TJA: Emani Arrahman'ın katledilmesinden AKP sorumlu

TJA, Emani Arrahman adlı kadının katledilmesine hükûmetin kadın düşmanı ve ırkçı politikalarının yol açtığını vurgulayarak, "Kadın özgürlük mücadelesine daha güçlü katılmaya çağırıyoruz" dedi.

Tevgera Jinên Azad (TJA), Emani Arrahman adlı kadının katledilmesi üzerine bugün yazılı açıklamada bulundu.

Açıklamada, "Türkiye’de kadına yönelik şiddetin yüzde bin dörtyüz arttığı bu dönemde bir kez daha kadına yönelik sistematik şiddetin en korkunç haliyle yüz yüzeyiz. Emani Arrahman karnındaki 9 aylık ve yanındaki 10 aylık bebeğiyle birlikte insanlıktan nasibini almamış zorbalar tarafından hunharca katledilmiştir" denildi.

Kapitalist modernitenin Ortadoğu’da yürüttüğü kanlı savaşın bedelini kadın ve çocukların ödediğine dikkat çekilen açıklamada, şunlar da ifade edildi:

'İKTİDARIN DÜŞMANLIĞI SEBEP OLUYOR'

"Emani ve ailesi yaşadığı ülkedeki savaştan dolayı Türkiye’ye göç etmek zorunda kalmıştı. Emani ve çocukları erkek egemen zihniyetin en vahşi haliyle bir kez daha karşılaşıp katledildi. Ne yazık ki kadın yönelik şiddette karşı cezasızlık olgusu ve sistematikleşmiş adaletsizlik devam ettirildiği sürece bu son olmayacaktır.

Bu yaşananlar siyasi iktidarın kadın düşmanlığı ve ırkçı politikalarından kaynaklı gerçekleşmektedir. AKP hükümeti döneminde kadına yönelik taciz ve tecavüz zanlıları ya tahrik, iyi hal indirimi ile serbest bırakmakta ya da suç 'rıza' iddiasıyla göz ardı edilmektedir. Kadın yönelik suçlardaki cezasızlık hali, yeni suçlar için zemin hazırlamaktadır. AKP hükûmeti OHAL’i bahane ederek çıkardığı KHK’lerle kadın kurumlarını kapatması, yerel ve genel siyasetteki kadın öncüleri, insan hakları savunucularını tutuklaması kadına karşı besledi kin ve nefretin göstergesidir.

Emani şahsında bir kadın ve bir çocuğu katleden erkek egemen zihniyetten AKP hükûmeti sorumludur. Bu zihniyetin arkasında coğrafyamızda gerçekleştirilen kirli savaşların, ırkçı ve cinsiyetçi politikaların olduğunu biz kadınlar görüyor ve nefretle kınıyoruz."

ÇAĞRI

TJA, açıklamasının sonunda ise "Tüm kadınları, kadına yönelmiş şiddet, taciz ve tecavüze karşı özsavunmasını geliştirmeye, örgütlülüğünü büyütmeye ve kadın özgürlük mücadelesine daha güçlü katılmaya çağırıyoruz" dedi.