamulaştırma’ kararı ile birlikte Lalebey ve Alipaşa mahallelerinde evler yıkılmaya devam ediyor. İnsanlık tarihi ve tüm medeniyetlerin, kimliklerin ortak mirası olan Sur mahallelerinde evlerin yıkımına karşı mücadele kadınların direnişi ile büyüyor. Alipaşa mahallesinde yaşayan Hatun Tülay yıkıma tepki göstererek, ne olursa olsun Sur’dan çıkmayacağını, anılarının üzerine TOKİ yapılmasına izin vermeyeceğini söyledi.

‘BU EVLERİN HER KARIŞINDA EMEĞİM VE ANILARIM VAR’

30 yıldır Sur’da yaşadığını söyleyen Hatun Tülay, "Ömrümün tamamını burada geçirdim. Benim evim üç katlı ve ben bu evi kendi ellerimle yaptım. Büyük uğraşlar, hayallerle yaptığım bu evde çok anılarım var. Ben bu evi bir gün gelecekler ve ben bu evden çıkarılacağım diye düşünmeden yaptım. Bize 50 milyar verip evimizden çıkmamızı istiyorlar. Kendi ellerimle yaptığım bu evin, bu mahallenin değeri parayla ölçülemez. Paralarını istemiyorum. Sadece kendi evimde ve toprağımda yaşamak istiyorum' diye konuştu.

‘BİZİM EVLERİ YIKIP KENDİLERİNE VİLLALAR, KÖŞKLER YAPACAKLAR’

Polisin kendilerine ‘burada villalar yapılacak, sizi buradan çıkaracağız, biz buraları aldık' dediğini aktaran Hatun Tülay, "Bizi buradan çıkarıp zengin insanları yerleştirmek için çıkaracaklar. Zenginler için villalar, köşkler yapacaklar. Sur’un yapısı zaten onları kabul etmeyecek. Her yıktıkları ev ve hayatların hesabı sorulacaktır. Kimse evlerimiz ve anılarımız üzerinden kendisine projeler üretmesin” dedi.

‘TARİHİ DİRENİŞ ANILARINA SAHİP ÇIKALIM’

Tarihi Sur ve yaşanan onca anı için tüm Amed halkının bir arada olması gerektiğine değinen Hatun Tülay, onca yaşanan direnişin boşa gitmemesi için Sur’a sahip çıkılması gerektiğinin altını çizdi. Hatun Tülay şöyle konuştu: “Sur sadece tarih değil, Sur direniş anılarıyla dolu bir tarihtir. Bu tarihi bize unutturmak için her yeri yakıp yıkıp TOKİ’ye açıyorlar. Bize emanet edilen tarihi anılara sahip çıkalım. Bu abluka ile Sur’a desteğin önünü kapatmak istiyorlar. Buna izin vermeyeceğiz. Onlar abluka üstüne abluka da yapsa biz burayı terk etmeyeceğiz. Sur için birlikte direnelim. Sadece bizimle sona erecek bir olay değil. Hep beraber birlik olalım, direnişi büyütelim.”