TJK-E Konferansında kadın özgürlüğü konuşuldu

Düsseldorf'ta iki gün süren TJK-E 4'üncü Avrupa Dış İlişkiler Konferansı düzenlendi. Kadın özgürlüğünün tartışıldığı konferansta, faaliyet raporları okundu ve çalışma masaları kuruldu.

Almanya`nın Düsseldorf kentinde TJK-E 4'üncü Avrupa Dış İlişkiler Konferansı düzenlendi. İki gün süren konferansa başta Almanya olmak üzere İsviçre, Hollanda, Fransa, Danimarka, İsveç, Ingiltere, İtalya ve Belçika ülkelerinden Kürt ve göçmen kadın aktivistler katıldılar.

Konferansın ilk günü Kürtçe, İngilizce ve Türkçe olarak düzenlendi. Devrim şehitleri için saygı duruşunun ardından başlayan konferansta, Sakine Cansız'ın mücadeleye ilişkin anlatımları sinevizyon olarak izletildi.

CİNSİYETÇİLİK, MİLLİYETÇİLİK VE BENCİLLİĞE KARŞI MÜCADELE

Songül Pazarcık de siyasi sürece ilişkin değerlendirmede bulundu. Pazarcık, Ortadoğu'daki savaşta Kürt kadınlarının belirgin rolüne dikkat çekerek, cinsiyetçilik, milliyetçilik, bencillik ortamında buna karşı mücadelenin Kürt hareketince verildiğini söyledi. 

Avrupa'da Kürt kadın hareketinin nasıl örgütlenmesi, özgün kesimlere nasıl ulaşması, robotlaşan yaşamda kadınların nasıl yer alması gerektiğine değinen Pazarcık, "Kürt kadın hareketi evrensel bir kadın bakış açısını geliştirmeli" dedi. "Farklı perspektifleri olan kadınları, o fikir zenginliğini de kazanmamız gerekiyor" diyen Pazarcık, liberal, küçük burjuva bakışa karşı örgütlenilmesi gerektiğini söyledi ve demokratik kadın cephesinin yaratılmasının önemine işaret etti.

'ÖZGÜRLÜĞÜ DOĞRU ANLAMALIYIZ'

Konuşmanın ardından söz alan kadınlar da, ev ve iş hayatında da erkek zihniyetine karşı mücadelenin önemine değindi. 

Konuşmalarda, çoğu kadının, kendi özgürlüğünü sadece çalışıp maddi kazanım elde etmek ve giyim kuşamdan ibaret gördüğü yönünde eleştiriler yapıldı.

Rojava'daki devrimde kadınların öncü rolünün de ele alındığı konferansta, Êzidî kadınların bilinç ve öz güçlerinin de yeni katliamların önünü alacağı dile getirldi.

'DEVRİM OLANAKLARI ARTTI'

Konferansta KJK Demokratik İlişki ve İttifaklar Komitesi'nin ve TJK-E`nin yıllık faaliyet raporları okundu.

Raporlarda, günümüzde Kürt gerçekliği, kadın özgürlüğü ve demokratik modernitenin görünürlük kazandığına vurgu yapılırken, bu üç alan üzerinde merkezi hegemonik iktidarın zorlanması sonucunda yaşadığı krizin daha da derinleştiği belirtildi. Bu alanlar üzerinden devrim olanaklarının arttığı kaydedilirken, Kürdistan Kürt Kadın Özgürlük Hareketi açısından üçlü bir devrim sürecinin var olduğu vurgulandı. DAİŞ'e karşı etkili bir mücadele yürüten Kürt Kadın Hareketinin, Avrupa`da daha güçlü bir siyaset ve diplomasi yürütmesi gerektiğine değinildi.

TEMEL FAALİYETLER

TJK-E`ye bağlı çalışan, Almanya genelinde günümüzde toplam 30 komitenin var olduğunun da ifade edildiği raporda, şu başlıkar temel faaliyetlerden sayıldı:

"Önderliğe Özgürlük Kampanyası, Dünya Sosyal Forumu çalışmaları, Uluslararası Kadın Konferansı çalışmaları, BM oturumları, 3 Ağustos Uluslararası Êzidî Kadın Kırımının tanıtılması, diğer kadın hareketlerinin uluslararası etkinliklere katılımı ve ataerkil sisteme karşı eğitimler, 25 Kasım etkinlikleri ve Paris Katliamı'na dönük kamuoyu ve diplomasi çalışmaları."

ÇALIŞMA MASALARI KURULDU

Konferansın ikinci gününde ise 6 çalışma masası kuruldu. Önderliğe Özgürlük Çalışmaları, Örgütlenme ve Eğitim, Demokratik İlişki ve İttifaklarımız & Demokratik Ulusal Birlik, Lobi Çalışmaları ve Yasaklara Karşı Kampanya, Jineoloji, Basın ve Enformasyon masalarındaki tartışmaların sonuçları konferans katılımcılarına sunuldu ve onaylandı.