TJK-E’den CPT’ye Öcalan için imza kampanyası

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E), Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın acilen ziyaret edilmesi, Türkiye’nin AİHS’i uygulaması ve siyasi tutsakların haklarına saygı gösterilmesi talepleriyle imza kampanyası başlattı.

İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT) acilen harekete geçilmesi çağrısıyla Şengal Diaspora Meclisi’nin Strasbourg’da 19 gündür devam eden açlık grevine rağmen sessizlik sürerken, TJK-E’den imza kampanyası başlatıldı.

DARBE GECESİ YAŞANANLARDAN DOLAYI ARTAN ENDİŞELERE DİKKAT ÇEKİLDİ

İngilizce ve Fransızca hazırlanan dilekçelerde, Öcalan’ın Nisan 2015’ten bu yana ağır bir tecrit altında tutulduğu ve 15 Temmuz darbe girişiminden sonra yaşamına dair endişelerin arttığı hatırlatıldı. Darbe gecesi yüzlerce kişinin uçak, helikopter ve tanklarla öldürüldüğü kaydedilen dilekçe metninde, “bunlar İmralı’yı da hedef almamış mıdır?” diye soruldu.

Öcalan’ın avukat ziyaretlerinin 5 yılı aşkın bir süredir yasaklandığı belirtilen dilekçe metninde, 17 ayı aşkın bir süredir ise kendisinden haber alınamadığı vurgulandı.

Şengal Diaspora Meclisi yöneticisi  Êzidî Kürtlerin Avrupa kurumlarının harekete geçmesi için Strasbourg’da süresiz açlık grevine girdiği kaydedilen metinde, TJK-E’nin de grevi desteklediği bilgisi paylaşıldı.

ÖCALAN’IN KADIN ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİNDEKİ ROLÜNE VURGU

Öcalan’ın ‘Kürdistan’ın özgürlüğü Kürt kadınının özgürlüğünden geçer’ sözüne atıfta bulunulan dilekçe metninde, Kürt kadınları için özel bir yeri olduğunun altı çizildi.

Türkiye’deki kriz ve kaostan çıkılabilmesi için tek yolun Öcalan’ın dile getirdiği barışçıl ve siyasi çözüm seçeneklerinin hayata geçirilmesi olduğuna vurgu yapılan metinde, Öcalan’la görüşmenin gerçekleştirilmesi ve güvenliğine ilişkin kaygıların giderilmesine kadar eylemde olunacağı mesajı verildi.

Dilekçe metninde son olarak Avrupa’daki kurumlar ve kadınlar başta olmak üzere tüm halklara çağrı yapılarak, şu talepler sıralandı:

-CPT’nin acilen İmralı Adası’na gitmesi ve buna ilişkin raporunu açıklaması,

-Türkiye’nin askıya aldığı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni yeniden uygulamaya koyması,

-Başta İmralı Cezaevi’nde olmak üzere tüm siyasi tutsakların temel haklarına saygı gösterilmesi,

-Öcalan’ın aile ve avukatlarının ziyaret hakkının sağlanması.

İLK İMZALAR STRASBOURG’TAN

Kampanya kapsamında toplanacak imzaların CPT’ye gönderilmesi planlanırken, Strasbourg’daki açlık grevi esnasında da ilk imzalar toplandı.

Öte yandan Strasbourg Zin Kadın Hareketi üyesi kadınlar, Şengal Diaspora Meclisi’nin açlık grevi ve taleplerine ilişkin bildiriler dağıtmaya başladı. Kadınlar dün Esplanade semtinde yüzlerce eve bildiri dağıtırken, bugünden itibaren dağıtımlara hız verileceği bildirildi. 

 

...