'85 yaşındaki kadına zulüm ediliyor'

Tutuklu bulunan Sisê ananın kendi ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olduğunu söyleyen HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, "85 yaşındaki kadına 4 duvar arasında zulüm ediliyor" dedi.

Tarsus Kadın Kapalı Cezaevi'nde bulunan 85 yaşındaki Sisê Bingöl, geçtiğimiz günlerde rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. 8 gün hastanede tedavi gören Sisê ana için Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi "Beden fonksiyonlarının yüzde 97'sini kaybetmiş durumda. Cezaevinde yaşamını sürdüremez" raporu hazırladı. Buna rağmen Adli Tıp Kurum (ATK) ise, "Kendini hasta göstermeye çalışıyor, cezaevinde kalabilir" raporu vererek Sisê ananın tahliyesini engelledi.

Sisê Bingöl'ün durumuna ilişkin konuşan HDP Mersin Milletvekili Rıdvan, ATK kararına tepki gösterdi.  Sisê ananın daha iyi şartlarda tedavi olması gerektiğini söyleyen Turan, "Hastaneye kaldırdılar ama tecrit altında tedavi ettiler. Bu tedavi yöntemi doğru değil. 85 yaşındaki kadın ranzaya kelepçelenerek tedavi ediliyor. Bu ahlak dışı bir şey. 85 yaşındaki Sisê ana kendi ihtiyaçlarını tek başına karşılayacak durumda değil. Arkadaşlarının yardımı ile ihtiyaçlarını karşılıyor" diye konuştu.

HUKUKSUZ BİR ŞEKİLDE CEZAEVİNDE TUTULUYOR

ATK'nin kararına tepki gösteren Turan, "ATK, Mersin Üniversitesi'nin cezaevinde kalamaz raporuna karşı Sisê ana için skandal ve ahlak dışı bir rapor hazırladı. Sisê ana hukuksuz bir şekilde cezaevinde tutuluyor. Kürt olunca her yerde bu tür muamelelere maruz kalınıyor. AKP yandaşlarının parmağı dahi kanadığında bütün imkanlarının seferber ediyorlar. Fakat Kürt olunca ölümle yüz yüze bırakılıyorlar. Sisê ananın yaşadığı zulme biran önce son verilip tahliye edilmesi gerekir" şeklinde konuştu.

2016 yılında Muş'un Varto ilçesindeki evinde gözaltına alınan Sisê Bingöl, "örgüt üyesi" iddiasıyla tutuklanarak Muş F Tipi Kapalı Cezaevi'ne gönderildi. Sağlık durumundan kaynaklı bir kaç ay sonra bırakılan Bingöl, 2017 yılında bu sefer Muş Cezaevi'nde kalan Sisê Bingöl daha sonra Tarsus T Tipi Kadın Kapalı Cezaevi'ne sürgün edildi.