Türk ordusuna darbe vuran Kürt kadın gerillalar

Kürdistan dağlarında yoğunlaşan gerilla eylemlerinde kadın ordusu YJA Star’ın eylemlerindeki yoğunluk, AKP hükûmetinin gerillayı bitirme propagandasının ne kadar yalanlara dayalı olduğunu gösteriyor.

Türk askerinin Kürt kadın gerillaları karşısında ne kadar çaresiz kaldığını, en somut olarak Barzan mıntıkasında gördük.

Türk ordusunun yoğunlaşan operasyon ve saldırılarına karşı Kürdistan gerillası da yoğun operasyonlar ve eylemler gerçekleştiriyor. AKP yetkililerinin gerillayı bitirme propagandalarına karşı gerillanın etkili eylemleri Türk ordusuna ağır darbeler vuruyor. Genel HPG güçleri içerisinde son dönemde Kürt Özgürlük Hareketine bağlı olan kadın ordusu YJA Star’ın eylemlerindeki artış dikkat çekiyor.

Kadın gerillaların bulundukları her yerde Türk ordusuna karşı eylemlerini, günlük HPG BİM açıklamaları ve Gerilla TV’de yayımlanan görüntülerle takip ettik.

Barzan mıntıkasının Boti Tepesi'nde konumlanan Türk askerlerine yönelik eylemlerde kadın gerillalarının kendi özgücüne dayalı olarak yaptığı eylemler, operasyonu durduran gerilla gücü açısından belirgin bir renk kazandırdı. Tüm dünya Zagros dağlarının asi ve zor koşullarında Kürt kadın gerillalarının neler yapabileceğini bir kere de burada gördü. Kürt kadın gerillaları da Güney Kürdistan’a dönük gelişen tüm saldırılara karşı en aktif bir şekilde cevap vereceğini göstermiş oldu.

Tabii Zagros denilince, ilk olarak, Kürdistan coğrafyasının en çetin arazisi olması akla geliyor. Coğrafya derin vadiler ve keskin uçurumları ile görenleri hayret içinde bırakıyor. İş biraz da askeri olunca bu Zagroslar labirent gibidir. İçine giren biri yolunu bilmezse kaybolur. Onun için Zagroslar'da yürürken nerede olduğunu iyi bileceksin. Nerede ve ne zaman karşına bir gerillanın çıkacağını bilemezsin. Çünkü gerilla için bir yuva olan bu dağlar, 7/24 gerillanın denetiminde. Türk ordusu bazı yerlere gidebilir, kalabilir de, ama içinde hareket edemez. Kalan asker de ne zaman gerilladan darbe yer, hiç belli olmaz.

Kürt kadın gerillaları da Zagros coğrafyasının bir parçası olmuş. Türk ordusunun 27 Eylül’de Barzan mıntıkasında başlatmış olduğu operasyona bu labirent gibi coğrafyada eylemler ile karşılık veriyor. Böylesi karşı etkili eylemler düzenleyen kadın gerillalar, bu eylemleriyle Türk ordusuna ciddi kayıplar verdirdi. Gerilla karşısında çaresiz kalan Türk ordusunun morali ve psikolojisi bozulmuş durumda. Öyle ki, her eylem askeri bulunduğu yerde hareket edemez hale getirmiş.

Kış geliyor. Türk ordusu umudunu kışa bağlamış. Onlara göre kış olunca gerilla hareket edemezmiş. Oysa bu yeni yetme AKP askerleri 30 yılı aşkındır bu coğrafyada savaşan gerillanın savaş tecrübesinden bihaber. Her halde Erdoğan bunları ‘gerilla karda savaşamaz’ sözleri ile kandırıp savaş meydanına sürmüş. R.T. Erdoğan, kendince toplumun balık hafızasından faydalanarak, insanların 2008 yılında Şubat ayında, kış-kıyamet bir havada gerçekleşen operasyonu unuttuğunu hesaba katıyor. Askerler unutmuş olabilir ama dünya o kışta Türk askerinin gerilla karşısında nasıl çaresiz kalıp da arkasına bakmadan kaçtığını dün gibi hatırlıyor. Zagros dağları Makedonyalı İskender'in ordusu için bir cehennem yeri olmuştu. Bugün de o meşhur Türk ordusu için cehenneme dönüşmüş.

YJA Star gerillaları da savaşın her anında ve her koşulda savaşıyor. Kar-kış demeden, insan iradesinin ne kadar güçlü olduğunu savaştaki aktifliği ile gösteriyorlar. Gerilla bu zor koşullara rağmen oldukça moralli bir şekilde mücadelesini yürütüyor. AKP medyası özel savaş propagandası kapsamında gerçekleri ters yüz etmeye çalışsa da, Zagros dağlarında hava başka esiyor. Bir kadın gerillanın dediği gibi, ‘Zagros’un sert havasını soluyarak savaşmak’, herkesin harcı değil. Gerçek savaşçılar savaş meydanında belli oluyor.

Tüm dünya Kürt kadın gerillalarının savaşçılığına, Kobanê'de, Şengal’de, Kerkük’te ve Rojava’nın her yerinde DAİŞ barbarlarına karşı verdikleri mücadelede şahit oldu. Bugün de Kürdistan dağlarında şahit oluyor. Zagroslar başta olmak üzere, Kürt kadın gerillaları Botan’da, Serhat’ta, Amed’de, Erzurum’da, Dersim ve Kürdistan dağlarında mevzilendikleri her yerde Türk işgaline karşı en etkili şekilde savaşıyor. Kadın gerillaların savaşçılığı bir kere daha bizlere eski bir Kürt atasözünü hatırlatıyor; ‘şêr şêre, çi jine çi mêre, yani aslan aslandır, ne kadındır, ne de erkek!