Vali yardımcısı Önal’dan ‘cadı avı’ itirafı

OHAL kararnameleriyle ihraç edilen ve 57 gündür Kadıköy Meydanı’nda direnen Betül Celep, görevinden alınmasına neden olan İstanbul Vali yardımcısı Ahmet Önal ile görüştü.

Görüşme sonrası ANF’ye konuşan Celep, Önal‘ın kendisine açıkça devlet düşmanı dediğine dikkat çekti. Celep, “Bana devlet düşmanı diyen Önal, OHAL olduğu için bunları yapabiliyoruz artık’’ dedi.

OHAL kararnameleriyle hukuksuz bir biçimde ihraç edilen İstanbul Kalkınma Ajansı Planlama Uzmanı Betül Celep, işine geri iadesi için Kadıköy Meydanı’nda başlattığı direnişin 57. Gününde işine kaybetmesine neden olan İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Önal’la görüştü. Cağaloğlu’nda bulunan İstanbul Valiliğine gelen Celep‘in Önal ile görüşme talebi kabul edildi. Görüşmeye bir sivil polis eşliğinde gerçekleştiren Önal‘ın Celep’e söyledikleri ise FETÖ ile mücadele adı altında çıkartılan KHK’lerin nasıl bir fırsatçılığa dönüştürüldüğünün itirafı gibi.  Görüşme sonrası konuştuğumuz Celep, Önal‘ın kendisine ‘devlet düşmanı’ dediğine dikkat çekti. Önal‘ın OHAL olduğu için bunları yapabiliyoruz dediğini aktaran Celep, Önal’ın neden ihraç edildiğine yönelik hiçbir hukuki dayanak veremediğini, en son Cumhurbaşkanına hakaret iddiasını öne sürdüğünü belirtti. 

İŞTE DİYALOGLAR:

Betül Celep ile Vali Yardımcısı Ahmet Önal arasında geçen bazı diyaloglar şöyle:  

Betül Celep: İşten neden atıldığımı öğrenmeye geldim. 57 gündür meydandan soruyorum hiçbir yanıt alamadım? Beni işten atan siz olduğunuza göre; siz biliyorsunuzdur.

AHMET ÖNAL: Biliyorsunuz OHAL var. İşten atılma sebebinizi size veya kimseye açıklamak zorunda değiliz.

Celep: Bu kadar ailenin hayatlarını başlarına yıkmanın açıklaması olarak gerek yok mu diyorsunuz? Sonuçta ben bunun hukuki dayanaklarını bilmek istiyorum.

Önal: Yani var ama… Sizin ile ilgili gözlemlerimiz ve istihbarat kaynaklarımız…

Celep: Gözlemeleriniz sosyalistlerin kamu kurumunda çalışmasını doğru bulmamak mı? Bunu daha önce söylemiştiniz. Bu bir hukuki dayanak mı?

Önal: İş yerinde birim başkanları yapmanız gereken işleri yapmadığınızı söyledi; görev tanımı dışında konularla ilgilendiğinizi, sizi işten atarsam çok doğru bir şey yapacağımı söylediler.

Celep: Bu bir dayanak olamaz, bunu siz de biliyorsunuz. İş yerinde işçinin verimsizliğine dair bir sorun varsa, bu KHK’larla ilgili bir sorun değildir; disiplin kurulu var, TİS, uyarı mekanizması var buna uygun davranılır. O yüzden bunu geçelim… Kaldı ki, beni performans değerlendirmemde TİS ve grev sürecinde gösterdiği coşkuyu işinde gösterememiştir yazıyor. Bu ajans yönetimin sendika düşmanlığının doğrudan bir kanıtı ve dava konusu.  Ben tekrar soruyorum işten neden atıldım? Sizin sözlerinize dayanarak mı atıldım?

Önal: OHAL sürecinde terör örgütleriyle bağlantılı olduğu düşünülenler atıldı.

Celep: Hangi terör örgütüyle bağlantılıymışım?

Önal: Ben bunu size söylemek zorunda değilim.

Celep: Sosyalist olmak terör örgütü üyeliği mi demek?

Önal: Ben öyle bir şey söylemedim.

Celep: Ama daha önce sorgu odalarında sosyalistlerin kamu kurumunda çalışmasını doğru bulmadığınızı söylemiştiniz.

Önal: Nereden biliyorsunuz bunu söylediğimi?

Celep: Benden önce sendika temsilcisi olan sosyalist bir kadına bu cümleleri kurdunuz.

Önal: Onun sözlerine mi güveniyorsun?

Celep: Tabii ki; ben devletin sözünü arkadaşımın sözünün önüne koymam.

Önal: Bu görüşmeyi yapmanız çok iyi oldu. Senin gibi devlet düşmanı bir insanın kamu kurumunda çalışması hiç doğru değil.

Celep: Nereden çıkartınız devlet düşmanı olduğumu?

Önal: Arkadaşınıza güveniyorsunuz benim sözümün yerine o yüzden devlet düşmanısınız.

Celep: Ben sizin sözünüz dışında hukuki bir dayanak arıyorum.

Önal: Cumhurbaşkanına hakaret eden bir Tweet atmışınız.

Celep: Bana hukuki olarak bunların hepsinin dosyasını gösterin o zaman…

Önal: OHAL olduğu için bunları yapabiliyoruz artık. Dosyanızı göstermemize gerek yok. Bari devlette çalışmayın; özel sektörde çalışın.

Celep: İnsanların ekmeğiyle onuyorsunuz bari rahat uyuyor musunuz onu merak ediyorum?

Önal: Evet rahat uyuyorum. Bize başbakanlık talimat verdi ve belge bilgi paylaşımı olmayacak; yöneticiler kanaat getirecek, bakanlık onaylayacak.

Celep: Yine başa döndük, sizin kişisel görüşünüz.