‘Tek başıma kalsam da direnmeye devam edeceğim’

DTK delegesi Nuriye Erkmen, kadınları hedef alan baskılara karşı direniyor. Erkmen, “Tek başıma kalsam da direnmeye devem edeceğim” dedi.

Gözaltı ve tutuklama operasyonlarının en yoğun yaşandığı merkezlerden olan Kars’ta kadınlarda baskıların hedefi oluyor. HDP-DBP il kadın eş başkanları başta olmak üzere birçok kadın siyasetçi-seçilmiş tutuklu durumda. DTK delegesi Nuriye Erkmen, kadınları hedef alan baskılara karşı direniyor. Erkmen, “Tek başıma kalsam da direnmeye devem edeceğim” dedi.

7 Haziran’da 3 milletvekilinden 2’sini HDP’nin kazandığı Kars, AKP iktidarın hedefinden olan merkezlerden biri. Bir yıldan fazladır gözaltı ve tutuklama furyasının geliştirildiği kentte, kadınlarda iktidarın hedefinde bulunuyor.

KADINLAR HEDEFTE

Hem HDP hem de DBP’nin il eş başkanları tutuklu olan Kars’ta, DTK delegesi Nuriye Erkmen, kadınların sistemin hedefinde olduğunu kaydederek, kendisinin buna karşı direndiğini belirterek, “Bir başıma kalsam da direnmeye devam edeceğim” ifadelerini kullandı.

‘KARS’TA KADINLAR YOĞUN BİR ÖZGÜRLÜK ARAYIŞI VAR’

2 çocuk annesi olan Nuriye Erkmen, aynı zamanda çalıştırdığı işyerinde kadınları istihdam ediyor. Erkmen, annelik sorumluluğunun yanında siyasi çalışmalara da öncülük ediyor. Arkadaşlarının tutuklanması üzerine tek başına kalan Erkmen, baskılara inat çalışmasını sürdürüyor.

Kars’ta kadınların yoğun bir özgürlük arayışı içinde olduğunu ifade eden Erkmen, “Kadın il eş başkanları, ilçe kadın eş başkanları ve seçilmişlerimiz tutuklandı. Birçok arkadaş tutuklanınca tek başıma kaldım. Ancak Kars’ta kadınların yoğun bir özgürlük arayışı var ve bulunduğu yerden çalışmalara katılıyor. Buna paralel olarak sistemde baskılarını yoğunlaştırıyor. Geçen gün gittiğimiz bir kadın buluşmasında TOMA’dan tutalım panzer ve kirpi tipi denilen zırhlı araçlarla bizi rahatsız ettiler. Sürekli takip ediliyoruz. Her türlü baskıyı geliştiriyorlar. Kadınlar olarak hem erkek egemenlikli mevcut yapının hem de siyasi iktidarın hedefindeyiz. Buna karşı çalışmalarımıza yoğun bir ilgi de var” dedi.

‘KADINLAR CİNS KIRIMINA KARŞI HAYIR DİYOR’

Kars’ta kadınların erkeklere göre daha net bir duruş gösterdiğini dile getiren Erkmen şöyle konuştu: “Kadınlar geleceği daha önemsiyorlar. ‘Nasıl bir sistemde yaşamak istiyoruz’ sorusu daha önemli kadınlar için. Bu yüzden duruşları daha net ve daha kararlı. Dolayısıyla kendi geleceğini oylama konusunda daha nettirler. Kadınlar AKP’de bir gelecek görmüyor. Dün gittiğimiz bir köyde kadınlar, eşek sırtında su taşıyorlardı. ‘Nereye kadar’ diye soruyorlar. Kadınlar en çok bu iktidar döneminde şiddete, baskıya ve ölümlerle karşı karşıya kalıyorlar. Bu cins kırımına karşı ‘Hayır’ diyorlar.”