TJA'dan 'Êzidî Soykırımı Günü' çağrısı

TJA, katledilen Êzidîleri anarak, direnişi selamladı ve DAİŞ'in elindeki kadınların kurtarılması için çağrıda bulundu.

Tevgera Jinên Azad (TJA) tarafından yapılan yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler'e (BM), 3 Ağustos'u "Êzidî Soykırımı Günü" kabul etmesi çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, Êzidîlerin, 3 Ağustos 2014'te 74. kez katliama uğradığına dikkat çekilerek, "DAİŞ, Êzidî toplumunu yok etmenin eşiğine getirdi" vurgusunda bulunuldu. Açıklamada, "Binlerce Êzidî kadın katledilmiş, kaçırılıp pazarlarda köle olarak satılmış, intihara sürüklenmiş, göç yollarında yaşamını yitirmiş ya da sığındıkları kamplarda ekonomik, cinsiyetçi, ırkçı, fiziki şiddet ve zorla alıkonulmaya, her türlü faşizan, militarist sömürü, baskıya maruz bırakılmışlardır" denildi.

'KAÇIRILANLAR KURTARILMALI'

Êzidîlerin büyük zulme karşı örgütlendiğini, Şengal'de öz savunmaya geçtiğini vurgulayan TJA, "2017'de Almanya'nın Bielefeld kentinde toplanan Uluslararası Êzidî Kadın Konferansında, DAİŞ tarafından alıkonulan kadınların özgürleşmesi için uluslararası düzeyde soykırıma karşı eylem günü olarak ilan edilen 3 Ağustos'u Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Mücadele günü olarak ele alıyor, Êzidî Kadın Federasyonunun çağrısını destekliyoruz" dedi.

Hâlâ DAİŞ'in elinde bulunan 3 bine yakın Êzidî kadının derhal kurtarılması ve BM'nin 3 Ağustos'u 'Êzidî Soykırımı Günü' kabul etmesini isteyen TJA, "Tüm kadınları 3 Ağustos saat 11.00'de Şengal'de kaçırılıp katledilen kadınlar için bir dakikalık saygı duruşuna ve Êzidî kadınların sembolü beyaz giyinmeye ve siyah kurdele takmaya davet ediyoruz" dedi.