Uluslararası Kürt Kadın Hareketi 2. kongresini gerçekleştirdi

Uluslararası Kürt Kadın Hareketi 2’inci kongresini Rusya Federasyonunun Krasnodar kentinde gerçekleştirdi.

Krasnodar’daki Kafkas Konferans salonunda gerçekleşen kongreye, Kazakistan, Gürcistan, Ermenistan ve Rusya’nın farklı kentlerinden yaklaşık 130 delege katıldı. Rusya’da faaliyet yürüten çok zayıda kadın kurum temsilcisi, siyasetçi ve aydın da kongrede hazır bulundu. 

Kongre, Kürt Özgürlük Mücadelesi'nde yaşamını yitirenleri anısına bir dakikalık saydı duruşu ile başladı. Kongrenin açılış konuşmasını Uluslararası Kürt Kadın Hareketi Başkanı Culyeta Aram yaptı. 

Aram konuşmasında şu hususlara değindi: ‘‘Kongremizi şehitlerin mücadelesine bağlılığın gereği olarak Şehit Berîtan’ın (Gülnaz Karataş) şahadet yıl dönümünde gerçekleştiriyoruz. 

işgalci Türk devletinin 9 Ekim’de Serêkaniyê ve Girê Spi’ye yönelik başlatmış olduğu işgal saldırısı, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a dönük uluslararası komplonun yıl dönümünde olması tesadüf değildir. Türk devleti Amerika’nın oluruyla Rojava’ya saldırmıştır. Burada amaçlanan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fikir ve düşünceleriyle kendini yöneten ve örgütleyen bu bölgenin iradesizleştirilmesidir. 

Faşist Türk devleti Kürt varlığına tahammül edemiyor. Sadece Rojava’da değil Kuzey Kürdistan’da milyonlarca kişinin iradesiyle seçilen belediye başkanları görevden alınıyor, tutuklanıyor. Yine halkımıza uygulanan faşist uygulamalar Türk devletinin Kürt tahammülsüzlüğünü gözler önüne seriyor. 

Kadın hareketi geldiği örgütleme ve kurumlaşma düzeyi ile dünyadaki bir çok kadın hareketine ilham kaynağı olmuştur. Beritanların, Zilanların ve Saraların büyük mücadelesiyle yürütülen kadın mücadelesi her geçen gün büyüyerek devam ediyor. Bu gün bu direniş Rojava ve dört parça Kürdistan’da Hemrinler, Viyanların, Şirinlerin ve Şevinlerin öncülüğünde devam ediyor. Özellikle Rojava’da ortaya çıkan kadın iradesi dünya kadınları için umut ışığı olmuştur. Dolayısıyla biz de eski Sovyet ülkelerinde faaliyet yürüten Kürt kadın örgütleri olarak ortaya çıkan bu direnişi selamlıyoruz.’’

Daha sonra kongrede dört yıllık faaliyet raporu okundu. 

Krasnodar Kadın Meclisi Üyesi Aida Babeyeva da, ‘‘Faşist Türk devleti tüm dünyanın gözü önünde Kürtleri katlediyor. Kadın ve çocukların bilinçli olarak hedef alınması bir savaş suçudur. Dolayısıyla bu gün Rojava’da devam eden savaş sadece Kürt ve Türk savaşı değildir. Bu savaş artık uluslararası bir savaştır’’ dedi.

Ermenistan Kürt Kadın Hareketi Başkanı Tamara Kalaşyan değerlendirmesinde kadınların ataerkil sisteme karşı daha güçlü mücadele yürütmesi gerektiğini vurguladı.

Moskova Kürt Kadın Organizasyonu Başkanı Tara Kadir ise Yürütecekleri mücadele ile bu komployu boşa çıkaraklarının altını çizdi.

Rusya Êzîdîler Birliği Eşbaşkanı Manana Pir ise "Bizi  birbirimizden ayırmak ve güçsüz kılmak isteyen bu faşist zihniyetlere karşı her birimiz özellikle de burada rol kadınlara düşüyor. Ülkemizde yaşanan bu acı olaylar karşısında eksi duruşumuzun yetersiz olduğunu kabullenmemiz gerek. Artık eskiyi yıkma ve yeniyi yaratma zamanı gelmiştir’’ şeklinde konuştu. 

Kürt halkına yönelik asimilasyon politikalarına dikkat çeken Adigey Kürt Kültür Derneği Eşbaşkanı Sinem Broyeva, örgütlülüğün güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Yürütülen tartışmaların ardından, Uluslararası Kürt Kadın Hareketi’nin yeni yönetimi seçildi. Kongrede başkanlığa seçilen Culyeta Aram’ın kapanış konuşmasını yaptı.  Daha sonra kongre delegelerinin katılımıyla bir basın açıklaması düzenlendi.