Van'da kadınlardan AKP ve Saray'a uyarı

Van'da KJA öncülüğünde bir araya gelen kitle, tutuklamaları protesto etti ve AKP/Saray'ı uyardı.

Van'da, Amed Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı ve KJA Dönem Sözcüsü Ayla Akat Ata'nın tutuklanmasına dönük protestolar sürüyor.

KJA öncülüğünde Sanat Sokağı'nda düzenlenen eyleme, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Nadir Yıldırım,  DBP Van İl Eş Başkanı Sevinç Şeker, HDP Van İl Eş Başkan Yardımcısı Yunus Parim, HDP Van milletvekilleri Lezgin Botan, Bedia Özgökçe Ertan,  Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk, HDP PM Üyesi Abdurrahman Doğar, KJA aktivistleri, Barış Anneleri ve halk katıldı.
Basın açıklamasını yapan KJA Aktivisti Şehzade Kurt, “Bu saldırıların hedefinde kadın özgürlük mücadelesinin olduğu açıktır.  Diyarbakır Belediye eş başkanlarımız ve KJA Sözcüsü Ayla Akat Ata  korsanvari yöntemlerle tutuklandı. Van’da kazandığımız 12 belediyenin kadın eş başkanlarına yönelik sistematik bir yönelim söz konusudur. Son olarak dün Çaldıran Belediye Eş Başkanımız Suna Atabay, aleyhinde tek bir delil bulunmadığı halde Facebook'taki paylaşımları gerekçe gösterilerek tutuklanmıştır" dedi.

'KADINLAR İNSANLIĞA MORAL VE GÜÇ OLUYOR'

Açıklamada şu ifadelere de yer verildi:

"Belediyelere atanan kayyumların ilk olarak kadın çalışmalarını durdurmaları ve kadın birimlerini kapatmaları da her şeyi net bir biçimde ortaya koyuyor. Ülkemiz ve halklarımız sistematik bir işkence ile karşı karşıyadır. AKP 24 Temmuz 2015’te başlattığı savaşta ilk olarak Muş’ta yaşamını yitiren PKK’li Ekin Wan’ın bedenini teşhir ederek gerçek niyetini ortaya koymuştur. Rojava’da ve 7 Haziran 2015'te yapılan seçimlerde kadınların gücünü gören Saray ve AKP hükümeti, bu yüzden kadınlara saldırıyor. Kadınlar,  faşizmin karanlığında, kadın özgürlüğü ve hakikatten taviz vermeyerek özgür bir yaşam için direniyor. AKP hükümetinin kadın düşmanı politikalarına direnişiyle, faşizmin tüm baskılarına, yasakçı, katliamcı politikalarına karşı boyun eğmeden, her tür bedeli göze alarak insanlığa moral ve güç oluyor. 

İşte bugün de alanlardayız ve alanlarda olmaya devam edeceğiz. Bir halkı imha ederek yok edeceklerini düşünenler yakın tarihimize bir dönüp baksınlar. Bizler direniş geleneğinin ardıllarıyız. Kadınlar bugünlere öyle kolay gelmedi ki, öyle kolay da mücadelesini bıraksın. Sizin zulmünüz arttıkça karşınızda kadının direngen gücünü göreceksiniz. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP’yi uyarıyoruz; derhal bu politikalarınıza son verin, tutuklanan arkadaşlarımızı serbest bırakın. Bugüne kadar özgür bir yaşam uğruna direnen, canını ortaya koyan, tutuklanan tüm kadın  yoldaşlarımızı bir kez daha selamlıyor, onların mücadelesini daha da yükselteceğimizin sözünü veriyoruz."

ERTAN: ÇÖZÜM NİYETLERİ YOK

HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan ise, tutuklamaların haksız ve hukuksuz olduğunu söyledi. Tutuklu eş başkanların serbest bırakılmasını isteyen Özgökçe, çözümün mümkün olduğunu belirterek, “Sayın Öcalan '6 ayda çözebiliriz' dedi. Ama bunların çözüm niyeti yok. Biz kadınlar olarak boyun eğmeyeceğiz ve direnmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.