Tarsus'ta açlık grevi direnişi 39.gününde

Mersin Tarsus T Tipi Kadın Kapalı Cezaevi'nde kadınların süresiz-dönüşümsüz olarak başlattıkları açlık grevleri direnişi 39'uncu gününde devam ediyor.  

Uzun süredir işkenceler ve insanlık dışı uygulamalarla gündeme gelen Tarsus T Tipi Kadın Kapalı Cezaevi'nde 15 Ağustos tarihinde 12 kadının başlatmış olduğu süresiz- dönüşümsüz açlık grevi son aşamada 24 kadının daha katılması ile 60 tutsakla devam ediyor. Açlık grevi 39. gününe girerken tutsakların sağlık durumu ise kötüye gidiyor.

Açlık grevlerinin 33’üncü gününde ailesini arayan tutsaklardan Halise Balkaş, cezaevindeki fiziki koşulların iyileştirilmesi ve cezaevi yönetiminin hukuk dışı uygulamalarının son bulması için başlattıkları açlık grevine ilişkin bilgi verdi. Balkaş, sağlık durumlarının kötüye gittiğini ve baş dönmesi, bulantı ile halsizliğin başladığını aktardı.

Halise Balkaş, ailesine şunları iletti:

"Süresi-dönüşümsüz açlık grevimiz devam ediyor. Dördüncü grubun ile başlaması ile sayımız 60 oldu. Sağlık durumumuz kötüye gidiyor. Bulantı, baş dönmeleri ve halsizlikler başladı. Bizlere işkence edenlerin yargılanmasını ve bu faşizan ideolojilerinin son bulmasını istiyoruz. Çıplak aramaya son vermelerini, sosyal etkinlik faaliyetlerinin olması için greve girdik ve aşırı derecede disiplin cezası alıyoruz. 2 yıldır ailesi ile görüşmeyen arkadaşlarımız var. Bunların düzeltilmesi için somut bir şeylerin yapılmasını istiyoruz. "

GARDİYANDAN REVİRE KADAR KÖTÜ MUAMELE

Halise Balkaş, özellikle 4 gardiyanın kendilerine kötü muamelede bulunduğunu ve sağlık sorunları gerekçesiyle revire gittiklerinde kötü muamele ile karşılaştıklarını iletti. Öte yandan kadın tutsaklar aileleri ile yaptıkları telefon görüşmelerinde, savcılık ile görüşme gerçekleştirdiklerini ve taleplerini kendilerine ilettiklerini paylaştı. Tutsaklar hukuk dışı bir taleplerinin olmadığının altını çizerek, açlık grevi direnişlerinde kararlı olduklarını vurguladı. Ayrıca tutsaklar, koğuş baskınlarının rutin olarak devam ettiğini ve koğuşlar arası iletişime izin verilmediğini de aktardı.

KADINLAR NEDEN AÇLIK GREVİNE BAŞLADI?

Yapımı yeni biten Mersin Tarsus T Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’nde çok fazla sürgünün yaşanması, musluklardan çamurlu su akması, cop ve tekmelerle kadın tutsaklara şiddet, cinsel işkence tehditleri, hücre cezaları, temel ihtiyaçların giderilmemesi, erkek personeller tarafından aramaya maruz kalmak gibi birçok hukuksuz uygulama yaşandı. Bu uygulamalar karşısında cezaevi müdürü ile durumu konuşmak ve iyileştirmek için adım atmak isteyen tutsak kadınlar muhatap bulamayınca 52 kişilik grupla açlık grevine başladı.

Bir sonuç alınamayınca bu kadınlardan 12 tanesi süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başladı. 38’inci gününe giren açlık grevi dördüncü grubun katılması ile 60 kadınla süresiz-dönüşümsüz devam ediyor.