Uca: Dün beyaz Toros, bugün İHA ve SİHA!

Lice ve Hakkari’de sivillere dönük katliamcı saldırılara tepki gösteren HDP Milletvekili Uca, “90’larla katliamlar JİTEM ve beyaz Toroslar, bugün İHA, SİHA, helikopter, zırhlı araçlarla yapılıyor. Zaman ve araçlar değişti ama katliamlar değişmedi” dedi.

Uca, "Halkımız da iyi bilsin; kanımızın son damlasına kadar bunlarla olan mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz" mesajını da verdi.

Hakkari'nin Talê (Oğul) köyü kırsalında Silahlı İnsansız Hava Aracı'nın (SİHA) köylüleri bombalanması sonucunda Mehmet Temel adlı kişi yaşamını yitirirken, 3 kişi de yaralandı. Yaşanan saldırının yankısı sürerken, bu kez Amed'in Lice ilçesine bağlı Bağlan (Mişrif) köyünde askerlerin yaptığı baskın sonucunda biri ağır 3 kişi yaralandı. Lice, Hakkari, Gever, Şırnak, Cizre, Nusaybin gibi Kürt halkının direnişiyle bilinen kentlerde devreye konulan özel savaş konseptiyle halk hedef haline getirilerek, katliamlara zemin hazırlandı. Tüm bu olaylar sonucunda siviller katledilirken, devlet ve hükümet yetkilileri tarafından yapılan “İşbirlikçi”, “Hain” ve “Örgüt mensubu” açıklamaları katliamları meşrulaştırma ve olayların üzerini örtmeye dönük açıklamalar oldu.

'KÜRTLERE DÖNÜK TOPYEKÛN KATLİAM POLİTİKASI DEVREDE'

HDP Amed Milletvekili Feleknas Uca, bu araçlarla Kürdistan’da büyük katliamların gerçekleştirilmek istendiğini söyledi. Uca, bölgede Kürtlere dönük topyekûn bir katliam politikasının devrede olduğunu söyledi.

Uca, tüm bu politikalarla Kürdistan’ın demografisinin değiştirilmek istediğinin altını çizerken, “Sur’da yıkım, insanları zorla yerinden ediliyor. Şırnak’ta aynı şekilde yıkım ve boşaltma devam ediyor. Nusaybin’de hakeza aynı politika yürütülüyor. Yani bugün Kürdistan’da yaşanan katliam politikaları 1990’ları geçmiş durumda. Siviller üzerinde yapılan katliamlar dün Mehmet Ağar eliyle yapılıyordu. Bugün devlette katliamcının ismi değişerek, devam ediyor. Sivil katliamlarının tartışılmasının önüne geçmek için de ‘Terörle Mücadele’ adı altında insanlar katlediliyor. Ama devletin bu politikaları geçmişte nasıl tutmadıysa, bugün de tutmayacak” diye konuştu.

'ÇİLLER'İN ÖĞRENCİLERİ!'

Uca, katliamların ardından valilikler ve İçişleri Bakanlığı'nın açıklamalarına da tepki göstererek, "90'larda Toroslar vardı, şimdi de İHA, SİHA" dedi.

Uca, "Bugün Tansu Çiller ve Mehmet Ağar’ın öğrencileri Türkiye’de siyaset yürütüyor. Mehmet Ağar’ın zihniyeti bugün katliamlara devam ediyor. Tansu Çiller’in ismi milletvekilliği için tartışılıyor. Bu bile başlı başına bize nasıl bir durumda olduğumuzu görmeye yetiyor" dedi.

Uca, “İstanbul ve İzmir’de olmadığı kadar Diyarbakır’da Tayyip Erdoğan fotoğrafları asılmış durumda. Kürdistan’ın tamamında işgal etmiş de ele geçirmiş gibi davranıyorlar" diyerek, şunları ekledi: "Bu işgalle bağlantılı bir de katliamlar yaşanıyor. SİHA, İHA ve zırhlı araçlarla yapılan tüm katliamlar İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun politikalarını açık açık gözler önüne seriyor. Kendisi ‘Küçük hatalar olabilir’ şeklinde itirafta bulundu. Bu itirafı iyi anlamak gerekir. Suçu kendisinde görmüyor, araçta görüyor. Roboski’de ya da başka katliamlarda emri verenlerde suç görmemek için suçu araçlara yüklemek istiyorlar. Suçlu İHA, SİHA deyip, katliamlardan sıyırmak istiyorlar. Ama bundan kaçamayacaklar."

'KANIMIZIN SON DAMLASINA KADAR...'

HDP Amed Milletvekili Feleknas Uca, şunları da kaydetti: "Devlet bu politikalardan vazgeçmelidir. Biz ‘işbirlikçi’ kelimesinin ne olduğunu ve kimin ‘işbirlikçi olduğunu iyi biliyoruz. İHA ve SİHA’ya talimat verenlerin kim olduğunu da iyi biliyoruz. Biz buna yabancı değiliz. Halkımız da iyi bilsin; kanımızın son damlasına kadar bunlarla olan mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz.”