Tosun: Sakinelerin neferleriyiz

Paris Katliamı'nın 7 yıldır aydınlatılmamasının başka katliamlara kapı araladığını vurgulayan HDP Milletvekili Remziye Tosun, failler cezalandırılana kadar mücadele edeceklerini belirterek, "Sakinelerin ve Sêvêlerin neferleriyiz" dedi.

Fransa'nın başkenti Paris’te üç devrimci kadının katledilişinin 7’nci yılında ANF’ye konuşan HDP Milletvekili Remziye Tosun, Paris Katliamı'nın bütün kadınları hedef aldığını vurguladı. Katliamı kınayan Tosun, Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez’in şehadeti önünde saygıyla eğildiklerini söyledi. Türkiye ve Kürdistan’da cezasızlık politikalarının her gün biraz daha arttığına işaret eden Tosun, bu durumun genelde kadın cinayetlerinin de artmasına neden olduğunu kaydetti.

Paris Katliamı'nda belli olan faillerin yargılanıp cezalandırılmamasının yarattığı etkiyi de böyle okumak gerektiğinin altını çizen Tosun, üç kadın devrimciye yapılan suikastlar sonrası abluka altındaki Silopi’de BDP’li siyasetçiler Sêvê Demir, Pakize Nayır, Fatma Uyar’ın da katledildiğini hatırlattı. En son Rojava’da Hevrîn Xelef’in de ÖSO çeteleri tarafından katledildiğini belirten Tosun, katliamların üstünün örtülmesinin yeni katliamlara kapı araladığını vurguladı.

'AMAÇ AKTİF MÜCADELE EDEN KADINLARA GÖZDAĞI'

Paris’te olsun, Silopi’de olsun, Rojava’da olsun öldürülen kadınların hepsinin kadın hareketinde öncülük yapan ve özgürlük ısrarını her yere taşıyan kişiler olmasının, esas amacın aktif mücadele içindeki kadınlara gözdağı vermek olduğunu ortaya koyduğunu belirten Tosun, Son 7 yılda kadın cinayetlerinin geldiği noktaya dikkat çekti. Devletin güttüğü kadın düşmanı politikaların kadınların ya pasifleşmesi ya da öldürülmesiyle geri dönüş yaptığını vurgulayan Tosun, kadın cinayetlerinden kayyum gaspıyla eşbaşkanlık sisteminin kriminalize edilmesine, kadın siyasetçilerin hedef alınıp tutuklanmasına kadar her şeyin altında bu politikanın yattığını kaydetti.

‘FAİLLERİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ!’

Cezasızlık politikalarıyla bu sorunların daha da derinleştirilmesine yol açıldığını vurgulayan Tosun, bu katliamlar aydınlatılmadıkça ve belli olan failler yargılanmadıkça hiçbir kadının güvencede olmayacağının altını çizdi. Her kadın cinayetinin arkasında üstü örtülen veya cezasız kalan başka bir cinayet olduğuna dikkat çeken Tosun, şunları ifade etti: "Sakinelerin, Taybet anaların, Evin Wanların belli olan faillerinin cezalandırılmasını istiyoruz. Eğer Sakine, Fidan, Leyla’nın katilleri cezalandırılsaydı, Sêvêler, Hevrîn Xelefler katledilmeyecekti."

Bu açıdan Paris Katliamı'nın bütün kadınları hedef aldığını vurgulayan Tosun, faillerden yüksek sesle hesap sorulmadıkça kadın kırımının süreceğini belirtti. Aradan 7 yıl değil yıllar da geçse kadın katliamlarının faillerinin peşini bırakmayacaklarını vurgulayan Tosun, "Şunu iyi bilsinler ki biz Sakinelerin ve Sevêlerin neferleriyiz. Biz kadınların sesinin siyasette ve her alanda duyulması için mücadeleyi yükseltmeye devam edeceğiz. Ne olursa olsun, faillerden hesap soracağız ve hepsi cezalandırılana kadar bu işin peşini bırakmayacağız. Tüm kadınlar ele ele sırt sırta vermeli, kadın katliamlarına dur demeli" diye konuştu.