Tek kişilik hücrede yaşam mücadelesi veren tutsaktan çağrı

Dersim’de çıkan bir çatışmada ağır yaralı olarak yakalanan ve bir bacağı kesilen Dicle Bozan, “Tek bir dikişle bağırsaklarım dışarıda yaşıyorum. Ameliyat olmadığım takdirde vücudumda ciddi hasarlar meydana gelebilir” diyerek, duyarlılık çağrısı yaptı.

Dersim’de 2017’nin Nisan ayında çıkan bir çatışmada ağır yaralı olarak yakalanan ve bir bacağı kesilen YJA-STAR gerillası Dicle Bozan, bağırsakları dışarıda cezaevi koşullarında yaşam mücadelesi veriyor.

Bir ay önce tutuklu bulunduğu Elazığ T Tipi Kapalı Cezaevi’nden Menemen R Tipi Kapalı Cezaevi’ne sürgün edilen Dicle, tek kişilik hücrede tutuluyor.

Dicle Bozan, Kobanêli olduğundan dolayı avukatlar da müvekkilliğini yapamıyor. Ancak baro adına her avukat kendisiyle 3 defa görüşme sağlayabiliyor. Dicle Bozan, sevk edilmeden önce Dersim Barosu avukatlarına gönderdiği mektubunda, sağlık durumuyla ilgili bilgi vererek tek başına ihtiyaçlarını karşılayamadığını yazdı.

DİCLE BOZAN’IN MEKTUBU

“Bir hasta tutsak olarak tüm sağlık haklarımdan mahrum ediliyorum. Bağırsaklarım dışarıda bir şekilde yaşamaya çalışıyorum. Hastaneye götürülmek için defalarca Elazığ Cezaevi yönetimine dilekçe yazmama rağmen olumlu bir dönüş olmadı. Tüm başvurularım sonuçsuz kalınca açlık grevine girmek zorunda kaldım. Buna rağmen yine hastaneye götürülmedim. Böylesi zor şartlarda daha sonra ameliyat yapılmam için tarih verildi. Ameliyat tarihin verildiği sürecin üzerinden geçmesine rağmen hala ameliyat olmadım. Sağlık durumum ciddiyetini koruyor. Tek bir dikişle bağırsaklarım dışarıda yaşıyorum. Ameliyat olmadığım takdirde vücudumda ciddi hasarlar meydana gelebilir.

Bu ay ameliyat edilme ihtimaline sevinirken, başka bir cezaevine gönderilme durumunu söylediler. Götürülme durumunda tek kalacağım söylendi. Tek kalamayacağımı hem de hiçbir işimi kendi başıma göremediğimi yazmak istiyorum. Kalp sorunum da var. Kalp rahatsızlığı sonucu bilinç kaybı yaşıyorum. Kriz durumunda 4 arkadaş ancak zapt edebiliyor. Kendime gelişim 1 saati buluyor. Tüm bu sebeplerden ötürü tek başıma kalamam. Hasta tutukluların cezaevinde yaşadıkları hak ihlalleri konusunda kamuoyunu duyarlı olmaya çağırıyorum.”