Taliban-DAİŞ savaşı sürüyor: 120’nin üzerinde ölü

Afganistan’da radikal İslamcı Talibanlar ile DAİŞ çeteleri arasında günlerdir devam eden sert çatışmalarda en az 120 kişinin öldürüldüğü öğrenildi.

Ülkenin kuzeyindeki Cuzcan vilayetinde DAİŞ çeteleriyle Talibanlar arasında sert çatışmalar yaşanıyor.

Cuzcan Vilayet Meclisi üyesi Muhammed Reza’nın Alman dpa ajansına verdiği bilgilere göre, son üç gündeki çatışmalarda iki taraftan 120’nin üzerinde kişi öldü. Reza, çatışmalarda 72 Taliban üyesiyle 52 DAİŞ çetesinin öldürüldüğünü belirtti. 

Son olarak hafta başında DAİŞ çetelerinin düzenlediği bir bombalı saldırıda, üst düzey bir Taliban komutanının da aralarında olduğu onlarca kişi hayatını kaybetmişti.

1996-2001 yılında ülkenin kontrolünü elinde tutan Talibanlar, ABD öncülüğündeki NATO kuvvetlerinin muhalif kuvvetlerle yürüttüğü operasyonlarla dağlık bölgelere sürülmüştü. Ancak Talibanlar son yıllarda saldırılarını arttırırken, şu anda ülke topraklarının altıda birini elinde tutuyor.

DAİŞ çeteleri ise 2015’ten itibaren varlık göstermeye başladıkları Afganistan’da özellikle Cuzcan vilayetinde etkililer. Çetelerin Afganistan’daki küçük bir toprak parçasını işgal edebildiği nadir eyaletlerden.

Afgan yetkililere göre Cuzcan’da 600 ila 700 arasında silahlı DAiŞ çetesi bulunurken, çatışma halinde oldukları Talibanların çok daha güçlü olduğu biliniyor.