Van KJA: Kayyumları tanımıyoruz; alanlarda olacağız

Van KJA bileşenleri, AKP'nin kayyum atamalarını tanımayacakları mesajını verdi.

Van KJA bileşenleri tarafından kayyum atamalarını protesto etmek amacıyla Rojbin Kadın Yaşam Merkezi önünde basın açıklaması düzenlendi. Eyleme DBP PM Üyesi Gülcihan Şimşek, kadın belediye eş başkanları, Barış Anneleri ile KJA aktivistleri katıldı.

Açıklamayı okuyan Saray Belediyesi Eş Başkanı Zilan Aldatmaz, kayyum atamalarıyla demokrasiye darbe vurulduğunu söyledi. Van genelinde yüksek oylarla seçilen İpekyolu, Edremit, Erciş ve Özalp belediye binalarına polis eşliğinde baskınların yapıldığını belirten Aldatmaz, ‘Yönetime el koyduk’ diyen kayyumlarla halkın iradesinin hiçe sayıldığını kaydetti.

'KAZANIMLARIMIZI TESLİM ETMEYECEĞİZ'

Aldatmaz, AKP/Saray'ın savaş konseptine dikkati çekerek, şunları ifade etti:

"Tüm zorbalığa karşı halklar kendi kendini yönetmek ve barış içinde yaşamak iradesini ortaya koydu. Yerel yönetimlere yapılan kayyum darbesiyle mevcut iktidar her alanda diktatörlüğünü baskıyla sürdürüyor. OHAL gerekçesiyle Kanun Hükmünde Kararnameler çıkarılarak halkın iradesi hiçe sayılmıştır; anayasa ve tüm evrensel hukuk ilkeleri ihlal edilmektedir. 12 Eylül darbe sürecinde atananları halk tanımamıştır. Bugün atanan kayyumlar da halkın temsilcileri değildir. Halkın sorunlarını çözmek bir yana yarattığı anti-demokratik ortamla daha köklü sorunların oluşmasına neden olacaktır. Nitekim Silvan’da kayyumun ilk işi kadın kurumunu kapatıp binasını işgal etmek olmuştur."

Demokratik yerel yönetimlerin kadınların mücadelesinin kazanımı olduğunu vurgulayan Aldatmaz, şöyle devam etti: "Nasıl ki eşbaşkanlık sistemi ve eşit temsiliyet kadının yerel siyasete katılımının önünü açmışsa, bu kazanımlarımızı erkek devlet zihniyetine teslim etmeyeceğiz. Bu kadına yönelik siyasi bir şiddettir, müdahaledir. Kentleri kadın öncülüğünde yeniden inşa etmek isteyen yerel yönetim anlayışına vurulan kayyum darbesi asla kabul edilemez; gasptır, işgaldir, katılımcı, kadın özgürlükçü iradeye müdahaledir ve tanımıyoruz. Şu an kayyum atanan belediyelerimizin eşbaşkanları bir yıl önce zaten kayyum zihniyetiyle tutuklandı, görevden alındı. Tutuklu kadın belediye eşbaşkanlarımızın şahsında buradan halkımıza sesleniyoruz; kayyumları tanımayacak, mahallelerde, sokaklarda, meydanlarda halkla beraber mücadelemizi sürdüreceğiz.”

ŞİMŞEK: SEÇİMLERDE KAYBETTİ, KAYYUMLA KAZANMAK İSTİYOR

Aldatmaz’ın ardından söz alan DBP PM Üyesi Gülcihan Şimşek ise şöyle konuştu: "Kayyumları tanımadığımızı belirtmek istiyoruz. DBP, 106 belediyesine yönelik geliştirilen bu süreci kabul etmiyor. Gönderilen müfettişler bir hırsızlık görememiştir. Bu belediyeler halkımızın iradesiyle seçilmiştir. Halkımız bunu kabul etmeyecek. Bu yaşanan gasptır, işgaldir. Bu Kürtlere yönelik bir darbe sürecidir. Siyasi bir darbe söz konusudur. AKP’nin yaptığını iyi görmek gerekiyor. Seçimlerde kaybeden AKP hükümeti kayyum zihniyeti ile yeniden bunun kendisine olumlu dönüşünün olacağını düşünüyor. Ancak bu kayyumlar halkın iradesini ortadan kaldıramaz.”

...