Türkiye'de ekonomi 'mükemmel fırtına'ya yakalandı!

Rekordan rekora koşan dolar, büyüyen cari açık ve enflasyon... Türkiye ekonomisi felakete sürükleniyor. Mesele sadece para politikası mı? Uzmanlar “mükemmel fırtına” koşullarının oluştuğunu belirtiyor.

Türkiye’de 24 Haziran çifte seçimleri yaklaşırken, ülke ekonomisi AKP iktidarı altında eziliyor. Son haftalarda dolar ve euro her gün rekor üstüne rekor tazeliyor. Türk hükümetinin tüm muhalif kesimler üzerindeki faşizan politikaları, yıkıcı iç ve dış siyaseti, Kürtlere yönelik sömürgeci yaklaşımı, savaşlar, yolsuzluk, jeopolitik dengeler ve küresel mali eğilimlerle birlikte, Türk ekonomisi hiç olmadığı kadar kırılgan hale geldi.

Dolar, Çarşamba günü 5 TL sınırına yaklaştı. Dolar/TL kuru, yükselişini sürdürerek, 4.9253 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

ABD Doları'nın önemli piyasa paraları karşısındaki yükselişini sürdürmesi, en çok da gelişen pazarlar üzerinde baskı kuruyor. Türkiye’de baskın seçim ortamındaki belirsizlik, AKP’nin felaket düzeyindeki siyasi ve ekonomi politikaları, Merkez Bankası’na yönelik faiz artırımı beklentileri kurun yükselişini etkiliyor.

Türk Lirası yılın başından bu yana dolar karşısında yüzde 22.30 oranında kayıp yaşadı.

Türk lirasındaki kayba yer veren Fransız haber ajansı AFP, TL’nin dolar karşısında Çarşamba günü yüzde 3 oranında, bir ayda yüzde 19 ve bir yılda yüzde 34’den fazla değer kaybettiğini yazdı.

Bank Of Tokyo Mitsubishi FX Stratejisti Lee Hardman Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede, meselenin sadece para politikaları olmadığına dikkat çekti.

Hardman "Gelişen piyasa paraları ciddi baskı altında, dışsal faktörler dezavantajlı hale geliyor. Fed faiz artıracak, dolar da toparlandı, ABD tahvil faizleri yükseldi” diyor.

Uzman Hardman, “Türkiye özeline bakıldığında da mükemmel fırtına diyebileceğiz bir ortam var” diye ekliyor.

MESELE SADECE PARA POLİTİKASI DEĞİL

Türkiye’deki şartların endişe kaynağı yarattığına vurgu yapan Hardman, “TL'deki satışa kayıtsızlık olması ve Erdoğan'ın geçen haftaki yorumlarında para politikasını kontrol altına alacağını söylemesi yatırımcı için endişe kaynağı oldu” şeklinde konuştu.

Merkez Bankası’nın daha agresif faiz artırması gerektiğini savunan Hardman şöyle devam etti: "Ama geçen haftalarda Arjantin'in agresif faiz artışı para birimlerindeki güveni sağlamaya yetmedi. Yani, burada mesele sadece MB politikaları değil. Hükümet de politika yönünü değiştireceğine dair bir şeyler açıklamalı."

EKONOMİNİN ISINMASI

AFP’ye göre TL’nin haftalardır değer kaybetmesi üzerine ekonomistlerin ekonominin ısınma riski konusunda uyarıyor. Haberde, çok yüksek ekonomik büyüme, şişen enflasyon ve geniş cari açığa dikkat çekildi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Salı günü yaptığı açıklamada “Türkiye’deki para politikası uzun zaman siyasi dayatmalara maruz kaldı, ama Merkez Bankası’nın bağımsızlığını alma yönündeki açık tehdit daha fazla risk oluşturuyor” dedi.

MERKEZ BANKASININ GÜVENİRLİĞİ SIFIRA YAKIN

Gelişmekte olan pazarlar üzerine uzman ekonomist Timothy Ash, “Türk para politikasının artık karışık olduğunu söylemek yerindedir. Merkez Bankası’nın pazarlar üzerindeki güvenirliği sıfıra yakın” dedi.