Trump’ın ‘anlaşmadan çekiliriz’ çıkışına, Rusya’dan yanıt!

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya'nın "Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması"nı ihlal ettiğini belirterek anlaşmadan çekileceğini açıkladı. Rusya, Trump’un bu çıkışı için ‘çok tehlikeli bir adım’ yanıtını verdi.

ABD Başkanı Donald Trump, Nevada eyaletinde yaptığı seçim konuşmasının ardından, gazetecilere Rusya ile ABD arasında imzalanan "Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması"na ilişkin açıklamalarda bulundu.

Rusya’nın anlaşmayı ihlal ettiğini iddia eden Trump, "Yıllardır ihlal ediyordu ve (önceki) Başkan Barack Obama'nın neden bu konuyu müzakere etmediğini ya da neden anlaşmadan çekilmediğini bilmiyorum" dedi.

Rusya’nın nükleer bir anlaşmayı ihlal etmesine ve ABD'nin izin vermediği silahları yapmasına müsaade etmeyeceklerini belirten Trump, "Biz anlaşmada kalan taraf olduk ve anlaşmaya saygı gösterdik ancak Rusya ne yazık ki bu anlaşmaya saygı göstermedi bu nedenle anlaşmayı feshedeceğiz, anlaşmadan çekileceğiz."

Trump, Rusya ve Çin'in yeni bir anlaşmayla gelmediği takdirde ülkesinin kendi silahını üreteceğini söyledi.

RUSYA’DAN YANIT: TEHLİKELİ OLUR

Trump’ın bu açıklamasına Moskova’dan yanıt geldi. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Trump’ın açıklamasını "Çok tehlikeli bir adım” olarak tanımladı.

Ryabkov, Rusya'nın anlaşmayı ihlal ettiğine dair suçlamaların temelsiz olduğunu ve bu suçlamalarla ABD'nin kendi ihlallerini örtbas etmeye çalışıyor izlenimi yarattığını ifade etti.

ABD'nin anlaşmalardan tek taraflı olarak çekilmesi halinde Rusya'nın askeri seçenekler de dahil bir dizi karşı önlem alacağını vurgulayan Rybakov, Orta ve Kısa Menzilli Füzeler Anlaşması ile ilgili sorunların çözülmesi için ABD ile diyalogda ısrarcı olacaklarını da belirtti

ORTA MENZİLLİ NÜKLEER KUVVETLER ANLAŞMASI NEDİR?

ABD ile Avrupa ve Uzak Doğu'daki müttefiklerini korumayı amaçlayan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması, 1987'de Washington'da imzalandı. Anlaşma, Rusya ve ABD’nin menzili 300-3400 mil olan karadan atılan güdümlü füzesi almasını, üretmesini ya da test etmesini yasaklıyor.